Δευτέρα 18 Αυγούστου 2008

Ποιοι νικάνε τους ολυμπιονίκες ;

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες ,κάθε τέσσερα χρόνια, αθλητές από όλο τον κόσμο κοπιάζουν και ιδρωκοπούν προσπαθώντας να δείξουν τις ικανότητές τους στα διάφορα αθλήματα. Οι πιο ταλαντούχοι από αυτούς θα ανέβουν στο πρώτο, δεύτερο και τρίτο σκαλοπάτι του βάθρου με ένα μετάλλιο στο στήθος. Την ίδια στιγμή ,κάποιοι άλλοι «σπάνε» τα ρεκόρ καθημερινά χωρίς μεγάλό κόπο και ιδρώτα!!


Πούμα Αλμα επί κοντώ

Το πούμα, γνωστό και ως κούγκαρ, λιοντάρι των ορέων ή πάνθηρας, είναι ένα μεγάλο αιλουροειδές της αμερικάνικης ηπείρου. Αν το πούμα αποφάσιζε ποτέ να λάβει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες ,θα διακρινόταν στο άλμα επί κοντώ χάρη στα μεγάλα νύχια του και τα αναπτυγμένα πίσω πόδια του, που του επιτρέπουν να κάνει τεράστια άλματα ύψους 5,50 μέτρων, φτάνοντας ακόμα και τις επιδώσεις του Αμερικανού Τίμοθι Μακ, που κατάφερε το άλμα των 5,95 μέτρων στους Ολυμπιακούς της Αθήνας.


Λεοπάρδαλη του χιονιού Αλμα εις μήκος

Οι πρωταθλητές του άλματος εις μήκος δε θα είχαν καμιά ελπίδα αν έπρεπε να ανταγωνιστούν τη λεοπάρδαλη του χιονιού. Η λεοπάρδαλη του χιονιού ζει στα βουνά της Κεντρικής Ασίας μέχρι και το Θιβέτ. Για να πιάσει την τροφή της, τρωκτικά, ελάφια και αντιλόπες ,εκτελεί χωρίς κόπο άλματα μήκους 16 μέτρων, υπερπηδώντας βαθιές χαράδρες στα υψίπεδα των Ιμαλαϊων ,φτάνοντας σχεδόν το διπλάσιο ρεκόρ του Αμερικανού Μάικ Πάουελ (8,95 μέτρα) που από τα 1991 κανείς δεν έχει ξεπεράσει.


Tσιτάχ Δρόμος 100, 400, 800, και 1.500 μέτρων

Στο δρόμο των 100 μέτρων το παγκόσμιο ρεκόρ κατέχει ο Τζαμαϊκανός δρομέας Usain Bolt, με χρόνο 9,69 δευτερόλεπτα, ρεκόρ που σημειώθηκε στους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου. Ωστόσο, υπάρχει κάποιος που τον ξεπερνά: ο γατόπαρδος ή τσιτάχ, που καθημερινά εκτελεί την ίδια διαδρομή σε 3,25 δευτερόλεπτα , όταν κυνηγά την τροφή του. Το τσιτάχ είναι το ταχύτερο ζώο της στεριάς. Σε μικρές αποστάσεις φτάνει τα 115 χιλιόμετρα την ώρα !Οι δρασκελιές του είναι 8 μέτρα, ενώ στρίβει με ταχύτητα χάρη στα νύχια του, που μένουν συνεχώς έξω από το πέλμα και γαντζώνονται στο έδαφος. Εκτός από νικητής των 100 μέτρων , ο γατόπαρδος θα ήταν ολυμπιονίκης και στα 400 ,800 και 1.500 μέτρα.

Ανατολικό γκρι καγκουρό Αλμα εις ύψος

Το ανατολικό γκρι καγκουρό ζει στη νότια και ανατολική Αυστραλία και είναι το δεύτερο μεγαλύτερο θηλαστικό στον κόσμο, καθώς οι αρσενικοί φτάνουν σχεδόν τα 3 μέτρα ύψος. Όταν το ανατολικό γκρι καγκουρό ταξιδεύει ,αναπτύσσει μεγάλες ταχύτητες ,ακόμη και 64 χιλιομέτρων την ώρα. Ωστόσο, χρυσό μετάλλιο διεκδικεί στο άλμα εις ύψος, που κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ με άλματα 13,5 μέτρων! Ρεκόρ που κανείς άνθρωπος δεν πρόκειται ποτέ να καταρρίψει!


Αμερικανική αντιλόκαπρα Δρόμος 10.000 μέτρων


Η αμερικανική αντιλόκαπρα είναι ο καλύτερος δρομέας του κόσμου, καθώς διατηρεί μεγάλη ταχύτητα και αντοχή ταυτόχρονα .Μπορεί να τρέχει με 60 χιλιόμετρα την ώρα για περισσότερα από 10 χιλιόμετρα! Διαθέτει λεπτό σώμα, ανθεκτικούς μυς, λεπτά πόδια με πλατύ πέλμα και ελαστικούς τένοντες, χαρακτηριστικά που είναι ιδανικά για διαδρομές μεγάλων αποστάσεων. Αν έπαιρνε μέρος στο αγώνισμα των 10.000 μέτρων θα διένυε την απόσταση σε 12 λεπτά και 30 δευτερόλεπτα. Στους Ολυμπιακούς της Αθήνας ,ο χρυσός νικητής Κενενίσα Μπεκέλε έκανε πάνω από το διπλάσιο χρόνο, 27 λεπτά και 5,10 δεύτερα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: