Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2008

Είχε φιλοξενήσει ζωή;

image Νέα στοιχεία που δείχνουν ότι ο Άρης διέθετε ένα υδάτινο περιβάλλον κατάλληλο να φιλοξενήσει ζωή, ανακαλύφθηκαν στον "κόκκινο πλανήτη" από το διαστημικό σκάφος Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) της NASA, ανακοίνωσαν οι επιστήμονες.

Συγκεκριμένα, ανακαλύφθηκαν εναποθέσεις ανθρακικού άλατος, που σχηματίστηκαν σε ουδέτερο ή αλκαλικό νερό.

Το ανθρακικό άλας δημιουργείται όταν νερό και διοξείδιο του άνθρακα αναμιγνύονται με ασβέστιο, σίδηρο ή μαγνήσιο.

Διαλύεται γρήγορα σε οξύ, άρα η ανακάλυψή του δείχνει ότι τουλάχιστον κάποιες υδάτινες περιοχές απέφυγαν τα οξέα που θα ήσαν εχθρικά για τη ζωή.

Έτσι, κατά τους επιστήμονες, η ανακάλυψη αντικρούει τη θεωρία ότι κάποτε όλο το νερό στον Άρη ήταν όξινο και, αντίθετα, δείχνει ότι ένα τμήμα τουλάχιστον από το περιβάλλον του πλανήτη κάποτε ήταν ήπιο και ευνοϊκό για τη ζωή.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "Science", από επιστήμονες του πανεπιστημίου Μπράουν των ΗΠΑ, αναφέρει ότι τα αποθέματα ανθρακικού άλατος, ηλικίας 3,6 δισ. ετών, ανακαλύφθηκαν σε βραχώδες υπόστρωμα στα όρια ενός κρατήρα.

Τα ανθρακικά άλατα στη Γη, όπως η κιμωλία και ο ασβεστόλιθος, μερικές φορές διατηρούν οργανικά υλικά στο εσωτερικό τους, όμως προς το παρόν οι επιστήμονες δεν έχουν βρει κάτι ανάλογο στον Άρη.

Ανθρακικά άλατα προηγουμένως είχαν βρεθεί μόνο σε μικροσκοπικά δείγματα χώματος που είχε πάρει το ρομποτικό όχημα "Φοίνιξ" της NASA, καθώς και σε αρειανούς μετεωρίτες στη Γη.