Παρασκευή 23 Μαΐου 2008

Αιολική ενέργεια

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

Απορρέοντας από τον άνεμο, η αιολική ενέργεια είναι μια καθαρή πηγή ενέργειας. Επιπλέον, δεν μολύνει την ατμόσφαιρα όπως τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρισμού τα οποία στηρίζονται στην καύση ορυκτών καυσίμων, όπως άνθρακα ή φυσικό αέριο. Οι ανεμογεννήτριες δεν εκλύουν χημικές ουσίες στο περιβάλλον οι οποίες προκαλούν όξινη βροχή ή αέρια του θερμοκηπίου.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες η αιολική ενέργεια είναι οικιακή πηγή ενέργειας, καθώς αφθονεί η διαθέσιμη πηγή, ο άνεμος. Η τεχνολογία που αναπτύσσεται περί την αιολική ενέργεια είναι μια από τις πιο οικονομικές που υπάρχουν σήμερα στον χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Κοστίζει ανάμεσα σε 4 και 6 cents ανά κιλοβατώρα· η τιμή εξαρτάται από την ύπαρξη/παροχή ανέμου και από τη χρηματοδότηση ή μη του εκάστοτε προγράμματος παραγωγής αιολικής ενέργειας.
Οι ανεμογεννήτριες μπορούν να στηθούν σε αγροκτήματα ή ράντσα, ωφελώντας έτσι την οικονομία των αγροτικών περιοχών, όπου βρίσκονται οι περισσότερες από τις καλύτερες τοποθεσίες από την άποψη του ανέμου. Οι αγρότες μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται στη γη, καθώς οι ανεμογεννήτριες χρησιμοποιούν μόνον ένα μικρό μέρος της. Οι ιδιοκτήτες των εγκαταστάσεων για την παραγωγή αιολικής ενέργειας πληρώνουν ενοίκιο στους αγρότες, για τη χρήση της γης.

ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

Παρότι το κόστος της αιολικής ενέργειας έχει μειωθεί δραματικά τα τελευταία 10 χρόνια, η τεχνολογία απαιτεί μια αρχική επένδυση υψηλότερη από εκείνη των γεννητριών που λειτουργούν με καύση ορυκτών.
Η ισχυρότερη πρόκληση στη χρησιμοποίηση του ανέμου ως πηγή ενέργειας είναι ότι ο άνεμος είναι περιοδικά διακοπτόμενος και δεν φυσά πάντα όταν ο ηλεκτρισμός απαιτείται. Η αιολική ενέργεια δεν μπορεί να αποθηκευτεί (εκτός αν χρησιμοποιηθούν μπαταρίες).
Αν και τα αιολικά πάρκα έχουν σχετικά μικρή επίπτωση στο περιβάλλον σε σύγκριση με άλλες συμβατικές εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας, υπάρχει ένας προβληματισμός για τον θόρυβο που παράγεται από τις λεπίδες του ηλεκτρικού κινητήρα (ρότορα), για την αισθητική (οπτική) επίπτωση και για τα πουλιά που μερικές φορές έχουν σκοτωθεί καθώς πετούσαν προς τους ηλεκτρικούς κινητήρες. Τα περισσότερα από αυτά τα προβλήματα έχουν επιλυθεί ή έχουν σε σημαντικό βαθμό μειωθεί μέσω της τεχνολογικής ανάπτυξης ή μέσω της επιλογής κατάλληλων περιοχών για τη δημιουργία αιολικών πάρκων.

ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ

Ο όμιλος Κοπελούζου από κοινού με τον όμιλο Σαμαρά προωθεί την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα νησιά Άνδρο, Τήνο, Πάρο και Νάξο και τη διασύνδεση τους μέσω Σύρου με το Λαύριο.
Επίσης η θυγατρική εταιρία του ομίλου ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ - ΑΙΟΛΙΚΗ ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ Α.Ε. υπέβαλε ήδη τις σχετικές αιτήσεις για αδειοδότηση σε πέντε περιοχές στη Σέριφο .Προτίθεται δε, να προχωρήσει σε ένα μεγαλόπνοο επιχειρηματικό σχέδιο στο νοτιοδυτικό Αιγαίο που θα αποτελεί το μεγαλύτερο φυσικό πάρκο παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας στην Ευρώπη, συνολικής ισχύος περίπου 800 MW.
Η ανάπτυξη του αιολικού δυναμικού θα αναπτυχθεί και στα νησιά Μήλο, Κίμωλο με υποβρύχια καλώδια και τελικό προορισμό το Λαύριο.

ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ….

Μελέτες από ειδικούς έδειξαν ότι ο άνεμος των νησιών του Αιγαίου μπορεί να αξιοποιηθεί και να αποφέρει ενέργεια και χρήματα ενώ ταυτόχρονα η διαδικασία θα είναι φιλική προς το περιβάλλον.
Οι δήμοι των νησιών του Αιγαίου όμως είναι αντίθετοι και δεν διατίθενται να αξιοποιήσουν τον άνεμο, βασιζόμενοι στο γεγονός ότι τα αιολικά πάρκα θα χαλάσουν την γραφική εικόνα των νησιών.
Από την άλλη πλευρά όμως, τα έσοδα από τη λειτουργία του αιολικού πάρκου για τον Δήμο Σερίφου μόνο, αναμένεται να είναι 2 εκατ. ευρώ ετησίως, πράγμα που κάνει πολλούς δήμους να αναθεωρούν τις θεωρίες τους σχετικά με τα αιολικά πάρκα.

3D Απεικόνιση

Σήμερα, έχουν κάποια διάδοση οι μέθοδοι απεικόνισης τρισδιάστατων σκηνών που απαιτούν από το χρήστη να φοράει ειδικά γυαλιά, χωρίς παρόλα αυτά να γνωρίζουν την αποδοχή την οποία έλπιζαν οι κατασκευαστές. Αντίθετα μία νέα γενιά οθονών που αποκαλούνται αυτοστερεοσκοπικές παρέχουν τρισδιάστατη απεικόνιση χωρίς κανέναν πρόσθετο εξοπλισμό. Οι οθόνες αυτού του τύπου χωρίζονται σε τουλάχιστον δυο κατηγορίες ανάλογα με τις τεχνικές που χρησιμοποιούν για τη δημιουργία της τρισδιάστατης σκηνής. Τα λεγόμενα Parallax Barrier Monitors διαθέτουν δύο αλληλοκαλυπτόμενες οθόνες LCD, από τις οποίες η πίσω οθόνη προβάλλει ξεχωριστές εικόνες για το αριστερό κα το δεξί μάτι του χρήστη. Η μπροστινή οθόνη διαθέτει πάρα πολλές κάθετες λεπτές λωρίδες, που λειτουργούν ως οπές μέσα από τις οποίες κάθε μάτι βλέπει την αντίστοιχη εικόνα. Στην αυτοστερεοσκοπική οθόνη που αναπτύσσεται στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης σε κάθε ίντσα πλάτους υπάρχουν 20 μικρολωρίδες, οι οποίες λάμπουν σε τρεις ξεχωριστές διαδοχικές φάσεις, που η καθεμία τους παίρνει ένα εξηκοστό του δευτερόλεπτου για να ολοκληρωθεί. Κάθε μικρολωρίδα είναι ορατή είτε από το ένα είτε από το άλλο μάτι - ποτέ και από τα δύο. Ένας άλλος τύπος αυτοστερεοσκοπικών οθονών, τα Lenticular Monitors, διαθέτουν στις επιφάνεια τους λεπτούς πλαστικούς κυλινδρικούς φακούς, μέσω των οποίων επιτυγχάνουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Οι πιο εξελιγμένες από τις αυτοστερεοσκοπικές οθόνες διαθέτουν σύστημα ανίχνευσης του βλέμματος των χρηστών, με τη βοήθεια μιας τεχνολογίας η οποία αποτελεί παραλλαγή της IBM BlueEyes. Με τη βοήθεια του συστήματος αυτού ο χρήστης δεν είναι υποχρεωμένος να στέκεται σε κάποιο συγκεκριμένο σημείο για να έχει την καλύτερη θέα, αλλά αντίθετα μπορεί να κινείται μπρος πίσω ή να στρίβει το κεφάλι του.



Η “μαγική σφαίρα": Η Actuality Systems (http://actuality-systems.com/) έχει αναπτύξει μια καινοτόμο αυτοστερεοσκοπική οθόνη, που διαφέρει ριζικά από οτιδήποτε έχουν παρουσιάσει άλλοι κατασκευαστές. Η οθόνη είναι στην πραγματικότητα μία διαφανής σφαίρα, στο εσωτερικό της οποίας επιπλέουν τρισδιάστατα αντικείμενα, ορατά από οπουδήποτε στην περίμετρο ή από οποιοδήποτε ύψος. Η εικόνα δημιουργείται παίρνοντας τρισδιάστατα δεδομένα και κόβοντας τα σε λεπτές “φέτες", οι οποίες στη συνέχεια προβάλλονται με μεγάλη ταχύτητα σε μια επίπεδη επιφάνεια που περιστρέφεται 730 φορές το λεπτό μέσα στη σφαίρα. Η οθόνη έχει διάμετρο 10", μπορεί να επιδείξει περίπου 100 εκατ. voxels (σημεία στο χώρο), χρησιμοποιεί κανονικό φως (όχι laser) και είναι συμβατή με Windows 2000 και Linux, καθώς και με αρκετά προγράμματα που κάνουν χρήση της βιβλιοθήκης γραφικών OpenGL. Φυσικά, μπορούν να τη βλέπουν ταυτόχρονα οσαδήποτε άτομα βρίσκονται γύρω της. O όγκος της τρισδιάστατης εικόνας που προβάλλει συντίθεται από 198 επίπεδες φέτες, μέγιστης ανάλυσης 768x768. Τέλος, για να μην κουράζω, οι επίπεδες οθόνες 3D απεικόνισης ήδη προετοιμάζονται και διατίθενται από εταιρίες όπως η Deep Video Imaging με το μοντέλο Actualdepth(ωραίο όνομα:-).



Homeless James Bond

Βίντεο που παρουσιάζει πώς θα γυρίζονταν και θα ήταν ταινίες όπως James Bond χωρίς τα εκατομμύρια budget που ξοδεύονται στις μέρες μας...