Παρασκευή, 3 Οκτωβρίου 2008

Ακτίνες φωτός που… στρίβουν στις γωνίες!

Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι μια ακτίνα του φωτός μπορεί να ακολουθήσει μόνο ευθύγραμμη κατεύθυνση. Ερευνητές της Σχολής Φυσικής και Αστρονομίας του πανεπιστημίου του Σαιντ Άντριους στη Σκωτία, όμως ανακάλυψαν ότι ορισμένες ακτίνες φωτός μπορούν να στρίψουν και στις γωνίες!

image

Οι ερευνητές, οι οποίοι μελετούν τα οπτικά φαινόμενα, ανέπτυξαν την έννοια των κινούμενων σωματιδίων εντός ακτίνων φωτός που ακολουθούν καμπυλόγραμμη πορεία, αντί για ευθύγραμμη.

«Η φυσική μάς επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις. Η κατανόησή μας για το πώς το φως κινείται και συμπεριφέρεται, αναθεωρείται από τέτοιες ακτίνες» δήλωσαν.

Μια κανονική ακτίνα φωτός εξαπλώνεται καθώς ταξιδεύει, εξαιτίας του κυματικού φαινομένου, που είναι γνωστό ως διάθλαση. Η νέα έρευνα δείχνει ότι ορισμένες ακτίνες φωτός δεν διαθλώνται και δεν εξαπλώνονται, αλλά μπορούν να ταξιδέψουν γύρω από γωνίες και να ωθήσουν τα σωματίδια γύρω από αυτές τις γωνίες.

Η νέα έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Nature Photonics», βασίσθηκε στην ανακάλυψη - πριν 30 χρόνια) της λεγόμενης «ακτίνας Airy», η οποία έχει την παράξενη ιδιότητα να καμπυλώνεται καθώς κινείται στο διάστημα.

Πηγή: xolloth

Δεν υπάρχουν σχόλια: