Παρασκευή 2 Μαΐου 2008

Μηνύματα και graffiti στο χώρο του σχολείου.

Είναι πολύ σύνηθες το φαινόμενο της ύπαρξης διαφόρων μηνυμάτων, στίχων από τραγούδια και σκέψεων από ημερολόγια στους σχολικούς τοίχους και στα θρανία.

Η περίοδος της εφηβείας με την ευαισθησία που τη διακρίνει και την πλούσια συναισθηματικότητα, βρίσκει πολλούς τρόπους έκφρασης, προκειμένου να αποτυπώσει ό,τι σκέφτεται ή αισθάνεται. Οι πιο συνηθισμένες μορφές αυτής είναι οι στίχοι ποιημάτων και η ζωγραφική, απόδειξη πως η τέχνη αποτελεί σημαντική πηγή έμπνευσης κάθε στιγμή στη ζωή και σε κάθε ηλικία, αλλά και σε κάθε περίσταση. Χαρά, θλίψη, αγωνία, αβεβαιότητα, θυμός και διάθεση υποσχέσεων για αιώνια φιλία και αγάπη είναι τα κυρίαρχα συναισθήματα. Παρά τις υποδείξεις των υπευθύνων, ότι οι σχολικοί χώροι πρέπει να παραμένουν καθαροί, οι μαθητές πολύ εύκολα ξεχνιούνται και νιώθουν την ανάγκη να <<μιλήσουν>> με τον τρόπο αυτό. Το <<λεύκωμα των τοίχων>> γίνεται το σημείο αναφοράς τους, όπου μπορούν να εκδηλώσουν την ευχαρίστηση ή την δυσαρέσκειά τους για ό,τι συμβαίνει γύρο τους, χωρίς κανείς να τους κρίνει. Ο μυστικός κώδικας επικοινωνίας με τους ομοϊδεάτες τους μετατρέπεται σε σύμβολο, αλλά και σε διαχωριστική γραμμή όσων γνωρίζουν και όσων αγνοούν. Τα μηνύματα και τα graffiti αποτελούν άλλη μια ένδειξη, ότι οι νέοι διαρκώς αναζητούν κίνητρα, για να εκφραστούν και να επικοινωνήσουν.

Εκτός, λοιπόν, από τη θλιβερή όψη ενός λερωμένου τοίχου, υπάρχει και η θετική και πολύ αισιόδοξη, που θέλει τους μαθητές να οραματίζονται, να βάζουν στόχους, να έχουν επιθυμίες και να επιδιώκουν με κάθε τρόπο την ανθρώπινη επικοινωνία, μέσω της πανανθρώπινης γλώσσας της ζωγραφικής, της τέχνης γενικότερα

Φάρσες που έμειναν στην ιστορία !!

Διαμαρτυρίες, έκπληξη, αναστάτωση αλλά και πανικό έχουν προκαλέσει πολλές πρωταπριλιάτικες φάρσες που έχουν μεταδοθεί ή δημοσιευθεί σε τηλεοράσεις, ραδιόφωνα και εφημερίδες. Οι 10 καλύτερες σύμφωνα με το μουσείο φάρσας στην Αμερική (Καλιφόρνια) είναι οι ακόλουθες:

1. « Πώς να φυτέψετε ένα μακαρονόδεντρο »

Εκατοντάδες ακροατές τηλεφώνησαν στο BBC το 1975, ρωτώντας πώς μπορούν να φυτέψουν ένα μακαρονόδεντρο στον κήπο τους. Είχε προηγηθεί ρεπορτάζ που έδειχνε Ελβετούς αγρότες να φυτεύουν σπαγγέτι στο έδαφος, λέγοντας ότι η χρονιά ήταν ιδανική για πλούσια σοδειά λόγω του ήπιου χειμώνα.

2. « Υποψήφιος πρόεδρος ο Νίξον το ’92 »

Ο 79χρονος Ρίτσαρντ Νίξον, υποψήφιος πρόεδρος της Αμερικής το 1992. Με τη φάρσα αυτή τίμησε την Πρωταπριλιά εκείνης της χρονιάς αμερικανικό ραδιοφωνικό πρόγραμμα. Το τηλεφωνικό κέντρο κατακλύστηκε από οργισμένους ακροατές, οι οποίοι είχαν ακούσει τον Νίξον να εγκαινιάζει την εκστρατεία του με το σύνθημα «Δεν έκανα κανένα λάθος και δεν πρόκειται να ξανακάνω». Χρειάστηκαν 45 λεπτά για να μάθουν ότι επρόκειτο απλώς για ένα αστείο και η φωνή ανήκε στον μίμο Rich Little.

