Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2008

Συνάντηση… γαλαξιών

Δύο γαλαξίες, ο ένας μπροστά στον άλλον, δίνουν μια απίστευτη παράσταση φωτός, καθώς παρατήρησαν ερευνητές του επιστημονικού ιδρύματος Hubble Space Telescope.

Οι αστρονόμοι του ινστιτούτου μόλις που είχαν παρατηρήσει μια μικρή και ασυνήθιστη λάμψη στον ουρανό. Όταν αποφάσισαν να το ερευνήσουν και έστρεψαν το τηλεσκόπιο Hubble πάνω στο φαινόμενο, το θέαμα ήταν εκπληκτικό. Μέσω του φακού του τηλεσκοπίου ήταν διακριτός ένας μεγάλος γαλαξίας, 780 εκατομμύρια χρόνια μακριά από τη Γη –και στο μέγεθος περίπου του δικού μας γαλαξία- καθώς και έναν μικρότερο πολύ κοντά.

Το γαλαξιακό δίδυμο είναι καταχωρημένο ως 2MASX J00482185-2507365 και τα αποτελέσματα της ερευνητικής ομάδας έχουν παραδοθεί για δημοσίευση στο Astronomical Journal. Οι επιστήμονες δεν έχουν καταλήξει ακόμα στο μέγεθος της απόστασης που χωρίζει τους δύο γαλαξίες, δεν πιστεύουν όμως ότι έλκονται μεταξύ τους μέσω της βαρύτητας.

Η πιο ενδιαφέρουσα παρατήρηση σχετικά με το φαινόμενο είναι ο τρόπος με τον οποίο ο μικρότερος γαλαξίας διαγράφεται ξεκάθαρα μπροστά από τον μεγάλο. Αυτό το φαινόμενο είναι σπάνιο να συμβεί στην αστρονομία. Συνήθως το μόνο που είναι αδρά ορατό είναι η λάμψη του γαλαξία πάνω στο μαύρο φόντο του ουρανού, αλλά οι πιο σκούρες άκρες παραμένουν αόρατες.

Στην προκειμένη περίπτωση ο πίσω γαλαξίας φωτίζει τα δαχτυλίδια σκόνης του μπροστινού, κάνοντάς τα ευδιάκριτα. Οι αστρονόμοι παραδέχονται πως δεν έχουν γίνει μάρτυρες άλλη φορά αυτού του φαινομένου.

Πηγή: xolloth.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: