Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2008

Προσπάθεια επικοινωνίας!!!


Μηνύματα στάλθηκαν σε πλανήτη που βρίσκεται 20 έτη φωτός μακριά από τη Γη, με την ελπίδα ότι θα γίνουν αντιληπτά από νοήμονα εξωγήινη ζωή .Περίπου 500 φωτογραφίες, σκίτσα και κείμενα μεταδόθηκαν την Πέμπτη από τεράστιο ραδιοτηλεσκόπιο στην Ουκρανία που συνήθως χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό αστεροειδών. Ο πλανήτης Gliese 581C επιλέχθηκε καθότι θεωρείται ο καταλληλότερος να φιλοξενεί ζωή.
Οποιαδήποτε απάντηση στα μηνύματα –που επιλέχθηκαν μέσω διαγωνισμού από την ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης Bebo- δεν θα φτάσει στη Γη πριν από την πάροδο 40 ετών. Ο διαγωνισμός «Μήνυμα από τη Γη» καλούσε τα 12 εκατομμύρια χρήστες του Bebo να στείλουν τα μηνύματα που θα ήθελαν να λάβουν οι εξωγήινοι. Το περιεχόμενο κυμαινόταν από θέματα για το περιβάλλον, την πολιτική και την παγκόσμια ειρήνη έως τις οικογενειακές σχέσεις και το πρώτο φιλί του αποστολέα.
Μεταφρασμένα σε δυαδικό σύστημα, τα 500 μηνύματα ξεκίνησαν το ταξίδι τους από την Εθνική Διαστημική Υπηρεσία της Ουκρανίας και θα διασχίσουν 120 τρισεκατομμύρια μίλια στο διάστημα ώσπου να φτάσουν στον προορισμό τους, στις αρχές του 2029.
Σύμφωνα με τον Seth Shostak, αστρονόμο στο Ινστιτούτο Αναζήτησης Εξωγήινης Νοημοσύνης στην Καλιφόρνια, το ερώτημα αν τα μηνύματα θα γίνονταν κατανοητά από τους εξωγήινους που πιθανόν τα λάμβαναν, είναι άτοπο. «Το νόημα είναι απλό: λοιπόν, είμαστε εδώ, είμαστε αρκετά έξυπνοι ώστε να φτιάξουμε έναν πομπό ραδιοκυμάτων», δήλωσε στο BBC. «Επομένως, αν κάποιος υπάρχει εκεί έξω και εντοπίσει το σήμα, το ελάχιστο που θα γνωρίζει είναι ότι σε αυτή την κατεύθυνση υπάρχει ένας πλανήτης με μερικά αρκετά έξυπνα πλάσματα».

Πηγή:περιοδικό focus.

Για να μη πειράζει κανείς τα τοστ σας…

image