Παρασκευή, 3 Οκτωβρίου 2008

Ακτίνες φωτός που… στρίβουν στις γωνίες!

Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι μια ακτίνα του φωτός μπορεί να ακολουθήσει μόνο ευθύγραμμη κατεύθυνση. Ερευνητές της Σχολής Φυσικής και Αστρονομίας του πανεπιστημίου του Σαιντ Άντριους στη Σκωτία, όμως ανακάλυψαν ότι ορισμένες ακτίνες φωτός μπορούν να στρίψουν και στις γωνίες!

image

Οι ερευνητές, οι οποίοι μελετούν τα οπτικά φαινόμενα, ανέπτυξαν την έννοια των κινούμενων σωματιδίων εντός ακτίνων φωτός που ακολουθούν καμπυλόγραμμη πορεία, αντί για ευθύγραμμη.

«Η φυσική μάς επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις. Η κατανόησή μας για το πώς το φως κινείται και συμπεριφέρεται, αναθεωρείται από τέτοιες ακτίνες» δήλωσαν.

Μια κανονική ακτίνα φωτός εξαπλώνεται καθώς ταξιδεύει, εξαιτίας του κυματικού φαινομένου, που είναι γνωστό ως διάθλαση. Η νέα έρευνα δείχνει ότι ορισμένες ακτίνες φωτός δεν διαθλώνται και δεν εξαπλώνονται, αλλά μπορούν να ταξιδέψουν γύρω από γωνίες και να ωθήσουν τα σωματίδια γύρω από αυτές τις γωνίες.

Η νέα έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Nature Photonics», βασίσθηκε στην ανακάλυψη - πριν 30 χρόνια) της λεγόμενης «ακτίνας Airy», η οποία έχει την παράξενη ιδιότητα να καμπυλώνεται καθώς κινείται στο διάστημα.

Πηγή: xolloth

H Nintendo παρουσίασε το DSi

Νέα έκδοση για το δημοφιλέστερο φορητό σύστημα ψυχαγωγίας από την ιαπωνική εταιρία με μεγαλύτερες οθόνες και camera 3 megapixel.

Η αγορά των videogames είχε βουήξει για το γεγονός ότι η Nintendo θα παρουσίαζε σύντομα ένα νέο Nintendo DS. Η ίδια η εταιρία τηρούσε για αρκετές εβδομάδες σιγή ισχύος, η οποία ωστόσο δικαιολογείται από το γεγονός ότι ήθελε να ανακοινώσει αρκετά πράγματα.

Όπως λοιπόν αποκαλύφθηκε σε ειδική παρουσίαση που έγινε στην Ιαπωνία, το νέο μοντέλο θα ονομάζεται Nintendo DSi, θα φέρει δύο οθόνες με την κάτω να υποστηρίζει τεχνολογία αφής. Η συσκευή είναι κατά 12% πιο λεπτή σε μέγεθος και δε φέρει υποδοχή για παιχνίδια GBA (προφανώς η Nintendo εκτιμά ότι δε χρησιμοποιείται τόσο πολύ το DS για αναπαραγωγή τίτλων του παλαιότερου format).Οι δύο οθόνες είναι 3.25 ιντσών, ενώ στο εξωτερικό και το εσωτερικό μέρος του συστήματος υπάρχει από μία camera 3 megapixel για λήψη φωτογραφιών. Το ειδικό SD slot που προστέθηκε, βοηθάει έτσι ώστε να αποθηκεύονται εκεί τα στιγμιότυπα και ο χρήστης να μπορεί να τα απολαύσει άμεσα και στο Wii του.

Τα στελέχη της εταιρίας του Κιότο αποκάλυψαν ακόμη πως θα κυκλοφορήσουν ένα νέο online DSi Shop, το οποίο θα προσφέρει έναν ειδικό browser και ένα DS Ware παιχνίδι. Το νέο προϊόν θα κυκλοφορήσει στην Ιαπωνία την 1η Νοεμβρίου στην τιμή των 178 δολαρίων, ενώ οι υπόλοιπες χώρες θα χρειαστεί να περιμένουν ακόμη.

Πηγή: cosmo.gr

Μπαταρία που φορτίζει κατά 90% σε 10 λεπτά από την Toshiba

Μια πρωτότυπη μπαταρία που φορτίζει κατά 90% μέσα σε 10 λεπτά παρουσίασε η Toshiba για τα laptop της όμως σύμφωνα με την εταιρεία, η τεχνολογία αυτή θα αργήσει να εφαρμοσθεί στα εμπορικά laptop.

Οι μπαταρίες SCiB (Super Charge Ion Batteries) έχουν σχεδιαστεί να επαναφορτίζουν το 90% της χωρητικότητάς τους σε μόλις 10 λεπτά και διαρκούν περισσότερο από τις συμβατικές μπαταρίες.

Οι συγκεκριμένες μπαταρίες είναι επίσης πιο ασφαλείς και δεν εκρήγνυνται όταν συγκρουστούν. Επιπλέον διαρκούν για 5.000-6.000 επαναφορτίσεις, πολύ περισσότερο δηλαδή από τις 500 φορτίσεις των συμβατικών μπαταριών.

Οι νέες μπαταρίες παρουσιάστηκαν από την Toshiba στην έκθεση Ceatec στην Ιαπωνία.