Παρασκευή 9 Μαΐου 2008

Η πρώτη οικολογική πόλη!


Την κατασκευή της πρώτης πόλης με μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, που θα τροφοδοτείται αποκλειστικά από εναλλακτικές πηγές ενέργειας, ξεκίνησε το εμιράτο Αμπού Ντάμπι. Στελέχη από το Αμπού Ντάμπι, που ανήκει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, παρουσίασαν τα σχέδια για το κόστους 22 δισεκατομμυρίων δολαρίων (!) πρόγραμμα, γνωστό ως Πρωτοβουλία Masdar, στο ΜΙΤ, στις 5 Μαΐου.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι η τρίτη σε εξαγωγή πετρελαίου χώρα παγκοσμίως, ενώ στο έδαφός τους βρίσκεται πάνω από το 10% των γνωστών κοιτασμάτων πετρελαίου. Ο Khaled Awad, από την κρατική εταιρεία Abu Dhabi Future Energy Company, ωστόσο, βλέπει την πόλη ως επένδυση για εναλλακτικές μορφές ενέργειας που τελικά θα αντικαταστήσουν το πετρέλαιο.
Η οικοδόμηση της πόλης Masdar στα περίχωρα του Αμπού Ντάμπι ξεκίνησε τον Φεβρουάριο. Η έκτασης 7 τ.χμ. πόλη θα φιλοξενεί 50.000 κατοίκους και θα περιλαμβάνει εμπορικά κτίρια και ελαφρά βιομηχανία. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα με 4 δισεκατομμύρια δολάρια και σκοπεύει να αυξήσει το τελικό ποσό κατά 18 δισεκατομμύρια δολάρια επιπλέον.
Η ηλιακή ενέργεια, υπό τη μορφή φωτοβολταϊκών ταμπλό, συλλεκτών ηλιακής ενέργειας και ηλιοθερμικών αγωγών, θα καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες της πόλης κατά 82%. Ένα επιπλέον 17% θα καλύπτεται από την καύση διατροφικών απορριμμάτων, ενώ το υπόλοιπο 1% θα προέρχεται από την αιολική ενέργεια. Ο έξυπνος σχεδιασμός της πόλης που χρησιμοποιεί παραδοσιακές πρακτικές, όπως στενοί δρόμοι με βορειοδυτική κατεύθυνση για μεγιστοποίηση των υπό σκιά περιοχών, θα μειώσει περαιτέρω τις ενεργειακές ανάγκες. Τα κτίρια είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να απαιτούν 50% λιγότερη ενέργεια για δροσιά και φωτισμό συγκριτικά με τα συμβατικά κτίρια της περιοχής.
Τέλος, τα αυτοκίνητα θα απαγορεύονται μέσα στη Masdar. Το κέντρο της πόλης θα συνδέεται με το υπόλοιπο εμιράτο με σιδηροδρομικό δίκτυο, ενώ οι κάτοικοι θα μπορούν να χρησιμοποιούν μικρά οχήματα που θα λειτουργούν με φωτοβολταϊκά ταμπλό.


Πηγή:περιοδικό focus