3. « Πέταγμα με πέδιλα του σκι »

Το 1932 πολλοί ήταν εκείνοι που πίστεψαν ότι ο άνθρωπος μπορεί να πετάξει με ένα ζευγάρι πέδιλα του σκι, αφού οι New York Times δημοσίευσαν και σχετικές φωτογραφίες.

4. « Μεθυσμένος στο internet »

Το 1994 αρκετοί έσπευσαν να συμμορφωθούν με υποτιθέμενη οδηγία που προέβλεπε πως θα συλλαμβανόταν οποιοσδήποτε σέρφαρε στο διαδίκτυο…μεθυσμένος!!!

5. « Συγχρονισμός της ώρας »

Το 1979 κάποιοι θεώρησαν αληθές το ότι η βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε να εξαλείψει την 5η και τη 12η Απριλίου από το ημερολόγιο, για να συγχρονίσει την ώρα της με τον υπόλοιπο κόσμο.

6. « Αλλαγή του π »

Σοβαρές διαμαρτυρίες προκάλεσε η πρωταπριλιάτικη φάρσα του φυσικού Marc Boslough, ο οποίος το 1998 δημοσίευσε σε επιστημονικό περιοδικό την πρόθεση της Αλαμπάμα να αλλάξει με νομοθεσία την τιμή της μαθηματικής σταθεράς «π» από 3,14 σε 3,0, ακολουθώντας…τους συμβολισμούς της Βίβλου.

7. « Μια κάλτσα δίνει χρώμα στην TV »

Το 1962 η έγχρωμη τηλεόραση αποτελούσε όνειρο θερινής νυκτός για τη Σουηδία. Το μεσημέρι της 1ης Απριλίου το δελτίο των ειδήσεων ξεκινά και στην οθόνη εμφανίζεται ο τεχνικός του καναλιού. Ενημερώνει το κοινό, που παρακολουθεί καθηλωμένο στους δέκτες του, πως χάρη στην ανάπτυξη της τεχνολογίας μπορεί πλέον να απολαμβάνει τα αγαπημένα του προγράμματα λουσμένα με τα πιο ζωηρά χρώματα! « Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να τοποθετήσετε μια νάιλον κάλτσα στην οθόνη της τηλεόρασής σας», λέει ο Kjell Stensson, σπεύδοντας μάλιστα να αναπαραστήσει το εγχείρημα σε απευθείας μετάδοση.

8. « ψηφιακό Big Ben »

Το 1980 το βρετανικό δίκτυο BBC ανακοίνωσε πως το ιστορικό ρολόι Big Ben θα λειτουργούσε πλέον με ψηφιακό μηχανισμό, για να δείχνει με ακρίβεια την ώρα. Όταν αναφέρθηκε ότι οι δείκτες του ρολογιού θα πωλούνταν στου 4 πρώτους ακροατές που θα επικοινωνούσαν με το σταθμό, οι προσφορές έσπασαν τα ταμεία.

9. « Το τέλος του κόσμου »

Μία από τις διασημότερες φάρσες ήταν αυτή του ινστιτούτου Franklin, το οποίο ανακοίνωσε το 1940 ότι το τέλος του κόσμου θα ερχόταν την επόμενη μέρα. Τρομερή αναστάτωση και πανικός προκλήθηκαν στους πολίτες και στις δημόσιες υπηρεσίες, ενώ ο υπάλληλος του ινστιτούτου που είχε τη φαεινή ιδέα του αστείου…απολύθηκε!

10. « Ο τάφος του Σωκράτη »

Το 1995 το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε ότι βρέθηκε ο τάφος του Σωκράτη και μέσα σε αυτόν αμφορέας με ίχνη κωνείου. είδηση έκανε το γύρο του κόσμου, ενώ η αλήθεια αποκαταστάθηκε λίγες ώρες αργότερα.