Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2008

H Google μπαίνει στην αγορά των Web Browsers με το Google Chrome

Σίγουρα από την Τρίτη προσέξατε στα site της google την επιγραφή που προέτρεπε να κατεβάσετε το Chrome (Beta).

Σύμφωνα λοιπόν με το blog της Google, η Google ανακοίνωσε έναν δικό της Web Browser, ανοικτού κώδικα, ονόματι Google Chrome, σε περισσότερες από 100 χώρες.

Με την παραδοχή ότι σήμερα χρησιμοποιούμε browsers για να βλέπουμε σελίδες, να στέλνουμε e-mails, να χρησιμοποιούμε online εφαρμογές και να διεξάγουμε τις online δραστηριότητές μας, οι μηχανικοί της Google αναρωτήθηκαν τι θα συνέβαινε εφόσον ένας browser σχεδιαζόταν εξ' αρχής.

Οι σημερινοί browsers αποτελούν εξελικτικά βήματα από τους πρώτους browsers κειμένου και φωτογραφιών και το αποτέλεσμα είναι ότι δεν είναι απόλυτα προσαρμοσμένοι σε μία φιλοσοφία όπου ο browser θα είναι ένα ευέλικτο εργαλείο / μία πλατφόρμα όπου ο χρήστης θα χρησιμοποιεί για να έχει πρόσβαση σε online εφαρμογές και sites.

Σύμφωνα με τους μηχανικούς της Google, το Google Chrome προσπαθεί να ξεπεράσει την αρχική φιλοσοφία των browsers και να καταστεί ως κάτι πολύ ανώτερο, όντας περισσότερο εναρμονισμένο με τις σημερινές και μελλοντικές ανάγκες των χρηστών. Έτσι, ενώ φαινομενικά υπάρχει ένας απλός και εύχρηστος browser, οι αλλαγές στον κώδικα είναι σημαντικές:

  • Το κάθε tab τρέχει σε ξεχωριστά κομμάτια μνήμης ώστε όταν κολλάει ένα tab να μην κολλάει όλος ο browser.
  • Βελτιώθηκε η ταχύτητα και η απόκριση.
  • Υπάρχει βελτιωμένη Javascript Engine (V8) ώστε να γίνει εφικτή η δημιουργία πολύ δυνατών web εφαρμογών που σήμερα δεν μπορούν να υλοποιηθούν με τους υφιστάμενους browsers.

Η Google παραδέχτηκε τη χρήση κώδικα απ' το Apple WebKit και τον Mozilla Firefox, μεταξύ άλλων open source projects, και κατά συνέπεια θεώρησε σωστό να ανοίξει τον κώδικα της στο κοινό. Αρχικά θα διατεθεί μόνο Windows έκδοση ενώ η Google εργάζεται και για τις εκδόσεις Linux και Mac.

Σύμφωνα πάντα με την εταιρία, ο στόχος της είναι να υπάρχουν περισσότερες επιλογές και καινοτομία στο Web. Ευελπιστεί δε, με το Chrome, να βελτιώσει το Web ακόμα περισσότερο.

Σχετικά links:
Blog entry της Google: "A fresh take on the Browser"
Προωθητικό / πληροφοριακό comic για το Google Chrome: http://www.google.com/googlebooks/chrome/
Updated (03/09):
Download links
: Αγγλική έκδοση , Ελληνική έκδοση

Πηγή: adslgr.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: