Δευτέρα 21 Απριλίου 2008
Μπιλιάρδο
ΓΕΝΙΚΑ
Από τότε που εμφανίστηκε το μπιλιάρδο, υπήρξε προσφιλές παιχνίδι όλων των κοινωνικών τάξεων. Το πότε ξεκίνησε είναι αβέβαιο. Σίγουρα πάντως παιζόταν στη Γαλλία και την Αγγλία από τον 15ο αιώνα. Το μπιλιάρδο όταν πρωτοεμφανίστηκε παιζόταν σε τραπέζι με τρύπες. Το «καρόμ» (χωρίς τρύπες) φαίνεται πως ξεκίνησε κατά τον 18ο αιώνα. Η πρώτη περιγραφή του παιχνιδιού έγινε από τον Charles Cotton σε ένα βιβλίο του, το 1674. Αρχικά τοποθετούνταν και διάφορα εμπόδια πάνω στο τραπέζι. Κατάλοιπο αυτής της νοοτροπίας και τεχνικής παιχνιδιού, υπήρξε μια μορφή μπιλιάρδου που παίζεται στην Αμερική (ξεκίνησε στα μέσα του 20ου αιώνα) και στο οποίο υπάρχει πάνω στο τραπέζι ένα εκτεταμένο εμπόδιο.
Το μπιλιάρδο, ως οικογένεια παιχνιδιών, παίζεται σχεδόν σε όλο τον κόσμο. Το «καρόμ» παίζεται σε όλη την ηπειρωτική Ευρώπη. Το αγγλικό μπιλιάρδο και το «σνούκερ» παίζονται πολύ στη Μεγάλη Βρετανία και στις χώρες που υπήρξαν μέλη της Βρετανικής κοινοπολιτείας. Το «πόκετ» παίζεται κυρίως στις ΗΠΑ και στην Ιαπωνία. Παρόλο που οι διάφορες μορφές μπιλιάρδου είναι γνωστές από αιώνες, μόνο τα τελευταία, σχετικώς, χρόνια άρχισαν οι αγωνιστικές διοργανώσεις…
ΤΟ ΜΠΙΛΙΑΡΔΟ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Υπάρχουν όμως θεωρίες οι οποίες αναφέρουν πως το μπιλιάρδο ξεκίνησε από την αρχαία Ελλάδα, όπου τα πρώτα ευρήματα έρχονται από το 600 π.Χ. Σε μαρμάρινη σκαλιστή πλάκα -που σήμερα βρίσκεται στο αρχαιολογικό μουσείο
Αθηνών- αναπαρίσταται παίκτης μπιλιάρδου, που βέβαια θυμίζει παίκτη του σημερινού χόκεϊ επί χόρτου περισσότερο από μπιλιάρδο, αλλά δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η ιστορία των δύο αθλημάτων στα βάθη των αιώνων διασταυρώθηκε.
Η εικόνα του μπιλιάρδου μέχρι των 11ο αιώνα ήταν ακριβώς αυτή που θύμιζε το χόκεϊ, δηλαδή ένας παίκτης όρθιος ο οποίος με το ξύλο προσπαθούσε με την μία μπάλα να χτυπήσει τις υπόλοιπες που βρίσκονταν στο έδαφος. Υπήρξε στον Παρθενώνα ένας χώρος που τότε ονομαζόταν «σφαιρίστρα των αρρηφόρων» απ’ όπου βγήκε και τ’ όνομα σφαιριστήριο. Στην σφαιρίστρα των αρρηφόρων οι ιερείς της θεάς Αθηνάς, που ζούσαν εκεί όλο τον χρόνο και επί τρεις μήνες ύφαιναν το πέπλο της Αθηνάς, στις ελεύθερες ώρες τους εξασκούνταν στην σφαίριση. Σφαιριστής για τους Αρχαίους Έλληνες ήταν ο θαυματοποιός που εκτελούσε δεξιοτεχνικές ασκήσεις με σφαιρικά αντικείμενα.
ΤΟ ΜΠΙΛΙΑΡΔΟ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Το μπιλιάρδο τα τελευταία χρόνια γνωρίζει μεγάλη άνθηση. Σύμφωνα με στατιστική έρευνα που έγινε από την εταιρία Focus για λογαριασμό της ΕΦΟΜ στις αρχές του 1995 (ακριβώς πριν από το Παγκόσμιο πρωτάθλημα του στο στάδιο Ειρήνης & Φιλίας τον Φεβρουάριο του ιδίου έτους), 300.000 Έλληνες παίζουν μπιλιάρδο σε εβδομαδιαία συχνότητα, ενώ το 70% του ανδρικού πληθυσμού (η έρευνα αφορούσε μόνο άνδρες) έχει ασχοληθεί κάποια στιγμή με το παιχνίδι, ενώ το 30% του αν. Πληθυσμού παίζει σε εβδομαδιαία συχνότητα. Τα νούμερα αυτά σήμερα αναμένεται να είναι κατά πολύ αυξημένα αφού κατά την στιγμή που διεξήχθη η έρευνα απαγορευόταν σε Έλληνες ηλικίας κάτω των 17 ετών να μπούνε σε Billiard club. Η Ε.Φ.Ο.Μ. σήμερα έχει 41 συλλόγους στην δύναμη της με 1500 περίπου ενεργούς αθλητές και 5.000 μέλη. Η Ελλάδα πλέον είναι παγκόσμια δύναμη στο διεθνές μπιλιάρδο, αφού εκτός του γεγονότος ότι η Εθνική Ελλάδος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ομάδων το 2003 κατέλαβε την δεύτερη θέση, το 2004 στο παγκόσμιο πρωτάθλημα σε ατομικό επίπεδο οι πρωταθλητές μας κατέλαβαν την δεύτερη, Τρίτη και έκτη θέση. Παράλληλα δύο Έλληνες πρωταθλητές βρίσκονται στις 16 πρώτες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης επαγγελματιών παικτών. Οι παραπάνω επιτυχίες πλαισιώνονται από δεκάδες στην κυριολεξία θέσεις μεταλλίων όλων των χρωμάτων που έχουν καταλάβει οι Έφηβοι και οι παίδες μας στα αντίστοιχα παγκόσμια και Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου