Δευτέρα 2 Ιουνίου 2008

Οι πλανητικές ώρες και η σημασία τους

Πολλοί είναι αυτοί που λένε ότι η επιτυχία έρχεται αν βρίσκεσαι στο κατάλληλο μέρος την κατάλληλη στιγμή. Η σημασία του χρόνου και του τόπου, αλλά και η σχέση που υπάρχει μεταξύ τους, πάντα έπαιζε καθοριστικό ρόλο στη ζωή του ανθρώπου, γι' αυτό και από νωρίς εκτιμήθηκε και μελετήθηκε η φύση και η σχέση τους. Το σύστημα των πλανητικών ωρών αποτελεί μια από τις παλαιότερες μεθόδους που ανέπτυξαν οι αστρολόγοι της αρχαιότητας, όπως ο Πτολεμαίος και ο Δωρόθεος ο Σινδόνιος, που είχε σαν στόχο την επιλογή της πιο σωστής και πρόσφορης στιγμής για ένα συγκεκριμένο εγχείρημα.

Μέχρι την πρόσφατη αναβίωση της αρχαίας μεθοδολογίας μέσα από μεταφράσεις ιστορικών κειμένων, οι σύγχρονοι αστρολόγοι είχαν δείξει αδιαφορία για το σύστημα των πλανητικών ωρών, πιθανότατα επειδή είναι συμβολικό και θεωρείται μη επιστημονικό. Ωστόσο, υπήρξαν και αστρολόγοι, όπως ο William Lilly, οι οποίοι χρησιμοποίησαν σε ευρεία κλίμακα τις πλανητικές ώρες. Σ' αυτό έπαιξε μεγάλο ρόλο το γεγονός ότι οι πλανητικές ώρες ως σύστημα μπορούσε εύκολα να εφαρμοστεί, επιπλέον όμως μπορούσε να παρατηρήσει κανείς ότι πραγματικά δούλευε ως σύστημα και υπήρχε απόδοση.

Τα τελευταία χρόνια οι πλανητικές ώρες έχουν έρθει στο προσκήνιο, αποτελώντας έναν τρόπο ρύθμισης των κοινωνικών μας δραστηριοτήτων και προγραμματισμού των επαγγελματικών μας κινήσεων, προκειμένου να κάνουμε τη ζωή μας περισσότερο παραγωγική, επιτυχή και ευτυχισμένη. Οι πλανητικές ώρες παίζουν σημαντικότατο ρόλο κυρίως στα ωροσκόπια της ωριαίας αστρολογίας ή της αστρολογίας των επιλογών. Παραδοσιακά, προκειμένου ένας χάρτης της ωριαίας αστρολογίας να θεωρηθεί πλήρης, ο κυβερνήτης της πλανητικής ώρας πρέπει να είναι συμβατός με τον κυβερνήτη του ωροσκόπου του ωριαίου ωροσκοπίου, δηλαδή ή ο κυβερνήτης της ώρας και ο κυβερνήτης του ωροσκόπου πρέπει να ταυτίζονται ως προς τον πλανήτη ή οι δύο κυβερνήτες πρέπει να έχουν την ίδια φύση ή τριπλότητα. Στην αστρολογία των επιλογών, θεωρείται καλό να δράσει κανείς εκείνη την πλανητική ώρα, κατά την οποία ο κυβερνήτης εκείνης της ώρας κάνει καλή όψη με τη Σελήνη, κυρίως αν ο κυβερνήτης της ώρας είναι επίσης και κυβερνήτης της ημέρας και όταν ο πλανήτης που κυβερνά την ώρα, κυβερνά επίσης και το θέμα της επιλογής.


***

Το συμβολικό σύστημα των πλανητικών ωρών αναπτύχθηκε πολλούς αιώνες πριν από την εφεύρεση του τηλεσκοπίου και έχει ως βάση του την χαλδαϊκή διάταξη των πλανητών (Chaldean order) που ήταν μέχρι τότε γνωστοί στον αρχαίο κόσμο: τον Ήλιο, τη Σελήνη και τους πέντε πλανήτες που ήταν ορατοί με γυμνό μάτι, τον Ερμή, την Αφροδίτη, τον Άρη, τον Δία και τον Κρόνο.

Οι αρχαίοι μελέτησαν την ανατολή και τη δύση του ήλιου, γιατί ήταν φαινόμενα ορατά με γυμνό μάτι, ενώ παρατήρησαν ότι η αναλογία της ημέρας και της νύχτας ποίκιλε κατά τη διάρκεια του χρόνου. Μάλιστα είχαν παρατηρήσει ότι δύο φορές το χρόνο, ανάμεσα στην εαρινή και φθινοπωρινή ισημερία, η νύχτα (το σκοτάδι) και η μέρα (το φως) είχαν ίση διάρκεια. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι αστρονόμοι λέγεται ότι ήταν οι πρώτοι που χώρισαν τον χρόνο της ημέρας (από την ανατολή ως τη δύση του ηλίου) σε 12 ίσα μέρη, κάνοντας επίσης το ίδιο και για τη διάρκεια της νύχτας (από τη δύση του ηλίου ως την ανατολή της επόμενης μέρας). Η διάρκεια αυτών των τμημάτων ποίκιλε από μέρα σε μέρα, πάντα σε απόλυτη εξάρτηση με την εποχή που διανυόταν.

Κάθε τμήμα της ημέρας και της νύχτας συσχετίστηκε με τα 7 ουράνια σώματα και την φαινομενική κίνησή τους γύρω από τη γη. Βασικό κριτήριο για τη συγκεκριμένη διάταξη των πλανητών ήταν η συσχετιζόμενη ταχύτητα της τροχιάς τους. Δηλαδή οι Χαλδαίοι τους κατέταξαν, ξεκινώντας από τους πιο αργούς και φτάνοντας στους πιο γρήγορους σε ταχύτητα πλανήτες. Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις τους, ο Κρόνος ήταν ο πιο αργός πλανήτης, ενώ ακολουθούσε ο Δίας και ο Άρης. Μετά ερχόταν ο Ήλιος, ο οποίος φαινόταν ότι κινείτο γύρω από τη γη, ενώ ακολουθούσε, ως προς την ταχύτητα, η Αφροδίτη, ο Ερμής και τέλος η Σελήνη, ο πιο γρήγορος πλανήτης συγκριτικά με τους υπολοίπους. Από μια ηλιοκεντρική προοπτική, η συγκεκριμένη ακολουθία των εφτά πλανητών δηλώνει τη σχετική απόστασή τους από το κέντρο της τροχιάς τους, παραδείγματος χάρη την απόσταση των πλανητών από τον Ήλιο (με τον Ήλιο να αλλάζει θέσεις με την Γη στην ακολουθία) και την απόσταση της Σελήνης από τη Γη. Από την παραδοσιακή γεωκεντρική προοπτική, η χαλδαϊκή διάταξη αποτυπώνει την διάταξη των πλανητικών σφαιρών.

Κάθε μέρα της εβδομάδας κυβερνάται από έναν συγκεκριμένο πλανήτη, του οποίου παίρνει και το όνομα.

Ημέρες και πλανητικές ώρες
η Κυριακή, η μέρα του κυρίου (dies dominici), κυβερνάται από τον Ήλιο
η Δευτέρα, η μέρα της Σελήνης (dies Lunae), κυβερνάται από την Σελήνη
η Τρίτη, η μέρα του Άρη (dies Martis), κυβερνάται από τον Άρη
η Τετάρτη, η μέρα του Ερμή (dies Mercuri), κυβερνάται από τον Ερμή
η Πέμπτη, η μέρα του Δία (dies Jovis), κυβερνάται από τον Δία
η Παρασκευή, η μέρα της Αφροδίτης (dies Veneris), κυβερνάται από την Αφροδίτη
το Σάββατο, η μέρα του Κρόνου (dies Saturni), κυβερνάται από τον Κρόνο.

Όπως και οι μέρες της εβδομάδας, έτσι και οι ώρες πήραν τα ονόματά τους από τους θεούς και τους πλανήτες, ενώ αργότερα τους δόθηκαν και αστρολογικά χαρακτηριστικά, σχηματοποιώντας έτσι τις πλανητικές ώρες ως έννοια. Δημιουργήθηκε λοιπόν μια επαναλαμβανόμενη ακολουθία, η οποία είναι ιδιαίτερα συμμετρική ως προς τη δομή της. Το σχήμα 1 (αριστερά) είναι ένα τυπικό διάγραμμα των πλανητών σύμφωνα με την χαλδαϊκή διάταξη, ξεκινώντας από τον Ήλιο και ακολουθώντας τις μέρες της εβδομάδας και τους κυβερνήτες-πλανήτες τους. Έτσι δημιουργείται ένα εφτάκτινο αστέρι.

Το σχήμα 2 (δεξιά) είναι περισσότερο περίπλοκο, καθώς έχουν προστεθεί οι πλανητικές ώρες. Στο ίδιο εφτάκτινο αστέρι, του οποίου οι ακμές αντιπροσωπεύουν τις πλανητικές μέρες, προστίθενται πολλαπλά μικρά σημάδια, τα οποία αντιπροσωπεύουν τις πλανητικές ώρες, δείχνοντας παράλληλα τον κυβερνήτη τους. Ξεκινώντας από τον ήλιο, τον κυβερνήτη της Κυριακής, στο δεξί κάτω μέρος του αστεριού, παρατηρούμε ότι το σύμβολο του ήλιου περιβάλλεται από εφτά άλλα σύμβολα, ένα υπογραμμισμένο που δηλώνει την πρώτη πλανητική ώρα της ημέρας (στο παράδειγμά μας την ώρα του Ήλιου). Η επόμενη ώρα αντιπροσωπεύεται από το σύμβολο της Αφροδίτης (στα αριστερά του συμβόλου του Ήλιου), συνεπώς η δεύτερη ώρα κυβερνάται από την Αφροδίτη και ούτω καθεξής. Το σχέδιο 2 δείχνει με ποιόν τρόπο, σύμφωνα με την χαλδαϊκή διάταξη, η ακολουθία των πλανητικών ωρών και η κυριαρχία της πλανητικής μέρας εξαρτάται από τον κυβερνήτη της πρώτης πλανητικής ώρας δημιουργώντας την συγκεκριμένη διάταξη και τις ονομασίες των ημερών της εβδομάδας. Μπορούμε να δούμε ότι αυτή η διάταξη και τα ονόματα δεν είναι μόνο συμβατικά, αλλά μέρος ενός αρχαίου φυσικού και εξαιρετικά οργανωμένου αστρολογικού συστήματος.

Η σειρά που χρησιμοποιείται για τις πλανητικές ώρες είναι πάντοτε ίδια και επαναλαμβανόμενη:
Ήλιος
Αφροδίτη
Ερμής
Σελήνη
Κρόνος
Δίας
Άρης
Ο πλανήτης που κυβερνά ολόκληρη την ημέρα, κυβερνά επίσης και την πρώτη ώρα της ημέρας (ανατολή) και έτσι κάθε ώρα κυβερνάται από τον επόμενο πλανήτη, σύμφωνα με την χαλδαϊκή διάταξη και την επαναλαμβανόμενη ακολουθία της. Όταν εξαντληθούν οι δώδεκα ημερήσιες πλανητικές ώρες, η πρώτη απογευματινή ώρα (μετά τη δύση) θα ακολουθήσει την προϋπάρχουσα σειρά της ημέρας. Οι πίνακες που ακολουθούν δείχνουν ακριβώς αυτή την ακολουθία των πλανητικών ωρών και των κυβερνητών τους:


Θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει αντιστοιχία ανάμεσα στην πλανητική μέρα και την ημερολογιακή μέρα. Παρομοίως οι πλανητικές ώρες δεν αντιστοιχούν στα εξήντα λεπτά της ώρας. Γι' αυτόν τον λόγο και ο William Lilly έδωσε ακόμη μια ονομασία για τις πλανητικές ώρες, ονομάζοντάς τις "άνισες ώρες" (unequal hours). Κάθε πλανητική μέρα διαιρείται σε 24 πλανητικές ώρες, με την πρώτη ώρα να ξεκινά την ανατολή του ηλίου και την τελευταία ώρα να τελειώνει την ανατολή της επόμενης πλανητικής ημέρας. Συνεπώς, οι ώρες που μεσολαβούν από τα μεσάνυχτα έως και την ανατολή ανήκουν στην προηγούμενη μέρα. Η περίοδος από την ανατολή μέχρι τη δύση (ημέρα) χωρίζεται σε 12 ώρες και οι περίοδος από τη δύση μέχρι την επόμενη ανατολή (νύχτα) χωρίζεται επίσης σε 12 ώρες.

Προκειμένου να εξηγήσουμε τις εποχιακές διαφορές σχετικά με το μήκος της μέρας, η ποσότητα του χρόνου για κάθε ώρα είναι διαφορετική την μέρα από τη νύχτα. Μόνο κατά την ισημερία οι ώρες έχουν 60 λεπτά κάθε μέρα και νύχτα. Κατά το θερινό ηλιοστάσιο, όπου έχουμε τη μεγαλύτερη μέρα του χρόνου, οι ώρες της ημέρας (ημερήσιες ώρες) είναι μεγαλύτερες από τις νυχτερινές. Κατά το χειμερινό ηλιοστάσιο, όπου έχουμε την μεγαλύτερη νύχτα του έτους, οι νυχτερινές ώρες είναι μεγαλύτερες από τις ημερήσιες. Ανάμεσα στις ισημερίες και τα ηλιοστάσια, η ανατολή και η δύση ποικίλουν από μέρα σε μέρα, τις περισσότερες φορές με διαφορές ενός λεπτού, όταν οι μέρες μεγαλώνουν ή μικραίνουν. Η αλλαγή δύο ή τριών λεπτών στη διάρκεια της ημέρας είναι μικρή όταν αυτό αργότερα το διαιρέσουμε σε 12 ίσα μέρη, συνεπώς η διάρκεια μιας πλανητικής ώρας δεν παρουσιάζει τεράστια αλλαγή από μέρα σε μέρα.

Οι πλανητικές ώρες μπορούν εύκολα να υπολογιστούν, αν γνωρίζει κάποιος πότε είναι η ανατολή και η δύση του ήλιου στην περιοχή που κατοικεί. Για τις ημερήσιες ώρες υπολογίζεται το σύνολο της ώρας από την ανατολή μέχρι τη δύση του ήλιου και διαιρείται με το 12. Μ' αυτόν τον τρόπο μπορούμε να βρούμε πόσα λεπτά έχει κάθε πλανητική ώρα. Για τις νυχτερινές ώρες υπολογίζεται το σύνολο της ώρας από τη δύση μέχρι την επόμενη ανατολή και διαιρείται με το 12. Υπάρχουν όμως και αυτόματες και ακόμα πιο σύντομες μέθοδοι υπολογισμού των πλανητικών ωρών.

***


Η επιλογή της πλανητικής ώρας που θα είναι περισσότερο κατάλληλη για μια προγραμματισμένη μας ενέργεια σχετίζεται με τη γνώση που έχουμε για το ποιος πλανήτης ανταποκρίνεται ευνοϊκότερα μ' αυτό που προτιθέμεθα να κάνουμε. Για το λόγο αυτό, ακολουθεί μια σύντομη αναφορά για το τί είναι καταλληλότερο να κάνει κανείς ανάλογα με την πλανητική ώρα.

Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ: "εγώ", ζωτικότητα, επιτυχία και σχέσεις με ανθρώπους κύρους
Ο Ήλιος εκδηλώνει την ίδια τη φύση του ατόμου, τη ζωτικότητα, τη δύναμη και την αυτοέκφρασή του. Η ώρα του Ήλιου είναι ιδανική για τις περισσότερες δραστηριότητες, ενώ έχει άμεση σχέση με την επαγγελματική επιτυχία, την εργασία και τις προαγωγές. Γενικότερα η ώρα του Ήλιου είναι καλή και κατάλληλη για όλα τα άτομα και για οποιαδήποτε ενέργειά τους. Είναι ιδανική στιγμή για εγκαίνια επιχειρήσεων, παρουσιάσεις, δημόσιες ομιλίες, αλλά ακόμη και για την αυτοπροβολή και την βελτίωση του κοινωνικού μας γοήτρου. Επίσης στην ώρα του Ήλιου μπορούμε να επιχειρήσουμε μια προσέγγιση σε σημαντικά πρόσωπα, που ίσως έχουν κύρος και κάποιο αξίωμα. Ακόμα και αν είμαστε αβέβαιοι για την ανταπόκρισή του, καλό είναι να επικοινωνήσουμε μαζί του την ώρα του Ήλιου (π.χ. να του τηλεφωνήσουμε), καθώς σε μια τέτοια περίπτωση πιθανότατα θα έχουμε απάντησή του κατά την ώρα του Ήλιου, της Αφροδίτης, του Ερμή ή της Σελήνης, με ευεργετικά για μας αποτελέσματα. Μπορούμε επίσης να αγοράσουμε πράγματα που σκεφτόμαστε να μεταπωλήσουμε. Μπορούμε ν' ασχοληθούμε με τα παιδιά μας, να επισημοποιήσουμε μια σχέση, ν' ασχοληθούμε μ' ένα δημιουργικό χόμπι ή ακόμη να ασχοληθούμε και να βελτιώσουμε την υγεία μας.

Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ: τρυφερή έκφραση, αρμονικές σχέσεις
Η Αφροδίτη είναι το σύμβολο της αρμονίας, της αισθητικής, της ομορφιάς, της αγάπης, της τρυφερότητας, της ζεστασιάς και της καλλιτεχνίας. Η ώρα της Αφροδίτης είναι κατάλληλη για κοινωνικές περιστάσεις και συναντήσεις, αλλά και για αισθηματικά ζητήματα. Είναι ιδανική για έρωτα, φλερτ, αλλά ακόμη και για την τέλεση του γάμου μας. Είναι κατάλληλη ώρα για την ανανέωση της εμφάνισής μας. Επίσης είναι ιδανική για οικονομικές επενδύσεις, συμβιβασμούς, διακανονισμούς και διαμεσολαβήσεις, ύστερα από διαφωνίες, καθώς και για ηρεμία και χαλάρωση ύστερα από μια περίοδο άγχους. Μπορούμε επίσης ν' ασχοληθούμε με δημιουργικές ασχολίες και καλλιτεχνικά ενδιαφέροντα, πολιτιστικά θέματα, να διασκεδάσουμε, να ζητήσουμε μια χάρη από κάποιο οικείο μας πρόσωπο ή ακόμα και να ξεκινήσουμε ένα ταξίδι.
Γενικότερα θα μπορούσαμε να πούμε ότι κατά την ώρα της Αφροδίτης όλα παρουσιάζουν βελτίωση. Βέβαια, θα πρέπει να εξαιρέσουμε εκείνη την περίπτωση όπου η διελαύνουσα Αφροδίτη βρίσκεται σε ανάδρομη πορεία. Σε μία τέτοια περίπτωση, και ειδικά όταν αυτό συνδυάζεται με αρνητικές όψεις, καλό είναι να μην στηριζόμαστε στις ευεργετικές ιδιότητες της Αφροδίτης, καθώς τονίζονται τα αρνητικά στοιχεία σε συνδυασμό με την ανάδρομη πορεία της.

Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΕΡΜΗ: επικοινωνία, πνευματική εγρήγορση, ταξίδια, επαγγελματικές υποθέσεις
Ο Ερμής συμβολίζει τη διανόηση, τη κίνηση και τις μετακινήσεις. Σ' αυτόν αποδίδεται η δυνατότητα για επικοινωνία, διάλογο και διπλωματικές κινήσεις, αλλά και η λογική και η κριτική ικανότητα, η ευελιξία και οτιδήποτε έχει σχέση με έγγραφα. Η ώρα του Ερμή είναι κατάλληλη για μια πνευματική εργασία, η οποία απαιτεί αφαιρετική σκέψη και πνευματική εγρήγορση. Είναι ιδανική για ομιλίες, υπογραφές εγγράφων, κλείσιμο συμφωνιών, αποστολή σημαντικών ηλεκτρονικών μηνυμάτων, επισκευή προβλημάτων με υπολογιστές ή γενικότερα για οποιαδήποτε δραστηριότητα που έχει σχέση με επικοινωνία, με την προϋπόθεση ότι είμαστε σε θέση να είμαστε λογικοί και γνωστικοί. Και αυτό γιατί ο Ερμής μπορεί να μας μπερδέψει, αν έχουμε πνευματική σύγχυση ή είμαστε συναισθηματικά αναστατωμένοι. Επίσης η ώρα του Ερμή ενδείκνυται για μια εκδρομή, για ανάπτυξη καλών σχέσεων με τους γείτονες ή τους κοντινούς μας ανθρώπους.
Στην περίπτωση εκείνη όπου ο διελαύνων Ερμής είναι ανάδρομος ή δέχεται αρνητικές όψεις, καλό είναι να μην αξιοποιηθεί η ώρα του Ερμή για οποιαδήποτε μορφή επικοινωνίας, όπως είναι οι τηλεφωνικές κλήσεις, η αλληλογραφία, οι επιστολές, τα σύντομα ταξίδια, η διδασκαλία ή η ενασχόληση με τα παιδιά, καθώς θα υπάρχουν πολλά αρνητικά στοιχεία και καταστάσεις όπου θα εμπλέκεται σε μεγάλο ποσοστό το ρίσκο.

Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΣΕΛΗΝΗΣ: συναίσθημα, αλλαγές, επαφή με την οικογένεια
Η Σελήνη δείχνει τον ψυχισμό του ατόμου και το συγκινησιακό του φορτίο, ενώ επίσης εμπερικλείει την έννοια της οικογένειας, της μνήμης, της κληρονομικότητας και της παράδοσης. Η ώρα της Σελήνης είναι ιδανική για πράγματα που είναι πιθανό ν' αλλάξουν ή δεν αναμένεται να είναι μόνιμα ή δεσμευτικά, γι' αυτό και σ' αυτήν την ώρα θα πρέπει να αποφεύγονται αποφάσεις που απαιτούν σταθερότητα και που θα έχουν μια μόνιμη επιρροή και εύρος χρόνου. Επίσης είναι κατάλληλη ώρα για δημόσιες σχέσης, για επαφή με το κοινό και το γυναικείο φύλο. Αν σκεφτούμε ότι η Σελήνη είναι κυβερνήτης του Καρκίνου και ότι έχει τα χαρακτηριστικά του τέταρτου οίκου, κατά την ώρα της Σελήνης ευνοείται η ενασχόληση με οικιακές δραστηριότητες και οι συναλλαγές με συγγενείς, ενώ επίσης είναι ιδανική για μια αυξανόμενη έμπνευση και φαντασία.
Αυτό που θα πρέπει να επισημανθεί είναι ότι πριν αξιοποιήσουμε την ώρα Σελήνης, πρέπει να ελέγχουμε αν η Σελήνη είναι κενής πορείας ή δέχεται αρνητικές όψεις. Σε μια τέτοια περίπτωση δεν πρέπει να αναμένουμε ότι θα λειτουργήσει κάτι από τα παραπάνω. Αν η διελαύνουσα Σελήνη δέχεται θετικές όψεις, τα θετικά της χαρακτηριστικά διοχετεύονται στην ώρα της Σελήνης.

Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΚΡΟΝΟΥ: ευθύνες, εμπόδια, αυτοσυγκέντρωση
Η φύση του Κρόνου έχει να κάνει με την ωριμότητα, την εμπειρία, τη σοφία που έρχεται μετά από κόπο και κούραση, τη σκληρότητα και τη μοναξιά, ενώ εκφράζει επίσης τους περιορισμούς, τα εμπόδια, τις καθυστερήσεις και τις αναποδιές που μπορούν να προκύψουν. Αν ξεκινήσουμε μια εργασία μας την ώρα του Κρόνου, τότε αυτή θα δεχτεί τη φύση και τα χαρακτηριστικά του Κρόνου που αναφέρθηκαν παραπάνω. Η ώρα του Κρόνου γενικότερα είναι από τη φύση της ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και προκλητική, καθώς πολλές φορές μπορεί να έχει ωφέλιμα αποτελέσματα για μας. Η ώρα του Κρόνου είναι κατάλληλη προκειμένου να οργανωθούμε, να αναλάβουμε κάποιες ευθύνες και να ασχοληθούμε με μια εργασία, η οποία απαιτεί επιμονή και υπομονή και που θα έχει μακρά διάρκεια, αλλά και μακροχρόνια αποτελέσματα και προοπτικές. Επίσης είναι η κατάλληλη ώρα για να σταματήσουμε συνήθειες που δεν επιθυμούμε να συνεχιστούν ή να διακόψουμε προβληματικές σχέσεις. Μπορούμε να έρθουμε σε επαφή με ηλικιωμένα άτομα ή να συμβουλευτούμε κάποιον που έχει μεγαλύτερη εμπειρία από εμάς. Επίσης η ώρα του Κρόνου είναι η κατάλληλη ώρα για διαλογισμό ή αυτοσυγκέντρωση, ειδικά αν είμαστε κουρασμένοι και θέλουμε μια ανάπαυλα από οποιαδήποτε δραστηριότητα.

Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΔΙΑ: επέκταση και επιτυχία
Η φύση του Δία, του λεγόμενου "Μεγάλου Ευεργέτη", είναι επεκτατική, πληθωρική και προωθητική. Συνεπώς και η ώρα του Δία είναι ενδεικτική για την οργάνωση και την έναρξη σημαντικών πραγμάτων (π.χ. μια πνευματική εργασία, όπως η συγγραφή ενός βιβλίου ή η παρακολούθηση ενός σεμιναριακού μαθήματος, μια χρηματιστηριακή και οικονομική επένδυση), για την επέκταση και την διεύρυνση σε ό,τι μας ενδιαφέρει, αλλά και για την επιτυχία σε οποιαδήποτε δραστηριότητα, οικονομική, επαγγελματική ή άλλου είδους. Το μόνο αρνητικό είναι ότι η ώρα του Δία χαρακτηρίζεται από μια τάση για υπερ-ικανοποίηση και υπερβολή. Κατά την ώρα του Δία, μπορούμε να ρυθμίσουμε όλες τις λεπτομέρειες για ένα ταξίδι, αλλά μπορούμε επίσης και να το ξεκινήσουμε.

Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΑΡΗ: δράση, πρωτοβουλία, διαφωνίες, ανταγωνισμός
Ο Άρης αντιπροσωπεύει τη δράση, την πρωτοβουλία, την τόλμη και τη δύναμη, αλλά και το θράσος, και τις διαφωνίες. Συνεπώς η ίδια η φύση του Άρη περιγράφει και την πλανητική ώρα του Άρη. Η ώρα του Άρη είναι ιδανική για δραστηριότητες που απαιτούν μυϊκή δύναμη, θάρρος, κουράγιο και ενεργή πρωτοβουλία, όταν όμως τα συναισθήματά μας είναι υπό έλεγχο. Χρειάζεται προσοχή αν είμαστε θυμωμένοι ή αγχωμένοι, ιδιαίτερα αν αφορά κάποια σχέση μας, καθώς ο Άρης μπορεί να φέρει αντιπαραθέσεις. Καλό είναι, κατά την ώρα του Άρη, να μην τηλεφωνούμε σε άτομα, με τα οποία ίσως συγκρουστούμε, εκτός και αν η πρόθεσή μας είναι τέτοια ή αν θέλουμε να ρισκάρουμε και να δούμε μια στάση αντίθεσης από την πλευρά του συνομιλητή μας. Ας περιμένουμε για την επόμενη πλανητική ώρα ή ας μεταθέσουμε το τηλεφώνημα για την ώρα του Δία. Επίσης, πρέπει να αποφεύγεται η έναρξη ενός ταξιδιού κατά την ώρα του Άρη, γι' αυτό και αν έχουμε τη δυνατότητα να το ρυθμίσουμε, ας μην το αμελήσουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: