Τρίτη, 3 Ιουνίου 2008

Σβάστικα το παρεξηγημένο σύμβολο

180px-Swastika_iranΑρχαιολογικά ευρήματα αποδεικνύουν ότι το σύμβολο της σβάστικα, χρησιμοποιούνταν από τη Νεολιθική εποχή. Είχε το ρόλο γεωμετρικού αλλά και θρησκευτικού συμβόλου σε θρησκείες όπως ο Ινδουισμός και ο Βουδισμός. Επιπλέον, η σβάστικα έχει ανακαλυφθεί από αρχαιολόγους σε κέλτικα χειρόγραφα και αρχαία ελληνικά αντικείμενα όπως πολεμικά κράνη και νομίσματα. Τέλος, ακόμη και φυλές ινδιάνων χρησιμοποιούσαν τη σβάστικα σε διάφορους μύθους τους.180px-Native_American_basketball_team

Η λέξη "σβάστικα" προέρχεται από τη Svastikah, έννοια που σχετίζεται και εκφράζει την ειρήνη και την καλή τύχη. Το σύμβολο ήταν ιδιαίτερα δημοφιλές στις Η.Π.Α του 20ού αιώνα και θεωρούνταν ότι έφερνε καλή τύχη. Όμως όλα αυτά έπαψαν να ισχύουν από τη στιγμή που η σβάστικα έγινε το εξέχον σύμβολο του Χίτλερ και του Εθνικοσοσιαλιστικού Γερμανικού Εργατικού Κινήματος.

SwastikaΑπό εκείνη την ημέρα η σβάστικα μετατράπηκε σε ένα σύμβολο μίσους και καταστροφής, ενώ ουσιαστικά συμβόλιζε κάτι εντελώς αντίθετο.

Βουδιστική σβάστικα(αριστερά)

O μυστηριώδης θάνατος του Bruce Lee

Ποιός από μας δεν γνωρίζει αυτόν τον θρύλο των πολεμικών τεχνών;  Πόσες φορές δεν έχουμε απολαύσει τις ταινίες του; Ωστόσο ο θάνατος του εξακολουθεί και παραμένει ένα μυστήριο...Bruce Lee

Ο θάνατος του προήλθε από ανεύρυσμα στον εγκέφαλο του, ωστόσο η όλη ιστορία καλύπτεται από πέπλο μυστηρίου.
Κατά την διάρκεια της ταινίας Enter the Dragon,ο Bruce Lee αισθάνθηκε αδιαθεσία και λιποθύμησε, όταν συνήλθε δεν θυμόταν τίποτα και προσποιήθηκε ότι έψαχνε τα γυαλιά του.
Στις 20 Ιουλίου 1973, ο Raymond και ο Bruce επισκέφθηκαν την Betty Ting Pei στο διαμέρισμά της για να συζητήσουν το ρόλο της στο παιχνίδι του θανάτου, είχε προσκληθεί να συμμετάσχει και ο George Lazenby.
Ο Bruce εξηγεί ότι έχει έναν πονοκέφαλο, παίρνει ένα παυσίπονο που προσφέρεται από τη Betty, και ξαπλώνει στο κρεβάτι της πριν από το γεύμα.
Ο Bruce δεν ξύπνησε ποτέ. Το παυσίπονο θεωρήθηκε ότι του προκάλεσε μια αλλεργική αντίδραση, η οποία αύξησε το ανεύρυσμα που προϋπήρχε στον εγκέφαλο του.
Το παράξενο είναι ότι ο Bruce Lee είχε προβλέψει τον θάνατο του και μάλιστα είχε πει πώς θα ζούσε τα μισά χρόνια του πατέρα του! Ο πατέρας του είχε πεθάνει στα 62 του χρόνια. Όπως και να 'χει ο κόσμος θρήνησε ίσως τον μεγαλύτερο πολεμικό καλλιτέχνη όλων των εποχών.

Πηγή: Blackstate