Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2008

Οι Έλληνες πρωταγωνιστούν στις βελτιώσεις υπολογιστών

Το ελληνικό δαιμόνιο δείχνει να ξαναχτυπά, αυτή τη φορά, σε έναν τομέα σχετικά άγνωστο στο ευρύ κοινό, όπως είναι αυτός του overclocking.

Πρόκειται για την προσπάθεια από την πλευρά ενός -συνήθως ερασιτέχνη- χρήστη να αυξήσει όσο το δυνατόν περισσότερο τις επιδόσεις ενός προσωπικού υπολογιστή, «πειράζοντας» -κατά το κοινόν λεγόμενο- ορισμένα βασικά μέρη του συστήματος που έχει στη διάθεση του.

Το εν λόγω χόμπι -καθώς ακόμη ελάχιστοι είναι εκείνοι που το αξιοποιούν επαγγελματικά- έκανε την εμφάνισή του πριν από αρκετά χρόνια στο εξωτερικό και σταδιακά έχει δημιουργηθεί μία αρκετά μεγάλη κοινότητα σε παγκόσμιο επίπεδο, τα μέλη της οποίας ανταγωνίζονται μεταξύ τους.

Οι Έλληνες overclockers θεωρούνται από τους κορυφαίους παγκοσμίως, δεδομένου ότι η καλύτερη ελληνική ομάδα, η H.O.T. (Hellenic Overcloking Team) βρίσκεται εδώ και αρκετό καιρό στην πρώτη θέση της ανεπίσημης παγκόσμιας κατάταξης που φιλοξενείται στην ιστοσελίδα hwbot.org, η οποία αποτελεί το κύριο forum για τους θιασώτες του overclocking.

Επιπλέον, ο θεωρούμενος ως ο καλύτερος overclocker, ο οποίος χρησιμοποιεί το ψευδώνυμο hipro5, βρίσκεται στη δεύτερη θέση της ατομικής κατάταξης πίσω μόνο από τον Αμερικανό kingpin.

Ένα ακόμη δείγμα των δυνατοτήτων των Ελλήνων overclockers ήταν η κατάκτηση από την ομάδα μας της δεύτερης θέσης στο Master Overcloking Arena 2008, έναν από τους κορυφαίους διαγωνισμούς στο συγκεκριμένο είδος, που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Νοεμβρίου στην Ταϊβάν από την MSI, έναν από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές μητρικών και καρτών γραφικών παγκοσμίως. Την ελληνική ομάδα αποτελούσαν ο Gprhellas και ο GoriLLakoS και περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στο site www.hwbox.gr.

Αντίστοιχους διαγωνισμούς διοργανώνουν και άλλες εταιρείες του κλάδου, όπως η Gigabyte, καθώς ακόμη δεν έχει δημιουργηθεί ένας παγκόσμιος φορέας που θα αναλάμβανε να οργανώσει ένα παγκόσμιο πρωτάθλημα overclocking.

Οverclocking
Πιέζοντας τον υπολογιστή στα όρια του

Τα μέρη του PC που οι χρήστες συνήθως «πειράζουν» προκειμένου να βελτιώσουν τις επιδόσεις του συστήματος είναι η μητρική (motherboard), ο επεξεργαστής, η κάρτα γραφικών και η μνήμη. Η πιο απλή μορφή overclocking είναι να αλλάξει ο χρήστης την ταχύτητα χρονισμού του επεξεργαστή μέσω του BIOS, που είναι το βασικό σύστημα του PC και εμφανίζεται όταν ξεκινά τη λειτουργία του ο υπολογιστής.

Το πρόβλημα με το overclocking είναι η αύξηση της θερμότητας που εκπέμπει ο υπολογιστής γι’ αυτό και χρησιμοποιείται πολλές φορές υγρό άζωτο (!) ως τρόπος ψύξης.

Πηγή: imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: