Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2008

Τον αντίπαλο του Nintendo DS θέλει να παρουσιάσει η Sony

image

Νέα έκδοση του PlayStation Portable (PSP) θα παρουσιάσει η Sony μέσα στον Οκτώβριο προκειμένου να «χτυπήσει» τον κυρίαρχο της συγκεκριμένης αγοράς, Nintendo DS.

To καινούργιο PSP θα ονομάζεται PSP-3000 και θα διαθέτει ενσωματωμένο μικρόφωνο και καλύτερη οθόνη LCD η οποία θα προσφέρει καλύτερη απεικόνιση σε εξωτερικούς χώρους, με μικρότερο χρόνο απόκρισης, βελτιώνοντας έτσι σημαντικά την κινούμενη εικόνα.

Η τιμή του νέου μοντέλου θα κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με αυτά του PSP. Η Sony ανακοίνωσε πως στο διάστημα Απριλίου-Ιουνίου διέθεσε 3,72 εκατομμύρια κομμάτια, δηλαδή τα μισά από τα DS που πούλησε η Nintendo στο ίδιο χρονικό διάστημα!

Πηγή: pcw.gr

Νανογλυπτική: Τεχνη στο μάτι της βελόνας

Δημιουργία χωρίς... ανάσα

Η τέχνη της «νανογλυπτικής», όπως μας αποκαλύπτει ο ίδιος, απαιτεί θυσίες, υπερβολική υπομονή και απεριόριστο χρόνο. «Όταν δουλεύεις σε τόσο μικρή κλίμακα πρέπει ουσιαστικά να σταματήσεις να αναπνέεις!» δηλώνει χαρακτηριστικά. «Για να μπορώ να δουλέψω» συμπληρώνει «πρέπει να είμαι απίστευτα ήρεμος, σχεδόν να βρίσκομαι σε κατάσταση διαλογισμού και να είμαι βέβαιος ότι δεν υπάρχουν κραδασμοί από αυτοκίνητα ή από οποιαδήποτε άλλη έντονη κίνηση εντός του χώρου. Ο βαθμός δυσκολίας είναι πραγματικά υπερβολικά υψηλός» παραδέχεται.

Ο καλύτερός του φίλος, τονίζει, είναι ένα μικροσκόπιο που τον συντροφεύει σε ατελείωτες ώρες δημιουργίας, οι οποίες πολλές φορές αγγίζουν συνοπτικά ως και τους δύο μήνες. Αυτό, φυσικά, ποικίλλει ανάλογα με τον βαθμό δυσκολίας του έργου. «Δουλεύω πάνω σε κάθε κομμάτι περίπου 15-18 ώρες την ημέρα, με αρκετές παύσεις. «Το μεγαλύτερο διάστημα που έχω αφιερώσει ποτέ για την ολοκλήρωση ενός γλυπτού ανέρχεται σε τέσσερις μήνες» προσθέτει.


Όταν κατάπιε το... γλυπτό

Και, φυσικά, το ότι προσπαθεί να σμιλεύσει κάτι σχεδόν ανύπαρκτο εγείρει το εύλογο ερώτημα των ατυχημάτων. Όπως εξηγεί, οι ισορροπίες οι οποίες διαχωρίζουν το αριστούργημα από την καταστροφή είναι υπερβολικά λεπτές. Μια απότομη κίνηση, μια πιο βαθιά ανάσα, ο χτύπος της καρδιάς του σε λάθος στιγμή και το έργο τέχνης αποτελεί παρελθόν. Φανερά εκνευρισμένος, ο Γουίγκαν αναφέρει ένα περιστατικό όπου κατά λάθος εισέπνευσε μια χαριτωμένη, λιλιπούτεια μπαλαρίνα που έφτιαχνε στην κεφαλή ενός καρφιού. «Την εισέπνευσα και την κατάπια! Τόσο απλά! Ένα μικρό λάθος, και άντε πάλι από την αρχή!».

Το Βόρειο Σέλας αποκαλύπτει τα μυστικά του

Ως σήμερα κανένας δεν μπορούσε να παριγράψει με ακρίβεια το μηχανισμό γέννησης μιας μαγνητικής υποκαταιγίδας.Χάρη όμως στο πρόγραμμα THEMIS που σχεδίασε ο καθηγητής Β.Αγγελόπουλος έχουμε την απόλυτη φυσική εξήγηση για το πως δημιουργείται το Πολικό Σέλας.

Έπειτα από προσπάθειες δεκαετιών,ανακαλύφθηκε επιτέλους ο μηχανισμός που προκαλεί τις αναλάμψεις και τους κυματισμούς του Βορείου Σέλαος.Η ανακάλυψη επιτεύχθηκε από μια αρμάδα πέντε δορυφόρων και 20 επίγειων σταθμών παρατήρησης,που συντονίστηκαν από τον Έλληνα διαστημικό φυσικό Βασίλη Αγγελόπουλο.Το Πολικό Σέλας(Βόρειο ή Νότιο,ανάλογα με τον τόπο απο τον οποίο παρατηρείται)είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά ουράνια φαινόμενα.Μοιάζει με πολύχρωμη ουράνια <<κουρτίνα>>,που πολλές φορές φαίνεται να αλλάζει σχήμα και λαμπρότητα με γρήγορο ρυθμό,σαν να <<κυματίζει>>.Οι μεταβολές αυτές του σχήματος και της λαμπρότητας του Σέλαος συνοδεύονται από κινήσεις της μαγνητικής βελόνας της πυξίδας,και για τον λόγο αυτόν το όλο φαινόμενο ονομάζεται μαγνητική υποκαταιγίδα(magnetic substorm).Κατά τη διάρκεια μιας υποκαταιγίδας απελευθερώνεται ενέργεια ίση με αυτήν ενός σεισμού μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Ηλιακός άνεμος στη γειτονία της Γης

Εδώ και δεκαετίες είχε γίνει κατανοητό ότι το φως του Πολικού Σέλαος οφείλεται στον ηλιακό άνεμο,το ιονισμένο αέριο που <<εκρέει>> διαρκώς από τα ανώτερα στρώματα της ηλιακής ατμόσφαιρας και απομακρύνεται στο Διάστημα,περνώντας και από τη γειτονιά της Γης.Το Σέλας παράγεται όταν τα ηλεκτρόνια του ηλιακού ανέμου συγκρούονται με τα άτομα της γήινης ατμόσφαιρας και τα αναγκάζουν να φωτοβολούν σε χρώματα χαρακτηριστικά για κάθε αέριο.Στην καθημερινή ζωή το φαινόμενο αυτό βρίσκει εφαρμογή στην κατασκευή των σωλήνων που χρησιμοποιούνται στις φωτεινές επιγραφές,το κόκκινο χρώμα των οποίων,για παράδειγμα,οφείλεται στο αέριο νέον. Ωστόσο η αιτία των γρήγορων μεταβολών του του Σέλαος κατά τη διάρκεια μαγνητικών υποκαταιγίδων παρέμενε ως σήμερα αμφιλεγόμενο θέμα για τους διαστημικούς φυσικούς,παρ'όλο που είχε διαπιστωθεί ότι οι υποκαταιγίδες συνδέονται με μια χαρακτηριστική αλληλεπίδραση του μαγνητικού πεδίου της Γης με το μαγνητικό πεδίο του ηλιακού ανέμου.Η αλληλεπίδραση αυτή,που ονομάζεται ανασύνδεση, συμβαίνει μόνο όταν το μαγνητικό πεδίο του ηλιακού ανέμου είναι αντίθετο στο μαγνητικό πεδίο της Γης.Δεν ήταν όμως σαφές αν η ανασύνδεση ήταν το αίτιο ή το αποτέλεσμα της υποκαταιγίδας. Οι μαγνητικές υποκαταιγίδες είναι ένα φαινόμενο με σημαντικές συνέπειες στη σύγχρονη καθημερινή ζωή,αφού επηρεάζουν τις ασύρματες επικοινωνίες και τα σήματα των δορυφόρων παγκόσμιου εντοπισμού θέσης(GPS)ενώ είναι δυνατόν να προκαλέσουν και διακοπές στα δίκτυα διανομής του ηλεκτρικού ρεύματος.Επομένως αντιλαμβάνεται κανείς πόσες προσπάθειες έχουν γίνει ως σήμερα για την κατανόηση του φαινομένου των υποκαταιγίδων.Η ιδανική λύση,φυσικά,για την παρακολούθηση του φαινομένου θα ήταν να τοποθετήσουμε όργανα μέτρησης του μαγνητικού πεδίου,των ηλεκτρικών ρευμάτων και του φωτός που εκπέμπει το Σέλας σε διάφορες αποστάσεις από την επιφάνεια της Γης,για να καταγράψουμε τη σειρά με την οποία μεταβάλλονται αυτά τα μεγέθη στις αντίστοιχες αποστάσεις.Το πρόβλημα όμως είναι ότι έξω από την ατμόσφαιρα δεν είναι δυνατόν να σταθεί ακίνητο οποιοδήποτε όργανο.Θα πρέπει να περιφέρεται σε τροχιά γύρω από τη Γη,οπότε μοιραία θα αλλάζει η θέση του συνεχώς.Πώς θα μπορούσε να λυθεί αυτό το πρόβλημα;

Η THEMIS επί σκοπόν

Πριν από μερικά χρόνια ο Έλληνας διαστημικός φυσικός Βασίλης Αγγελόπουλος πρότεινε στη NASA ένα φιλόδοξο σχέδιο για να λύσει αυτό ακριβώς το πρόβλημα.Συγκεκριμένα πρότεινε την τοποθέτηση πέντε όμοιων δορυφόρων σε διαφορετικές τροχιές γύρω από τη Γη,έτσι ώστε να <<ευθυγραμμίζονται>>,σε διαφορετικές αποστάσεις από τη Γη ο καθένας,μία φορά κάθε τέσσερις ημέρες.Αν τη στιγμή της ευθυγράμμισης τύχαινε να συμβεί μια μαγνητική υποκαταιγίδα,οι δορυφόροι θα ήταν στην ιδανική θέση για να μετρήσουν όλες τις ποσότητες που υπεισέρχονται στην εξέλιξη του φαινομένου.Τις μετρήσεις των δορυφόρων θα συμπλήρωνε μια σειρά από επίγειους σταθμούς παρατήρησης,τοποθετημένους στρατηγικά στην Αλάσκα και στον Καναδά.Το πείραμα εγκρίθηκε από τη NASA και ονομάστηκε THEMIS,αρκτικόλεξο του πλήρους τίτλου<

H Google μπαίνει στην αγορά των Web Browsers με το Google Chrome

Σίγουρα από την Τρίτη προσέξατε στα site της google την επιγραφή που προέτρεπε να κατεβάσετε το Chrome (Beta).

Σύμφωνα λοιπόν με το blog της Google, η Google ανακοίνωσε έναν δικό της Web Browser, ανοικτού κώδικα, ονόματι Google Chrome, σε περισσότερες από 100 χώρες.

Με την παραδοχή ότι σήμερα χρησιμοποιούμε browsers για να βλέπουμε σελίδες, να στέλνουμε e-mails, να χρησιμοποιούμε online εφαρμογές και να διεξάγουμε τις online δραστηριότητές μας, οι μηχανικοί της Google αναρωτήθηκαν τι θα συνέβαινε εφόσον ένας browser σχεδιαζόταν εξ' αρχής.

Οι σημερινοί browsers αποτελούν εξελικτικά βήματα από τους πρώτους browsers κειμένου και φωτογραφιών και το αποτέλεσμα είναι ότι δεν είναι απόλυτα προσαρμοσμένοι σε μία φιλοσοφία όπου ο browser θα είναι ένα ευέλικτο εργαλείο / μία πλατφόρμα όπου ο χρήστης θα χρησιμοποιεί για να έχει πρόσβαση σε online εφαρμογές και sites.

Σύμφωνα με τους μηχανικούς της Google, το Google Chrome προσπαθεί να ξεπεράσει την αρχική φιλοσοφία των browsers και να καταστεί ως κάτι πολύ ανώτερο, όντας περισσότερο εναρμονισμένο με τις σημερινές και μελλοντικές ανάγκες των χρηστών. Έτσι, ενώ φαινομενικά υπάρχει ένας απλός και εύχρηστος browser, οι αλλαγές στον κώδικα είναι σημαντικές:

  • Το κάθε tab τρέχει σε ξεχωριστά κομμάτια μνήμης ώστε όταν κολλάει ένα tab να μην κολλάει όλος ο browser.
  • Βελτιώθηκε η ταχύτητα και η απόκριση.
  • Υπάρχει βελτιωμένη Javascript Engine (V8) ώστε να γίνει εφικτή η δημιουργία πολύ δυνατών web εφαρμογών που σήμερα δεν μπορούν να υλοποιηθούν με τους υφιστάμενους browsers.

Η Google παραδέχτηκε τη χρήση κώδικα απ' το Apple WebKit και τον Mozilla Firefox, μεταξύ άλλων open source projects, και κατά συνέπεια θεώρησε σωστό να ανοίξει τον κώδικα της στο κοινό. Αρχικά θα διατεθεί μόνο Windows έκδοση ενώ η Google εργάζεται και για τις εκδόσεις Linux και Mac.

Σύμφωνα πάντα με την εταιρία, ο στόχος της είναι να υπάρχουν περισσότερες επιλογές και καινοτομία στο Web. Ευελπιστεί δε, με το Chrome, να βελτιώσει το Web ακόμα περισσότερο.

Σχετικά links:
Blog entry της Google: "A fresh take on the Browser"
Προωθητικό / πληροφοριακό comic για το Google Chrome: http://www.google.com/googlebooks/chrome/
Updated (03/09):
Download links
: Αγγλική έκδοση , Ελληνική έκδοση

Πηγή: adslgr.com