Oι περισσότερες χελώνες Caretta - Caretta μαζεύονται κάθε καλοκαίρι για να γεννήσουν τα αυγά τους στην Ζάκυνθο και μάλιστα στον πολυσύχναστο κόλπο του Λαγανά, ο οποίος αποτελεί τον πιο σημαντικό βιότοπο αναπαραγωγής της θαλάσσιας χελώνας Careta - Careta στον χώρο της Μεσογείου. Εκεί σε χώρο συνολικού μήκους 5 χιλιομέτρων δημιουργούνται περισσότερες από 1300 φωλιές σε 6 παραλίες. Λόγω του κινδύνου εξαφάνισης των θαλάσσιων χελωνών Careta - Careta που αναπαράγονται στην Ζάκυνθο, ο κόλπος υπάγεται κάτω από αυστηρά μέτρα και προστατεύεται με διεθνείς συμβάσεις, διατάξεις, θεσμοθετήσεις και νόμους.
Στις παραλίες επώασης μέλη του Συλλόγου Προστασίας Θαλάσσιας Χελώνας έχουν τοποθετήσει πινακίδες ,οι όποιες ενημερώνουν τους επισκέπτες για τα μέτρα προστασίας της ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Careta - Careta. Η περίοδος ωοτοκίας διαρκεί τους θερινούς μήνες όπου οι θηλυκές χελώνες βγαίνουν την νύχτα στην παραλία και σκάβοντας την άμμο δημιουργούν φωλιές και σε βάθος περίπου μισού μέτρου τοποθετούν τα αυγά τους. Τα αυγά αυτά μετά από περίοδο των 60 ημερών επωάζουν και τα νεαρά χελωνάκια κάνουν το παρθενικό ταξίδι προς την θάλασσα. Όπως τονίζει ο Σύλλογος για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας θα πρέπει τα νεαρά χελωνάκια να βρουν το δρόμο τους χωρίς την ανθρώπινη βοήθεια,διότι η πρώτη διαδρομή ακολουθώντας το ένστικτο είναι καθοριστική στην ζωή τους και στον μετέπειτα αγώνα για συνεχής επιβίωση.
Λόγω της διεθνούς σημασίας ο κόλπος του Λαγανά σύντομα πρόκειται να φιλοξενήσει την ίδρυση και λειτουργία του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου. Αυτό θα ενισχύσει την προστασία και την επιστημονική παρακολούθηση των χελωνών και θα βοηθήσει τον Σύλλογο για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας στο οικολογικό και περιβαντολογικό έργο το οποίο έχει υιοθετήσει. Πέρα όμως από την βοήθεια και συνεργασία των αρμόδιων Υπουργείων και εθελοντών ελλήνων και ξένων ερευνητών και επιστημόνων απαιτείται και η θερμή υποστήριξη και των επισκεπτών για να μη ανατραπεί η ισορροπία του οικοσυστήματος στις παραλίες ωοτοκίας. Έτσι λοιπόν απαγορεύεται η νυχτερινή διανομή στις παραλίες αυτές και απαγορεύεται η διέλευση, κίνηση, παραμονή και αγκυροβολιά κάθε σκάφους και πλωτών μέσα στο κόλπο. Όπως και η εγκατάσταση ομπρελών και ξαπλώστρων στην άμμο, ιδιαίτερα στις παραλίες Καλαμάκι και Λαγανά.
Στην παραλία του Λαγανά βρίσκεται ειδικό περίπτερο ενημέρωσης το οποίο μοιράζει ενημερωτικά έντυπα για όποιον ενδιαφέρεται να πληροφορηθεί για τους στόχους του.
Πηγή:www.greek-tourism.gr/zakynthos/careta-careta/html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου