Παρασκευή 6 Ιουνίου 2008

Όξινη βροχή

image Γενικά

Η όξινη βροχή είναι μετεωρολογικό φαινόμενο με σημαντικές οικολογικές επιπτώσεις. Είναι σχετικά καινούριο φαινόμενο και συνδέεται με την ρύπανση της ατμόσφαιρας. Είναι η επιστροφή στη γη των ρύπων της ατμόσφαιρας υπό μορφή βροχής. Το φαινόμενο έχει προσλάβει διεθνείς διαστάσεις επειδή η ατμοσφαιρική ρύπανση και η όξινη βροχή δε γνωρίζουν σύνορα και οι μετεωρολογικές συνθήκες διευκολύνουν τη μετακίνηση των ρύπων από τη μια περιοχή στην άλλη . Για την επίλυση του προβλήματος πρέπει να περιοριστούν οι εκπομπές των αερίων που την δημιουργούν καθώς και γενικότερα να μειωθεί η ατμοσφαιρική ρύπανση για περίπου 100 χρόνιa. Έτσι αυτό το πρόβλημα θα απασχολεί τους επιστήμονες και όχι μόνο και για τις επόμενες δεκαετίες.

Παράγοντες ρύπανσης

Το διοξείδιο του θείου (SO2) και τα οξείδια του αζώτου, που προέρχονται από την αλόγιστη καύση διαφόρων αποθεμάτων ,όπως το πετρέλαιο και το κάρβουνο, αποτελούν τους σημαντικότερους παράγοντες ρύπανσης του περιβάλλοντος .Απελευθερώνονται από τις καμινάδες βιομηχανιών και σπιτιών καθώς και από τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων, αεροπλάνων και γενικότερα των μέσων μεταφοράς. Το διοξείδιο του θείου παράγεται από τον άνθρωπο με την καύση καυσίμων που περιέχουν θείο (S) όπως είναι η βενζίνη που χρησιμοποιούμε στα αυτοκίνητά μας. Το διοξείδιο του θείου μετατρέπεται στην ατμόσφαιρα σε θειικό οξύ (H2SO4) το οποίο πέφτει μαζί με τη βροχή προκαλώντας φοβερές καταστροφές. Βασικά του θύματα είναι τα φυτά, τα οποία "καίγονται" και καταστρέφονται. Επίσης προκαλεί σημαντική καταστροφή στα μνημεία. Καταλαβαίνουμε λοιπόν πόσο σημαντικό είναι το πρόβλημα για μια χώρα σαν την Ελλάδα, όπου υπάρχουν χιλιάδες αρχαίων μνημείων.

Επιδράσεις όξινης βροχής

Α. Στα υδρόβια οικοσυστήματα

Οι αλληλεπιδράσεις ανάμεσα σε ζωντανούς οργανισμούς και η χημεία των υδρόβιων συνηθειών τους είναι εξαιρετικά περίπλοκες. Εάν ο πληθυσμός ενός είδους μειωθεί σαν αποτέλεσμα της όξινης βροχής ή της οξύτητας του νερού, τότε το οικοσύστημα ολόκληρης της θάλασσας επηρρεάζεται λόγω της σχέσης κυνηγού - θηράματος της τροφικής αλυσίδας. Στην αρχή μπορεί τα αποτελέσματα να είναι ανεπαίσθητα, αλλά όσο το pH του θαλάσσιου νερού μειώνεται έχουμε τα εξής αποτελέσματα.

• Όσο το pH του νερού πλησιάζει το 6.00, πεταλίδες, έντομα και μερικά είδη πλαγκτόν αρχίζουν να εξαφανίζονται.

• Στην τιμή pH 5.00 μεγάλες αλλαγές γίνονται στην δομή του πληθυσμού του πλαγκτόν με επικράτηση των λιγότερο χρήσιμων μορφών. Μεγάλος αριθμός αδύναμων ψαριών εξαφανίζεται ενώ τα ισχυρότερα δείχνουν να είναι πιο ανθεκτικά στην οξύτητα του νερού της θάλασσας.

Β. Στην επίγεια βλάστηση

• Από την όξινη βροχή επηρεάζονται τόσο η βλάστηση όσο και οι καρποί της.

• Καταστρέφεται το προστατευτικό περίβλημα των φύλλων υποβαθμίζοντας την αντίσταση σε ασθένειες.

• Καταστρέφεται επίσης το σύστημα αναπαραγωγής του.

• Επιταχύνει την κατακρήμνιση του εδάφους με συνέπεια την απομάκρυνση των θρεπτικών στοιχείων που χρειάζονται τα φυτά.

• Κάνει μερικά τοξικά στοιχεία πιο διαλυτά (αλουμίνιο). Μεγάλη συγκέντρωση αλουμινίου στο έδαφος αποτρέπει την πρόσληψη και χρήση των θρεπτικών στοιχείων από τα φυτά.

Γ. Στην ζωή των ζώων

Οι επιπτώσεις της όξινης βροχής στα ζώα είναι πολύ δύσκολο να εκτιμηθούν. Σαν αποτέλεσμα της υποβάθμισης της ποιότητας του περιβάλλοντος και της διατροφής, προκαλείται μείωση του πληθυσμού των ζώων λόγω της επίδρασης στην αναπαραγωγική δυνατότητα.

Δ. Στην ανθρώπινη υγεία

• Οι αμερικανικές και καναδικές έρευνες υποστηρίζουν ότι η όξινη βροχή έχει άμεση σχέση με τα αναπνευστικά προβλήματα στις ευαίσθητες ηλικίες, όπως τα παιδιά και τα άτομα της τρίτης ηλικίας.

• Η εναπόθεση οξέων αυξάνει το ποσοστό των τοξικών μετάλλων,όπως το αλουμίνιο και ο χαλκός, στα μη επεξεργασμένα αποθέματα νερού.

Κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις

• Η μικρότερη παραγωγή στην αλιεία, υλοτομία και γεωργία μεταφράζεται σε μικρότερα κέρδη και μείωση θέσεων εργασίας στις σημαντικές βιομηχανίες.

•Η εναπόθεση οξέων επιταχύνει την διάβρωση των μνημείων και των κτιρίων.

• Έχει υπολογιστεί ότι κάθε χρόνο οι ισχυρές χώρες της γης χάνουν ξεχωριστά περισσότερα από 1δις. δολάρια. Στον Καναδά, το 96% των καλλιεργήσιμων εδαφών αποτελεί στόχο όξινης βροχής .Το 80% των κατοίκων των Η.Π.Α. ζει σε περιοχές με βροχή υψηλής οξύτητας.

Συμπέρασμα

Τα τελευταία χρόνια ο άνθρωπος δημιούργησε έναν πανίσχυρο εχθρό που σκοτώνει τα ψάρια, καταστρέφει τα δέντρα και διαβρώνει τα κτίρια και τα ιστορικά μνημεία. Λέγεται όξινη βροχή και όσο πιο γρήγορα αντιμετωπισθεί, τόσο μεγαλύτερες γίνονται οι πιθανότητες διάσωσης του πλανήτη μας.

Το μεγαλύτερο μέρος της επιγραφής αυτής της ταφόπετρας, σκαλισμένης στα 1817, έχει διαβρωθεί από όξινα αποθέματα.

Tα βιολογικά είναι πιο θρεπτικά.


Τα βιολογικά προϊόντα , σύμφωνα και με δεκάδες μελέτες που έχουν γίνει σε ολόκληρο τον κόσμο, προσφέρουν στον καταναλωτή μεγαλύτερες συγκεντρώσεις σε θρεπτικά συστατικά. Ο λόγος είναι απλός: λόγω του τρόπου καλλιέργειας , το τελικό προϊόν έχει λιγότερη περιεκτικότητα σε νερό και έτσι ανά μονάδα βάρους τα θρεπτικά συστατικά (βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες κ.λ.π.)βρίσκονται σε μεγαλύτερες συγκεντρώσεις. Με απλά λόγια ,αγοράζονται 700 γραμμάρια βιολογικές ντομάτες το ισοδύναμό τους σε συμβατικές μπορεί να είναι και 1.000 γραμμάρια και αν η σύγκριση γίνει με κάποιο θερμοκηπιακό προϊόν της Βόρειας Ευρώπης ,τότε πιθανών η ψαλίδα να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο. Η απάντηση λοιπόν στο μοντέλο διατροφής που πρέπει να ακολουθήσουμε είναι σαφώς η μεσογειακή δίαιτα , αλλά η προέλευση των φρούτων και των λαχανικών κάνει την διαφορά. Ντόπια, εντός εποχής και βιολογικά .Αυτό είναι το τρίπτυχο για να ακολουθήσετε μια σωστή διατροφή.

Συνήθως Συνηθίζουμε τη Συνήθεια

Η συνήθεια!
Μια λέξη με πολύ νόημα. Πόσα πράγματα γίνονται χάρη στη συνήθεια τελικά ΑΝ όχι όλα; Τα περισσότερα ίσως.
Η ομορφιά συνηθίζεται, το ίδιο και η ασκήμια.
Το κρύο, η ζέστη συνηθίζεται από ένα σημείο και μετά.
Η μοναξιά, ο κόσμος, η ησυχία, η φασαρία.
Η αγάπη, το μίσος.
Αντιφατικές έννοιες, μα όλες συνηθίζονται. Κάπως, κάποτε, αλλά συνηθίζονται.
Κάθομαι και σκέφτομαι πόσα πράγματα έχω συνηθίσει στη ζωή μου.
Νομίζω όλα.
Σε κάθετι που έχεις συνηθίσει νομίζω ότι το παίρνεις σαν δεδομένο ότι έτσι θα είναι για πάντα.
Συνήθισα δηλαδή να κάνω ένα τρόπο ζωής Χ. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορώ να το αλλάξω. Γιατί τελικά ούτε η συνήθεια μπορεί να είναι μόνιμη! Τότε θα μπώ στην διαδικασία χωρίς να μου πολυαρέσει στην αρχή να κάνω κάτι άλλο μέχρι που θα συνηθίσω και θα μου φαίνεται φυσιολογικό το κάτι καινούργιο που θα αλλάξει το παλιό.
Εντάξει το ότι συνηθίζεις κάτι, δεν σημαίνει ότι σου αρέσει κι όλας.
Απλώς μπορείς να το ανεχθείς. Μπορείς να το υπομένεις. Μπορείς να το ζείς.
Τελικά καταλήγω στο συμπέρασμα ότι η συνήθεια είναι μια διεργασία του μυαλού που άλλοτε σε «αναγκάζει» να κάνεις κάποια πράγματα και άλλοτε (πριν ή μετά από χρόνια) όχι.
Γιατί μετά την συνήθεια έρχεται άλλο συναίσθημα. Είναι αυτό το συναίσθημα που λέει στην «συνήθεια» ότι μάλλον ήρθε το τέλος της. Εγώ αυτό το συναίσθημα το αποκαλώ «μπούχτισμα». Είναι το μπούκωμα των συναισθημάτων γύρω από μία συνήθεια.

Οι "αλήθειες" του δρόμου...

image

Ψευδαισθήσεις

Πέντε φορές περισσότερη ενέγεια από ένα ψυγείο καταναλώνει το PS3

Η αυστραλιανή οργάνωση καταναλωτών Choice ισχυρίζεται σε ps3 μελέτη της ότι οι κονσόλες νέας γενιάς, όπως π.χ. το PlayStation 3 της Sony, παρουσιάζουν πέντε φορές μεγαλύτερη ενεργειακή κατανάλωση από ό,τι ένα ψυγείο. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Choice, ένα ψυγείο καταναλώνει ηλεκτρικό ρεύμα αξίας 50 δολαρίων κάθε χρόνο, ενώ ένα PS3, 250 δολαρίων, ακόμα και αν δε χρησιμοποιείται συνέχεια [αρκεί να είναι συνδεδεμένο στην παροχή ρεύματος].
Το αντίπαλο δέος, το Xbox 360 της Microsoft, δεν παρουσιάζει τόσο μεγάλη κατανάλωση ενέργειας όσο το PS3, ωστόσο είναι δεύτερο σε αυτήν την άτυπη λίστα κατανάλωσης. Το Nintendo Wii καταναλώνει δέκα φορές λιγότερο ρεύμα από το PS3.
Στην έρευνα της Choice αναφέρεται επίσης ότι οι iMac είναι πιο οικονομικοί από τα συμβατικά PC, καταναλώνοντας κατά 1/3 λιγότερο ρεύμα από αυτά.

Πηγή: PCMagazine

Youtomb

youtomb-logo Καλώς ήρθατε στο νεκροταφείο βίντεο! Το YοuTomb, ένα project σπουδαστών του MIT [Massachusetts Institute of Technology], συγκεντρώνει videoclips που για διαφόρους λόγους έχουν απαγορευτεί στο YouTube. To project αρχειοθετεί, εκτός από δεδομένα -όπως είναι ο τίτλος των videoclips, screenshots από αυτά και μια σύντομη περιγραφή τους- και πληροφορίες όπως πόσο καιρό το video ήταν online και για ποιο λόγο αποσύρθηκε από το site που το φιλοξενούσε.
Φυσικά, το project δεν μπορεί να συγκεντρώσει όλη τη γκάμα των videos που έχουν ανέβει στο YouTube, γι' αυτό και περιορίζεται στα πιο δημοφιλή από αυτά που έχουν απορριφθεί. Προς το παρόν, έχει συγκεντρώσει περί τα 231.000 videoclips, από τα οποία τα 5.100 περίπου είναι μη προσβάσιμα για λόγους προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας. Άλλα περίπου 16.800 έχουν σβηστεί επειδή κρίθηκαν "ακατάλληλα".
Το πρόβλημα με τα "ακατάλληλα" βίντεο που ανεβάζονται στο YouTube είναι μεγάλο και γενικά δύσκολα αντιμετωπίσιμο. Γι' αυτό, όποιος εγγράφεται στο YouTube πρέπει να συμφωνήσει με τους όρους χρήσης της υπηρεσίας, οι οποίοι μεταξύ άλλων απαγορεύουν το ανέβασμα υλικού που παραβιάζει τα πνευματικά δικαιώματα. Οι χρήστες του YouTube μπορούν να υποδείξουν τέτοια video. Μια εσωτερική ομάδα του YouTube αποφασίσει στη συνέχεια για το αν ένα video, που έχει "καταγγελθεί" ως παράνομο, πρέπει ή όχι να αφαιρεθεί.

Πηγή: PCMagazine

Εκμάθηση τύπου Matrix

brainΣε 30 χρόνια από τώρα, οι δάσκαλοι θα μπουν στο θα αποτελούν επάγγελμα του παρελθόντος. Τουλάχιστον αυτό υπόσχεται μια νέα τεχνολογία που θα επιτρέπει στα παιδιά να κατεβάζουν όσες πληροφορίες θέλουν κατευθείαν στους εγκεφάλους τους! Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους Times, ο επικεφαλής του οργανισμού Independent Schools Council [που απαρτίζεται από τα κορυφαία ιδιωτικά σχολεία της Βρετανίας], Chris Parry δήλωσε ότι σύντομα θα είναι κοντά μας μια φουτουριστική τεχνολογία εκμάθησης αυτού του τύπου Matrix. 
O Parry δήλωσε συγκεκριμένα ότι μέσα σε 30 χρόνια, η εκπαίδευση μέσω της ανάγνωσης/προφορικής παράδοσης θα είναι παρελθόν. "Νομίζω ότι οι άνθρωποι θα μπορούν να έχουν άμεση πρόσβαση σε οποιοδήποτε λεξικό, οποιασδήποτε γλώσσας, όπως περίπου είδαμε στο Matrix. Το μόνο που θα πρέπει να κάνουν οι ίδιοι, είναι να συντάξουν τις προτάσεις με σωστή γραμματική". 

Ayrton Senna (1960-1994)-Ο καλύτερος οδηγός όλων των εποχών



Ο Ayrton Senna da Silva αγαπήθηκε όσο κανείς άλλος οδηγός στην ιστορία της Formula 1, αν και υπήρξε ιδιότροπος χαρακτήρας. Απόλυτα αφοσιωμένος στο στήσιμο και στην εξέλιξη του εκάστοτε μονοθεσίου, εκνευριστικά τελειομανής, με υπέρμετρη δίψα για διάκριση, ακόμα μεγαλύτερη εριστικότητα εντός των πιστών, δαιμονισμένα γρήγορος και απίστευτα ικανός σε βρεγμένες συνθήκες ήταν ο μόνος που δικαιούταν να δει το όνομά του γραμμένο στην ίδια πρόταση με τους Fangio και Clark.

1964:.Στα 13 του αγωνίστηκε για πρώτη φορά επίσημα στο καρτοδρόμιο του Interlagos, αντιμετωπίζοντας όλα τα ταλαντούχα αστέρια της Βραζιλίας. Κέρδισε! Συνέχισε να εντυπωσιάζει κερδίζοντας το πρωτάθλημα Νοτίου Αμερικής το 1977 και το 1978, ενώ την επόμενη χρονιά τερμάτισε 2ος στο Πρωτάθλημα Κόσμου, στο πορτογαλικό Estoril. Την ίδια θέση κατέκτησε και το 1980 στο Nivelles του Βελγίου.

Το 1981 έφυγε για την Αγγλία με σκοπό να συμμετάσχει σε δυο πρωταθλήματα Formula Ford 1600 που διεξάγονταν εκεί. Σχεδόν ταυτόχρονα παντρεύτηκε και τη κόρη του νέου του αφεντικού, την Liliane. Στη Formula Ford κέρδισε και τα δυο πρωταθλήματα στα οποία πήρε μέρος. Για να συνεχίσει να αγωνίζεται όμως χρειαζόταν χορηγούς, τους οποίους δεν έβρισκε και έτσι εγκατέληψε τον μηχανοκίνητο αθλητισμό. Γύρισε στη Βραζιλία, αλλά το "σαράκι" της αγωνιστικής οδήγησης δεν τον άφηνε να ησυχάσει. Τελικά μετά από τέσσερις μήνες επέστρεψε στην Αγγλία για το πρωτάθλημα του '82. Με χορηγούς τον πατέρα του και μια βραζιλιάνικη τράπεζα, το κέρδισε κάνοντας 22 νίκες!

1985:Το επόμενο grand prix στο αγωνιστικό καλαντάρι ήταν το Μονακό, στα προκριματικά του οποίου ο Senna κατετάγη 13ος. Κατά τη διάρκεια του αγώνα όμως επιβεβαιώθηκαν οι δυσοίωνες μετεωρολογικές προβλέψεις. Στον 20ο γύρο ο Senna ακολουθούσε από τη 2η θέση σε απόσταση 33 δευτερολέπτων τον προπορευόμενο Prost και μέχρι τον 30ο γύρο είχε μειώσει τη διαφορά στα 7 δεύτερα! Με επίσημη δικαιολογία την συνεχή επιδείνωση του καιρού (η οποία πάντως όντως υπήρχε) οι κριτές διέκοψαν τον αγώνα στον 31ο γύρο, στερώντας ουσιαστικά από τον rookie μια βέβαιη νίκη.

1986:Στα μέσα της χρονιάς (και παρά το 3ετές συμβόλαιό του με την Toleman) ο Senna ξεκίνησε μυστικές διαπραγματεύσεις με τη Lotus. Η Lotus, από τη μεριά της, μετά τον θάνατο του ιδρυτή της Collin Chapman είχε πάρει τη "κάτω βόλτα" και οραματίστηκε στο πρόσωπο του νεαρού Senna τον οδηγό που θα την οδηγούσε ξανά σε επιτυχίες. Το ξεκίνημα της συνεργασίας ήταν όντως ελπιδοφόρο αφού ο Senna όχι μόνο έκανε τη 1η νίκη της καριέρας του στο βρεγμένο Estoril (Πορτογαλία) αλλά έκανε και 2η στο Spa (Βέλγιο).

1988:Τελικά το 1988 υπέγραψε στη Mclaren ως team-mate του δις παγκόσμιου πρωταθλητή Alain Prost, ο οποίος προς τιμήν του όχι μόνο δεν άσκησε βέτο αλλά καλωσόρισε χαμογελαστός τον Βραζιλιάνο. Στη πρώτη του μόλις χρονιά με τη McLaren/Honda ο Senna γράφει ιστορία, αφού γίνεται ο πρώτος οδηγός που σημειώνει 8 νίκες και 13 pole positions σε μια σαιζόν. Μαζί με τον Prost κερδίζουν όλους τους αγώνες πλην ενός και τελικά ο Aytron κατακτά τον 1ο του παγκόσμιο τίτλο αφήνοντας τον Γάλλο στη δεύτερη θέση.

Το 1990 ο Senna ξεπληρώνει τα "χρωστούμενά" του στον Prost, πέφτοντας πάνω του στη πρώτη στροφή του τελευταίου αγώνα της σαιζόν. Και οι δυο τους εγκαταλείπουν τον αγώνα αλλά ο Senna είχε ήδη εξασφαλίσει τον 2ο τίτλο του. Το 1991, έχοντας πλέον team mate τον Gerhard Berger και μεγάλο αντίπαλο τον Nigel Mansell της Williams/Renault, ο Senna κερδίζει τον 2ο συνεχόμενο τίτλο του... 3ο και τελευταίο στη καριέρα του.

1993:Η εντυπωσιακή άνοδος της Williams, σηματοδότησε το τέλος της χρυσής οκταετίας της Mclaren. Στα επόμενα δύο χρόνια, ο Senna έκανε με την μη-ανταγωνιστική McLaren 6 νίκες, ενώ κατέκτησε την 4η θέση στο Πρωτάθλημα Οδηγών του 1992 και την 2η το 1993. Αρχικά είχε επιχειρήσει να υπογράψει συμβόλαιο με την Williams, αλλά η άρνηση του Prost να τον έχει team mate οδήγησε τις συζητήσεις σε ναυάγιο. Τελικά ο Senna έμεινε στη McLaren η οποία ήταν κατώτερη από την Williams του Prost. Ο Βραζιλιάνος άφησε τους πάντες άναυδους όταν κατέκτησε τελικά τη 2η θέση, κάνοντας συνολικά 5 νίκες.

1994:Ο Senna υπογράφει τελικά στη Williams. Όμως η χρονιά κατέληξε να μείνει στις μνήμες των ανθρώπων της Formula 1 σαν μια από τις χειρότερες σε όλη την ιστορία του αθλήματος. Στο τρίτο μόλις grand prix της περιόδου, ο R.Barrichello έχει μια ανατριχιαστική έξοδο, ενώ στα προκριματικά του Σαββάτου σκοτώνεται ο Roland Ratzeberger. Το κακό τριτώνει στον Κυριακάτικο αγώνα όταν στη στροφή Tamburello ο Senna πάει ευθεία και "σκάει" με 300 χμ/ώρα στον τοίχο. Ο Βραζιλιάνος super star άφησε τη τελευταία του πνοή δυο ώρες αργότερα.

Η McLaren, η ομάδα με την οποία ο Senna συνέδεσε άρρηκτα το όνομά του, δεν ξανάκανε νίκη για 4 χρόνια μετά τη φυγή (και τον πρόωρο θάνατό) του... σύμπτωση ? Σύμπτωση ή όχι, οι 65+1 pole positions του μεγάλου Ayrton εξακολουθούν μέχρι σήμερα να αποτελούν το απόλυτο ρεκόρ του αθλήματος!