Τετάρτη 28 Μαΐου 2008

Diego Armando Maradona

Ο Diego Armando Maradona (γεννημένος στις 30 Οκτωβρίου 1960)είναι ένας Αργεντινός πριν ποδοσφαιριστής. Έπαιξε σε 4 παγκόσμια κύπελλα και η FIFA του έδωσε το βραβείο του καλύτερου ποδοσφαιριστή για τον 20ο αιώνα,μετά από ψηφοφορία στην ιστοσελίδα της FIFA.


O Maradona κατά την διάρκεια της καριέρας του κέρδισε πολλές διακρίσεις,κύπελλα και πρωταθλήματα με την Barcelona,την Napoli και την Boca Juniors.Έκανε 91 διεθνείς εμφανίσεις με την ομάδα της Αργεντινής σημειώνοντας 34 γκολ συνολικά,ενώ οδήγησε την εθνική ομάδα της Αργεντινής στη νίκη της επί της δυτικής Γερμανίας το 1986,όταν πηρέ και την χρυσή μπάλα από την FIFA ως ο καλύτερος παίχτης του συγκεκριμένου παγκοσμίου κυπέλλου(έπαιξε σε 4).Σκόραρε και τα 2 γκολ στη νίκη της Αργεντινής κατά της Αγγλίας το 1986 και τελικά η Αργεντινή προκρίθηκε με σκορ 2-1.Το πρώτο γκολ σημείωσε με το χέρι και ονομάστηκε το χέρι του θεού, αργότερα. Το 2ο γκολ το σημείωσε κάνοντας ένα σπριντ 60 μέτρων περνώντας όποιον έβρισκε μπροστά του(σύνολο 6 παίχτες).Το γκολ αυτό αργότερα ονομάστηκε γκολ του αιώνα.


Παρόμοιο γκολ σημείωσε και ο Lionel Messi της Barcelona στο ισπανικό πρωτάθλημα και λόγω των ικανοτήτων του στο γήπεδο πολλοί τον λένε νέο Maradona.


Όμως ο Maradona ήταν πολύ ατίθασος χαρακτήρας και αφού τιμωρήθηκε για 15 μήνες για χρήση κοκαΐνης αποτυγχάνοντας σε ένα τεστ ντόπινγκ στην Ιταλία ξανατιμωρήθηκε το 1994 για χρήση εφεδρικής κατά την διάρκεια του παγκοσμίου κυπέλλου το 1994 στην Αμερική.


Μετά την αποχώρηση του από την ενεργό δράση στα 37 του χρόνια είχε περιπέτειες με την υγειά του και πήρε πολύ βάρος ενώ η κατάσταση επιδεινώθηκε λόγω του εθισμού του στην κοκαινη. Μετά από μια επιτυχημένη επέμβαση στο στομάχι και με την βοήθεια του φίλου του Fidel Castro(πρόεδρος της κουβάς)μπόρεσε να ελέγξει το βάρος του και τον εθισμό του στην κοκαινη. Τώρα ο Maradona ζει και εργάζεται στην Αργεντινή οπού και είναι παρουσιαστής της τηλεόρασης.