Δευτέρα, 9 Ιουνίου 2008

Τα χρώματα και η δύναμη τους

image Η σημασία των χρωμάτων
Δεν υπάρχουν "καλά" ή "άσχημα" χρώματα. Όλα τα χρώματα έχουν θετικά και αρνητικά αποτελέσματα ανάλογα με το περιβάλλον, και προκαλούν αντιδράσεις οι οποίες κατευνάζονται από την εμπειρία αυτών που τα βλέπουν. Μερικές από τις πιο συνηθισμένες αντιδράσεις του δυτικού πολιτισμού στα χρώματα, περιγράφονται στον πίνακα παρακάτω.

Τα χρώματα και οι συνηθισμένες σημασίες τους στη δυτική κουλτούρα
Χρώμα Θετικό Αρνητικό
Άσπρο: καθαρός, αθώος, αγνός, ψυχρός, άδειος, στείρος
Κόκκινο: δυνατός, γενναίος, παθιασμένος, επικίνδυνος, επιθετικός, δεσποτικός
Κίτρινο: χαρούμενος, φιλικός, αισιόδοξος φοβισμένος, ενοχλητικός, αγενής
Καφέ: ζεστός, γήινος, ώριμος ακάθαρτος, θλιμμένος, τσιγκούνης
Πράσινο: φυσικός, ήρεμος, χαλαρωτικός, ζηλιάρης, άπειρος, άπληστος
Μπλε: δυνατός, αξιόπιστος, αυταρχικός ψυχρός, καταθλιπτικός, μελαγχολικός

Τίποτα από αυτά δεν είναι σαφές. Αφού τα χρώματα έχουν τη δυνατότητα τόσων παραλλαγών, είναι αδύνατο να γίνουν δηλώσεις για τη σημασία τους. Όμως, η κατανόηση μερικών σημαντικών εννοιών για το χρώμα, θα μας βοηθήσει να αξιολογήσουμε πώς οι παραλλαγές ενός χρώματος και ο συνδυασμός του με άλλα μπορεί να επηρεάσει την ισχύ του. Ας ρίξουμε μια ματιά.

Απόχρωση, κορεσμός και φωτεινότητα
Η απόχρωση προσδιορίζει το βασικό χρώμα —είτε εμφανίζεται πράσινο, κόκκινο, μπλε, πορτοκαλί κ.ά.

Η απόχρωση ενός χρώματος έχει μεγάλη επίδραση στον τρόπο που γίνεται αισθητό. Ένα χρώμα από το κέντρο του κόκκινου μέρους του φάσματος θα γίνει αισθητό ως περισσότερο απειλητικό ή ίσως πιο παθιασμένο, από ένα το οποίο είναι πιο κοντά στο πορτοκαλί, ενώ το κόκκινο με μια ροζ απόχρωση είναι πιο ήρεμο χρώμα.

Ο κορεσμός αναφέρεται στην ποσότητα του γκρι σε ένα χρώμα και προσδιορίζει τη ζωντάνια του. Ως γενικός κανόνας, οι γυναίκες τείνουν να προτιμούν χρώματα με λιγότερο κορεσμό και οι άντρες με περισσότερο κορεσμό.

Η φωτεινότητα αναφέρεται στη λευκότητα ή στην ένταση ενός χρώματος. Η φωτεινότητα για οποιοδήποτε χρώμα θα ποικίλει από καθαρό λευκό μέχρι μαύρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: