Η Ομάδα των Οκτώ ισχυρότερων χωρών του πλανήτη ανακοίνωσαν ότι στηρίζουν τις προτάσεις για άμεση εφαρμογή 20 προγραμμάτων δέσμευσης και αποθήκευσης αερίων του θερμοκηπίου ως μέτρο κατά της κλιματικής αλλαγής.
Η ανακοίνωση των υπουργών Ενέργειας της G8 στηρίζει τις συστάσεις της Διεθνούς Επιτροπής Ενέργειας, ενός φορέα με έδρα το Παρίσι ο οποίος δημιουργήθηκε το 1974 μετά την πρώτη κρίση στις τιμές του πετρελαίου. Στην τελευταία της έκθεση, η ΙΕΑ ζητά μια «τεχνολογική επανάσταση» κόστους 45 τρισ. δολαρίων έως το 2050 για το μετριασμό της παγκόσμιας θέρμανσης.
«Στηρίζουμε δυναμικά τη σύσταση για τη δημιουργία 20 προγραμμάτων επίδειξης Δέσμευσης και Αποθήκευσης Ανθρακα (CCS)μεγάλης κλίμακας έως το 2020 [...] με σκοπό να υποστηρίξουμε την ανάπτυξη της τεχνολογίας και τη μείωση του κόστους για την έναρξη της ευρείας εφαρμογής της CCS έως το 2020» αναφέρει το κείμενο της G8, όπως αναμεταδίδει το Reuters από την Ιαπωνία.
Τα σχέδια αφορούν την εγκατάσταση συστημάτων που κατακρατούν το CO2 από τα θερμοηλεκτρικά εργοστάσια. Ο άνθρακας, σε στερεά μορφή, θα αποθηκεύεται στη συνέχεια σε υπόγειους χώρους ταφής.
Εκτός από της χώρες της G8 (ΗΠΑ, Καναδάς, Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ιαπωνία και Ρωσία) οι συνομιλίες σε υπουργικό επίπεδο στην Ιαπωνία επεκτάθηκαν ώστε να συμπεριλάβουν την Κίνα, την Ινδία και τη Νότιο Κορέα.
Πάντως οι τεχνολογίες δέσμευσης και αποθήκευσης του CO2 στο υπέδαφος ή σε εξαντλημένες υπεράκτιες πετρελαιοπηγές παραμένει αμφιλεγόμενο και συναντά αντιδράσεις ακόμα και από περιβαλλοντιστές.
Η σχετική έκθεση που δημοσίευσε η Greenpeace το Μάιο είχε τίτλο Φρούδες Ελπίδες: Γιατί η δέσμευση και αποθήκευση του άνθρακα δεν θα σώσει το κλίμα».
Η μέθοδος θα ήταν ακριβή, θα απαιτούσε μεγάλα ποσά ενέργειας και θα υπήρχε πάντα ο κίνδυνος διαρροών, υποστηρίζουν μεταξύ άλλων οι πολέμιοι της τεχνολογίας.
Για πολλούς αναλυτές, η βιωσιμότητα αυτών των σχεδίων θα εξαρτηθεί τελικά από το κόστος. Η δαπάνη για τη δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα εκτιμάται σήμερα στα 60 ευρώ ανά τόνο, τη στιγμή που η αγορά δικαιωμάτων εκπομπής κοστίζει στη βιομηχανία μόλις 25 ευρώ ανά τόνο.
Η ανάγκη μείωσης των εκπομπών και οι υψηλές τιμές του πετρελαίου αναμένεται να βρεθούν ψηλά στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής της G8 στις αρχές Ιουλίου στην Ιαπωνία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου