Πέμπτη 29 Μαΐου 2008

QWERTY...Τι?

Τι είναι πάλι αυτό? Το σύγχρονο(λατινικό)πληκτρολόγιο ,όπως το έχουμε συνηθίσει από την επαφή μας με τους Η/Υ και πήρε το όνομά του από τα 6 πρώτα γράμματα που υπάρχουν στην 1η σειρά του πληκτρολογίου, πάνω αριστερά! Το πληκτρολόγιο QWERTY δημιουργήθηκε από τον δημοσιογράφο Christopher Sholes το 1874, πουλήθηκε στην Remington τον ίδιο χρόνο και εφαρμόστηκε στις γραφομηχανές. Αρχικά, είχε αλφαβητική μορφή, όμως από την στιγμή που μάθαινες να γράφεις γρήγορα, παρουσιαζόταν πρόβλημα, επειδή τα μεταλλικά έμβολα μπλέκονταν μεταξύ τους, καθυστερώντας τη δακτυλογράφηση. Τότε, ένας συνεργάτης του Sholes του πρότεινε να χωρίσει τα πλήκτρα που συνδυάζονται στις περισσότερες λέξεις. Γιατί? Για να μην τα <<χτυπάει>> σχεδόν μαζί ο χρήστης, οπότε να μην μπλέκονται και τα έμβολα της μηχανής. Κάπως έτσι, λοιπόν, το QWERTY έφτασε να αποτελεί, πλέον, το στάνταρ στα πληκτρολόγια!!!


Αυτά για σήμερα...

4 σχόλια:

Κωνσταντίνος είπε...

Μου άρεσε, και να αναφέρω ότι οι θέσεις των πλήκτρων στο σύγχονο πληκτρολόγιο έχουν αποφασιστεί με κριτήριο πόσο συχνά τα χρησιμοποιούμε. Για παράδειγμα το "ζ" το οποίο δε χρησιμοποιείται ιδιαίτερα βρίσκεται στην κάτω αριστερή γωνία.

stamatina είπε...

ναι αλλά το Α γιατι είναι πάνω από το Ζ αφου σχεδόν κάθε λέξη το έχει?

Κωνσταντίνος είπε...

Εγώ πιστεύω ότι το πάνω που είπες έχει διαφορά και ρωτώ το ο θα ήταν πιο εύκολο να το έχεις στη θέση του ω και πολλά άλλα.

Κωνσταντίνος είπε...

Πάντως αυτό που είπα παραπάνω ισχύει απόλυτα στο τύπο πληκτρολογίου Dvorak