Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2008

1ος γύρος: Πρώτο βήμα για Μίλαν, ήττα για Ομόνοια, ημέρα του διπλού


Πρώτο δείγμα θετικό για τη Μίλαν, που σημείωσε την πρώτη νίκη της τη φετινή περίοδο στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Οι "ροσονέρι" επικράτησαν με 3-1 της Ζυρίχης για την 1η φάση του θεσμού και έκαναν το πρώτο βήμα για την πρόκριση στους ομίλους και τη διεκδίκηση του μοναδικού τροπαίου που απουσιάζει από το μουσείο τους.
Οι Ιταλοί ήταν πιεστικοί από την αρχή και με τους Κακά, Αντρέι Σεφτσένκο και Αλεσάντρε Πάτο βασικούς, απειλούσαν συνεχώς την ελβετική ομάδα. Το πρώτο γκολ, πάντως, προήλθε από τον Μάρεκ Γιανκουλόφσκι στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων του πρώτου ημιχρόνου. Ακολούθησε ένα τέρμα του Πάτο στο 57' και στη συνέχεια το γκολ του Μάρκο Μποριέλο λίγα λεπτά μετά την είσοδό του στον αγωνιστικό χώρο. Το μόνο που κατάφεραν οι φιλοξενούμενοι ήταν να μειώσουν σε 3-1 με τον Ντούσαν Τζούριτς, κι ενώ ο Ροναλντίνιο είχε περάσει ως αλλαγή.
Δεν τα κατάφερε η Ομόνοια στην ούτως ή άλλως δύσκολη αποστολή της και γνώρισε την ήττα στο ΓΣΠ της Λευκωσίας από τη Μάντσεστερ Σίτι με 2-1. Οι Αγγλοι ήταν καταιγιστικοί στο παιχνίδι και είχαν τη μερίδα του λέοντος στις ευκαιρίες. Στο 41' και στο 43' ο Ζο και ο Στέφεν Αϊρλαντ είχαν από ένα δοκάρι έκαστος, ενώ ο Βραζιλιάνος επιθετικός είχε ακόμα μία ευκαιρία νωρίτερα, σε κενή εστία. Κόντρα στη ροή του αγώνα, ο Κλόντιαν Ντούρο με απευθείας εκτέλεση φάουλ στο 49' άνοιξε το σκορ, ωστόσο η χαρά των γηπεδούχων δεν κράτησε πολύ. Ο Ζο είχε νέο δοκάρι στο 55' και τέσσερα λεπτά αργότερα βρήκε το δρόμο προς τα δίχτυα μετά από λάθος του Ηλία Χαραλάμπους. Στο 72', ο Βραζιλιάνος εξελίχθηκε σε "δήμιο" της Ομόνοιας και με όμορφη προσπάθεια έκανε το 2-1 υπέρ των "πολιτών". Ο Ντούρο είχε δοκάρι τρία λεπτά αργότερα, αλλά δεν κατάφερε να αποτρέψει την ήττα των γηπεδούχων.
Τη χειρότερη δυνατή αρχή έκανε και ο ΑΠΟΕΛ στο πρώτο παιχνίδι του στο θεσμό. Η ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς υποδέχθηκε Σάλκε στο ΓΣΠ και γνώρισε βαριά ήττα με 4-1, που ουσιαστικά εξανεμίζει κάθε ελπίδα που υπήρχε για πρόκριση στη φάση των ομίλων του θεσμού. Οι Γερμανοί μπήκαν δυνατά στον αγωνιστικό χώρο και έχοντας τη μερίδα του λέοντος στις ευκαιρίες, δεν επέτρεψαν στους γηπεδούχους να απειλήσουν. Ο Χάικο Βέστερμαν στο 24' άνοιξε το σκορ και οι Ιβάν Ράκιτιτς και Βισέντε Σάντσεζ στο 35' και στο 40' αντιστοίχως "καθάρισαν" το παιχνίδι από το πρώτο ημίχρονο για την ομάδα του Φρεντ Ρούτεν. Στην επανάληψη ο ρυθμός έπεσε και οι γηπεδούχοι βρήκαν την ευκαιρία να βγουν μπροστά. Ο Γιοστ Μπρούρσε είχε δοκάρι σε εκτέλεση φάουλ στο 67' και τέσσερα λεπτά αργότερα ο Νέναντ Μιροσάβλιεβιτς μείωσε σε 3-1. Το τελικό σκορ διαμόρφωσε ο Χαλίλ Αλτιντόπ με πλασέ στο 87', δίνοντας διαστάσεις θριάμβου στη νίκη των Γερμανών.
Θεαματικό παιχνίδι στο "Σαν Πάολο", με τη Νάπολι να παίρνει τη νίκη κόντρα στην Μπενφίκα με 3-2 στην επιστροφή της στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις μετά από 14 χρόνια. Οι Λουζιτανοί προηγήθηκαν με τον Νταβίντ Σουάζο στο ντεμπούτο του με την φανέλα τους, ωστόσο η απάντηση των "παρτενοπέι" ήταν άμεση με τους Λουίτζι Βιτάλε και Ερνάν Ντένις. Στο 55' ο Κρίστιαν Μάτζιο διεύρυνε τον δείκτη του σκορ και ο Κίκε Σάντσεθ Φλόρες έριξε στη μάχη τον Κώστα Κατσουράνη. Οι "αετοί" της Λισαβόνας έγιναν πιο επιθετικοί, ο Λουιζάο μείωσε και οι φιλοξενούμενοι πίεσαν για την ισοφάρηση, αλλά χωρίς επιτυχία. Νίκη που τη φέρνει ακόμα πιο κοντά στη φάση των ομίλων πέτυχε η Σεντ Ετιέν στο Ισραήλ επί της Χαποέλ Τελ Αβίβ. Οι "στεφανουά", με τον Στάθη Ταυλαρίδη να αγωνίζεται μόνο στο πρώτο ημίχρονο, προηγήθηκαν με δύο τέρματα των Ντιμιτρί Παγέ και Πασκάλ Φεϊντουνό και το μόνο που κατάφεραν οι γηπεδούχοι ήταν να μειώσουν στο τελικό 2-1 με τον Μαχαράλ Λαλά στο 88'.
Ενα γκολ στην αρχή και ένα στο τέλος έκαναν τη δουλειά για την Σεβίλλη, η οποία υποδέχθηκε στο "Ραμόν Σάντσεθ Πιθχουάν" την Σάλτσμπουργκ και πήρε τη νίκη με 2-0. Το τέρμα του Ντιέγκο Καπέλ μόλις στο 6ο λεπτό της συνάντησης έβαλε μπροστά στο σκορ τους Ανδαλουσιάνους, που προσπάθησαν να αυξήσουν το προβάδισμά τους στο υπόλοιπο του αγώνα, αλλά τα κατάφεραν μόλις δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων με τον Αντριάνο Κορέια. Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας δυσκολεύτηκε εκτός έδρας με αντίπαλο την Σλάβεν Κοπρίβνιτσα, την ομάδα που απέκλεισε τον Αρη. Οι Κροάτες προηγήθηκαν με τον Μάριο Γιούριτς στο 43', ωστόσο ο Βάγκνερ Λοβ με δύο τέρματα στο 81' και στο 89' (με πέναλτι) έδωσε τη νίκη στους κατόχους του θεσμού του 2005.
Πρώτη νίκη για φέτος της Τότεναμ και ίσως στο πλέον κατάλληλο σημείο. Η ομάδα του δις κατόχου του τροπαίου (με τη Σεβίλλη), Χουάντε Ράμος, επικράτησε της Βίσλα Κρακοβίας με 2-1 στο "Γουάιτ Χαρτ Λέιν" και κρατά την υπόθεση πρόκριση στο χέρι της. Ο Ντέιβιντ Μπέντλεϊ στο 33ο λεπτό έβαλε μπροστά στο σκορ τους Λονδρέζους, ωστόσο μόλις 67 δευτερόλεπτα αργότερα ο Τόμας Γίρσακ ισοφάρισε για τους Πολωνούς. Τη λύση έδωσε ο Ντάρεν Μπεντ στο 73' που με κεφαλιά διαμόρφωσε το τελικό αποτέλεσμα. Η Βαλένθια είχε τις ευκαιρίες στο "Οσ Σαντίνος", αλλά κατάφερε να βρει το δρόμο προς τα δίχτυα της εστίας της Σετούμπαλ μόλις μία φορά. Ο Φερνάντο Μοριέντες στο 12ο λεπτό της αναμέτρησης πέτυχε το μοναδικό τέρμα του αγώνα, ωστόσο με το εκτός έδρας γκολ οι "νυχτερίδες" διατηρούν σημαντικό πλεονέκτημα εν όψει του επαναληπτικού στο Λεβάντε.
Θετικό αποτέλεσμα για την πρόκριση στη φάση των ομίλων απέσπασε η Παρί Σεν Ζερμέν στην Τουρκία με αντίπαλο την Καϊσερίσπορ. Η ομάδα του Πολ Λε Γκεν επιβλήθηκε των αντιπάλων της με 2-1 και πλέον μόνο με "αυτοκτονία" θα αποκλειστούν από τη συνέχεια. Η αρχή έγινε με τον Ματέγια Κέζμαν μόλις στο 5ο λεπτό, με τον Σέρβο επιθετικό να σκοράρει για δεύτερο σερί ματς των Παριζιάνων. Ο Ντέλιο Τολέδο ισοφάρισε για τους γηπεδούχους στο 87', ωστόσο ο Πεγκί Λουγιντουλά δύο λεπτά αργότερα... αποκατέστησε την τάξη για την Παρί. Σπουδαία εμφάνιση και αποτέλεσμα για την Ουντινέζε, στη Βεστφαλία κόντρα στην Ντόρτμουντ. Οι "μπιανκονέρι" πήραν τη νίκη με 2-0 απέναντι σε μία Μπορούσια που παρουσιάστηκε μεταμορφωμένη προς το χειρότερο σε σχέση με τη Bundesliga. Ο Αντόνιο Φλόρο Φλόρες και ο Γιοάν Ινλέρ "εκτέλεσαν" τους Γερμανούς και ουσιαστικά έστειλαν την ομάδα του Πασκουάλε Μαρίνο στους ομίλους.

Έχω προσθέσει επίσης τον πίνακα με τα αποτελέσματα του 1ου γύρου του UEFA CUP
Τα αποτελέσματα του 1ου γύρου

Χέρτα-Σεντ Μίρεν 2-0(50’ Νίκου, 74’ Σίσερο)

ΑΠΟΕΛ-Σάλκε 1-4(71’ Μιροσάβλιεβιτς - 24’ Βέστερμαν, 35’ Ράκιτιτς, 40’ Σάντσεζ, 87’ Αλτιντόπ)
Μόσχα-Κοπεγχάγη 1-2(92' Σαμέντοφ - 45' Νόρντστραντ, 95' Σιόνκο)

Λίτεξ Λόβετς-Αστον Βίλα 1-3(10' Ποπόφ - 45' Ρίο Κόκερ, 72' πέν. Μπάρι, 92' Πετρόφ)

Τσέρνο Μόρε-Στουτγκάρδη 1-2(42' Ντιάκοφ - 66', 81' Ντιάκοφ)

Σλάβεν-ΤΣΣΚΑ Μόσχας 1-2(43' Γιούριτς - 81', 89' πέν. Λοβ)

Χάποελ Τελ Αβίβ-Σεντ Ετιέν 1-2(88' Λάλα - 7' Παγέ, 60' Φεϊντουνό)

Μπάνικ Οστράβα-Σπαρτάκ Μόσχας 0-1(56' αυτ. Μπολφ)

Βόλφσμπουργκ-Ραπίντ Βουκουρεστίου 1-0(45' πέν. Γκραφίτε)

Ομόνοια-Μάντσεστερ Σίτι 1-2(49' Ντούρο - 59', 72' Ζο)

Νανσί-Μάδεργουελ 1-0(42' Μπερενγκέρ)

Μπραν-Λα Κορούνια 2-0(25' πέν. Μπιάρνασον, 39' Σόλι)

Φέγενορντ-Κάλμαρ 0-1(71' Ελμ)

Αμβούργο-Ουνιρέα 0-0

Πόρτσμουθ-Γκιμαράες 2-0(39' Ντιαρά, 60' Ντεφό)

Σλάβια Πράγας-Βασλούι 0-0

Μπεσίκτας-Μέταλιστ Κάρκιβ 1-0(58' Χολόσκο)

Αούστρια Βιέννης-Λεχ Πόζναν 2-1(64', 76' Σίμερ - 65' Ρενγκίφο)

Ζίλινα-Λέφσκι Σόφιας 1-1(49' πέν. Βλάνταβιτς - 64' Ζοαοζίνιο)

Πολιτέχνικα Τιμισοάρα-Παρτιζάν 1-2(25' Μπουκούρ - 35' Τόσ
ιτς, 69' Μπογκούνοβιτς)
Ναϊμέγκεν-Ντιναμό Βουκουρεστίου 1-0(61' φαν Μπόικιρινγκ)

Καϊσέρισπορ-Παρί Σεν Ζερμέν 1-2(87' Τολέδο - 5' Κέζμαν, 89' Λουγιντουλά)

Γιουνγκ Μπόις-Μπριζ 2-2(16' Σνόιβλι, 87' Ντουμπιά - 36' Σονκ, 73' Κλεμάν)

Μπελιντσόνα-Γαλατασαράι 3-4(32' Λουστρινέλι, 47' Σερμετέρ, 90' λα Ρόκα - 39' Κιούελ, 52', 81' Μπάρος, 95' Λίνκολν)

Σανταντέρ-Χόνκα 1-0(46' Περέιρα)

Μίλαν-Ζυρίχη 3-1(45' Γιανκουλόφσκι, 57' Πάτο, 74' Μποριέλο - 78' Τζούριτς)

Σεβίλλη-Σάλτσμπουργκ 2-0(6' Καπέλ, 92' Αντριάνο)

Σαμπντόρια-Κάουνας 5-0(14', 22' Μπονατσόλι, 36', 57' Κασάνο, 90' Φορναρόλι)

Ρεν-Τβέντε 2-1(36' Μπια, 49' Μποκανέγκρα - 12' Ντενεμπούμ)

Ντόρτμουντ-Ουντινέζε 0-2(8' Φλόρο Φλόρες, 34' Ινλέρ)

Ντιναμό Ζάγκρεμπ-Σλάβια Πράγας 0-0

Μπρόντμπι-Ρόζενμποργκ 1-2(63' Κρον Ντέλι - 29' Σάπαρα, 55' Σκιέλμπρεντ)
Νάπολι-Μπενφίκα 3-2(18' Βιτάλε, 19' Ντένις, 54' Μάτζιο - 16' Σουάζο, 59' Λουιζάο)

Μπόρατς-Αγιαξ 1-4(12' Σουλεϊμανί, 35' Σουάρεζ, 71', 86' Χούντελαρ)

Εβερτον-Σταντάρ Λιέγης 2-2(23' Αϊγεγκμπένι, 38' Καστίγιο - 9' Μποκανί, 35' αυτ. Γιόμπο)

Τότεναμ-Βίσλα Κρακοβίας 2-1(33' Μπέντλεϊ, 73' Μπεντ - 34' Γίρσακ)

Μπράγκα-Αρτμέντια 4-0(3' Εβάλντο, 18', 31' πέν., 76' Μεγιόνγκ Ζε)

Μαρίτιμο-Βαλένθια 0-1(12' Μοριέντες)

Σετουμπάλ-Χέρενφεν 1-1(67' Λεάντρο - 90' Ελγιουνουσί)
Πηγή: contra.gr

ΚΒΑΝΤΟΜΗΧΑΝΙΚΗ- «Είναι το φεγγάρι στη θέση του όταν δεν το κοιτάζει κανείς;»


Ο Αλβέρτος Αϊνστάιν (αριστερά) με τον δανό φυσικό Νιλς Μπορ
Οι δύο πυλώνες της σύγχρονης Φυσικής, η Γενική Θεωρία της Σχετικότητας, που περιγράφει το πολύ μεγάλο, και η Κβαντομηχανική, που περιγράφει το πολύ μικρό, είναι δύσκολο να κατανοηθούν από τον μέσο πολίτη, επειδή χρησιμοποιούν έννοιες ξένες στην καθημερινή ζωή. Αν όμως είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς τον τετραδιάστατο χωροχρόνο, στον οποίο «ζει» η Γενική Θεωρία της Σχετικότητας, η Κβαντομηχανική παρουσιάζει μια πολύ μεγαλύτερη πρόκληση: Φαίνεται να οδηγεί στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει στον κόσμο γύρω μας αντικειμενική πραγματικότητα!
Η επιστήμη του μικρόκοσμου
Η Κβαντομηχανική είναι η σύγχρονη θεωρία της Φυσικής που περιγράφει τις κινήσεις των σωμάτων του μικρόκοσμου, όπως είναι τα πρωτόνια, τα ηλεκτρόνια και τα φωτόνια. Επί σχεδόν μία εκατονταετία όλα τα πειράματα επιβεβαιώνουν τις θεωρητικές προβλέψεις που επιτυγχάνει η μαθηματική πλευρά της, αλλά η ίδια η θεωρία «πάσχει» από ένα σημαντικό ελάττωμα: Οι φυσικές διεργασίες που περιγράφονται τόσο επιτυχώς από τα μαθηματικά δεν είναι καθόλου προφανείς! Συγκεκριμένα, η Κβαντομηχανική διαφέρει σημαντικά από την υπόλοιπη Φυσική στο ότι δεν μπορεί να προβλέψει τη θέση ενός σωματιδίου στο μέλλον, αλλά μόνο την πιθανότητα το σωματίδιο αυτό να βρίσκεται στη θέση αυτή. Η διαφορά αυτή μπορεί να φαίνεται, σε πρώτη σκέψη, σαν μικρή λεπτομέρεια χωρίς σημασία, έχει όμως βαθύτατες συνέπειες στον τρόπο με τον οποίο καταλαβαίνουμε ότι «λειτουργεί» ο κόσμος γύρω μας. Καταργεί την αίσθηση που έχουμε από την καθημερινή ζωή ότι οι ίδιες αιτίες έχουν πάντοτε τα ίδια αποτελέσματα. Ας φανταστούμε, για παράδειγμα, ένα πείραμα στο οποίο εκτοξεύουμε ένα ηλεκτρόνιο με την ίδια πάντα ταχύτητα και προς την ίδια πάντα κατεύθυνση. Εστω ότι, θεωρητικά, βρίσκουμε πως το ηλεκτρόνιο έχει πιθανότητα 30% να περάσει από έναν ανιχνευτή. Πώς ελέγχουμε αυτό το αποτέλεσμα; Κάνουμε το πείραμα 100 φορές και, αν διαπιστώσουμε ότι στις 30 το ηλεκτρόνιο πέρασε από αυτόν τον ανιχνευτή, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η θεωρία δουλεύει σωστά. Πώς γίνεται, όμως, ηλεκτρόνια με τις ίδιες αρχικές συνθήκες να ακολουθούν διαφορετικές «διαδρομές»;
Στα μέσα της δεκαετίας του 1920 ο μεγάλος δανός φυσικός Νιλς Μπορ και οι συνεργάτες του κατέληξαν σε μια ερμηνεία του παραπάνω φαινομένου, που έκτοτε έμεινε γνωστή ως ερμηνεία της σχολής της Κοπεγχάγης. Σύμφωνα με την ερμηνεία αυτή, το κάθε ηλεκτρόνιο δεν ακολουθεί μια συγκεκριμένη διαδρομή, αλλά βρίσκεται «κάπου» μεταξύ της διάταξης εκτόξευσης και του ανιχνευτή. Αποκτάει μια συγκεκριμένη θέση μόνο τη στιγμή που ανιχνεύουμε την παρουσία του! Με άλλα λόγια εμείς, με τις μετρήσεις μας, διαμορφώνουμε την εξέλιξη των φυσικών φαινομένων. Το συμπέρασμα αυτό φαίνεται εντελώς παράλογο, κυρίως άμα δοκιμάσουμε να εφαρμόσουμε την ερμηνεία της Κοπεγχάγης σε αντικείμενα πολύ μεγαλύτερα από στοιχειώδη σωματίδια. Πιο γνωστό σχετικό παράδειγμα είναι το περίφημο παράδοξο της γάτας, που διατύπωσε ο θεμελιωτής της Κβαντομηχανικής Ερβιν Σρέντιγκερ για να δείξει τις αδυναμίες της ερμηνείας της Κοπεγχάγης. Η γάτα βρίσκεται σε ένα κουτί που περιέχει ένα φιαλίδιο με υδροκυάνιο και μια ραδιενεργό ουσία. Αν μια ραδιενεργός ακτίνα «χτυπήσει» το πώμα του φιαλιδίου, το υδροκυάνιο σκορπίζεται στο κουτί και σκοτώνει τη γάτα. Το παράδοξο προκύπτει από το γεγονός ότι, σύμφωνα με τον Μπορ, η γάτα «καταλήγει» να είναι ζωντανή ή πεθαμένη μόνο όταν ανοίξουμε το κουτί! Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι είτε ζωντανή είτε πεθαμένη, αλλά ότι εμείς δεν γνωρίζουμε τι από τα δύο συμβαίνει μόνο και μόνο επειδή το κουτί είναι κλειστό. Σημαίνει ότι, προτού ανοίξουμε το κουτί, η γάτα είναι «μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας», δηλαδή 50% ζωντανή και 50% πεθαμένη, ενώ η παρατήρησή μας, τη στιγμή που ανοίγουμε το κουτί, την οδηγεί στη ζωή ή στον θάνατο! Με άλλα λόγια, σύμφωνα με την Κβαντομηχανική, δεν υπάρχει καν αντικειμενική πραγματικότητα, την οποία παρατηρούμε για να κατανοήσουμε τη φύση, αλλά εμείς, με την παρατήρησή μας, δημιουργούμε την πραγματικότητα. Προφανώς αυτό το συμπέρασμα είναι εντελώς παράλογο. Ωστόσο, παρ' όλο που από τη διατύπωση της ερμηνείας της Κοπεγχάγης έχουν περάσει περίπου 80 χρόνια, δεν έχει βρεθεί καμιά καλύτερη φυσική ερμηνεία των μαθηματικών εξισώσεων της Κβαντομηχανικής, παρ' όλες τις έως σήμερα προσπάθειες διακεκριμένων φυσικών.
Ενας από τους φυσικούς που δεν ένιωθε «άνετα» με την ερμηνεία της Κοπεγχάγης ήταν ο μεγάλος Αϊνστάιν. Παρ' ότι ο ίδιος είχε βραβευτεί με το Νομπέλ Φυσικής για την πρώτη επιτυχημένη εφαρμογή της Κβαντομηχανικής, την ερμηνεία του φωτοηλεκτρικού φαινομένου, πίστευε πως η Κβαντομηχανική ήταν μια ατελής θεωρία. Στα συνέδρια εξέφραζε συχνά τη γνώμη του αυτή επιγραμματικά λέγοντας: «Δεν είναι δυνατόν ο Θεός να ρίχνει ζάρια» ή «ο Θεός είναι πολυμήχανος αλλά όχι κακεντρεχής», γεγονός που ανάγκασε μια φορά τον Μπορ να του απαντήσει: «Αϊνστάιν, σταμάτα να λες στον Θεό τι να κάνει». Σε μια συζήτηση που είχε ένα βράδυ με τον μεγάλο μαθηματικό φυσικό Πάσκουαλ Τζόρνταν, ο Αϊνστάιν διερωτήθηκε φωναχτά, κοιτάζοντας τη φωτεινή πανσέληνο: «Αραγε το φεγγάρι είναι στη θέση του όταν δεν το κοιτάζει κανείς;». Και αυτό το «παράδοξο» προκύπτει από την προσπάθεια να εφαρμόσουμε την ερμηνεία της Κοπεγχάγης σε αντικείμενα σημαντικά μεγαλύτερα από ένα ηλεκτρόνιο ή πρωτόνιο.
Η εξήγηση του καθηγητή
Νομίζω ότι την καλύτερη παρουσίαση της παράδοξης φύσης της Κβαντομηχανικής έκανε ο βραβευμένος με το βραβείο Νομπέλ Φυσικής αμερικανός φυσικός Ρίτσαρντ Φάινμαν, στην ομιλία που έδωσε κατά την τελετή απονομής του βραβείου: «Κυρίες και κύριοι, θα προσπαθήσω να σας εξηγήσω όσα διδάσκω στους μεταπτυχιακούς φοιτητές μου. Βασικός σκοπός μου είναι να σας πείσω να μη βαρεθείτε επειδή δεν τα καταλαβαίνετε. Βλέπετε, ούτε και οι φοιτητές μου τα καταλαβαίνουν, ακριβώς επειδή δεν τα καταλαβαίνω ούτε εγώ. Η αλήθεια είναι ότι δεν τα καταλαβαίνει κανείς!».
Η ερμηνεία των πολλαπλών κόσμων
Η ερμηνεία της Κοπεγχάγης, παρ' ότι έχει ήδη ηλικία 80 ετών, είναι η «φυσική» πλευρά της Κβαντομηχανικής που είναι γενικά αποδεκτή σήμερα και παρουσιάζεται στα σύγχρονα διδακτικά εγχειρίδια. Πρόσφατα όμως εμφανίστηκε και μια νέα ερμηνεία, ακόμη πιο «παράδοξη» από αυτή της Κοπεγχάγης, η ερμηνεία των πολλαπλών κόσμων. Σύμφωνα με αυτή, σε κάθε στιγμή που συμβαίνει ένα γεγονός το οποίο έχει μια κβαντική πιθανότητα να συμβεί ή να μη συμβεί, ο κόσμος «διχάζεται». Στον έναν βρίσκεται ο «παρατηρητής» που βλέπει το γεγονός να συμβαίνει και στον άλλον βρίσκεται ο «παρατηρητής» που βλέπει το γεγονός να μη συμβαίνει. Το «ελάττωμα» αυτής της ερμηνείας είναι ότι προβλέπει την ύπαρξη ενός πολύ μεγάλου αριθμού κόσμων, ίσως άπειρων, γεγονός που είναι δύσκολο να το αποδεχτεί κανείς λογικά.
Πηγή: tovima.gr

Πρόβλημα με ψεύτικες YouTube σελίδες


Τα Εργαστήρια Panda (PandaLabs) έχουν ανιχνεύσει το YTFakeCreator, ένα πρόγραμμα που χρησιμοποιείται από τους κυβερνο-απατεώνες για τη δημιουργία ψεύτικων σελίδων YouTube, για να μολύνει τους χρήστες με malware.
Η μέθοδος μόλυνσης είναι η ακόλουθη: οι κυβερνο-απατεώνες στέλνουν ένα ηλεκτρονικό μήνυμα, που περιέχει ένα βίντεο με δήθεν εντυπωσιακό περιεχόμενο (ερωτικές εικόνες, θάνατος μιας προσωπικότητας, κ.λπ.) και ενθαρρύνουν τους χρήστες να ανοίξουν μια σύνδεση για να παρακολουθήσουν το βίντεο. Αυτή η μέθοδος είναι γνωστή ως social engineering.
Μόλις φτάσουν στην ψεύτικη σελίδα, η οποία είναι πολύ παρόμοια με την πραγματική ιστοσελίδα του YouTube, οι χρήστες θα δουν ένα μήνυμα λάθους, που τους ενημερώνει ότι δεν μπορούν να παρακολουθήσουν το βίντεο δεδομένου ότι ένα ορισμένο συστατικό λείπει (ένας κωδικοποιητής-αποκωδικοποιητής, μια ενημέρωση του Adobe Flash κ.λπ.) και τους προτρέπει να το μεταφορτώσουν. Εν τούτοις, αν το κάνουν, στην πραγματικότητα θα επιτρέπουν στο malware να εισχωρήσει στους υπολογιστές τους.
Το YTFakeCreator επιτρέπει στους κυβερνο-εγκληματίες να δημιουργήσουν αυτές τις ψεύτικες σελίδες YouTube πολύ εύκολα. Μπορούν να εισάγουν το κείμενο για το μήνυμα λάθους που επιδεικνύεται από την ιστοσελίδα, καθορίζοντας τον χρόνο εμφάνισης του μηνύματος, εισάγοντας τη σύνδεση με το μολυσμένο αρχείο που μεταφορτώνεται στον υπολογιστή του θύματος και δημιουργώντας ένα ψεύτικο προφίλ, παρόμοιο μ’ εκείνα του YouTube, για να προσποιηθεί ότι το βίντεο έχει φορτωθεί από έναν πραγματικό χρήστη. Όλο αυτό επιτυγχάνεται μόνο με ένα πρόγραμμα.
Πηγή: cosmo.gr

Ελεύθερο "σερφάρισμα" και στο Άγιο Όρος


Τη χερσόνησο του Άθω επέλεξε ο ΟΤΕ για να εφαρμόσει ένα από τα πιλοτικά προγράμματά του, το WiMAX, που προσφέρει καινοτόμες τεχνολογικά λύσεις στην πρόσβαση στο Διαδίκτυο.

Τη χερσόνησο του Άθω επέλεξε ο ΟΤΕ για να εφαρμόσει ένα από τα πιλοτικά προγράμματά του, το WiMAX, που προσφέρει καινοτόμες τεχνολογικά λύσεις στην πρόσβαση στο Διαδίκτυο.

Το δίκτυο WiMAX προσφέρει πλέον στους μοναχούς του Αγίου Όρους τη δυνατότητα πρόσβασης στο Διαδίκτυο, παρά την απουσία εγκατεστημένου δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας, εφαρμόζοντας μάλιστα πηγές ενέργειας φιλικές προς το περιβάλλον. Η συνεχής λειτουργία του πιλοτικού δικτύου θα εξασφαλίζεται με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ηλιακής και αιολικής.

Συνολικά έχουν εγκατασταθεί έξι σταθμοί βάσης με εμβέλεια 50 χιλιομέτρων, οι οποίοι καλύπτουν την πλειοψηφία των Μονών του Αγίου Όρους. Οι πρώτοι χρήστες με ασύρματη ευρυζωνική πρόσβαση στο Διαδίκτυο έχουν ήδη συνδεθεί επιτυχώς στις έξι μεγάλες Μονές, στην Αθωνιάδα Σχολή και στην Ιερά Επιστασία της Αθωνικής Πολιτείας.

Το δίκτυο WiMAX, που λειτουργεί στην αρχική του φάση στο Άγιο Όρος, έχει εγκατασταθεί στην Ανατολική Αττική και την Ιπποκράτειο Πολιτεία, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα ευρυζωνικής πρόσβασης είτε σε περιοχές που δεν υπάρχει πρόσβαση είτε η πρόσβαση δεν επιτρέπει την παροχή ικανοποιητικών ταχυτήτων.

Η πρωτοβουλία του ΟΤΕ για το WiMAX ήταν μια πολύ πρακτική σκέψη όχι μόνο για τη διευκόλυνση των απομοκομένων από την τεχνολογία μοναστηρίων του Αγίου Όρους, αλλά εξυπυρετεί ταυτόχρονα και την προσπάθεια των περιβαλλοντολογικών οργανισμών για την προστασία του περιβάλλοντος, χρησιμοποιώντας ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι οποίες αναφέρθηκαν και νωρίτερα.
Πηγή: cosmo.gr