Κυριακή, 27 Ιουνίου 2010

Να φοράτε αντηλιακό.

Κυρίες και κύριοι απόφοιτοι της τάξης του '97.

Να φοράτε αντηλιακό!

Αν μπορούσα να σας δώσω μόνον μία συμβουλή για το μέλλον, αυτή θα ήταν το αντηλιακό...

Τα μακροπρόθεσμα οφέλη του αντηλιακού είναι αποδεδειγμένα από τους επιστήμονες, ενώ οι υπόλοιπες συμβουλές μου δεν έχουν περισσότερη βάση απ' όση μπορεί να τους δώσει η δική μου ταλαιπωρημένη πείρα. Θα δώσω αυτές τις συμβουλές τώρα.

Απολαύστε τη δύναμη και την ομορφιά της νιότης σας. Μπα, ξεχάστε το. Δε θα συνειδητοποιήσετε τη δύναμη και την ομορφιά της νιότης σας παρά μόνο όταν χαθούν. Αλλά πιστέψτε με, σε 20 χρόνια θα κοιτάτε τις παλιές φωτογραφίες σας και θα θυμάστε, μ' έναν τρόπο που δεν είναι δυνατόν να συλλάβετε τώρα, όλη την προοπτική που είχατε και πόσο υπέροχοι ήσασταν στην πραγματικότητα. Δεν είστε τόσο χοντροί όσο νομίζετε.

Να μην αγχώνεστε για το μέλλον. Ή ας αγχώνεστε, γνωρίζοντας όμως πως το άγχος δεν είναι πιο αποτελεσματικό απ' όσο το μάσημα μιας τσιχλόφουσκας στην επίλυση μιας αλγεβρικής εξίσωσης. Τα πραγματικά προβλήματα στη ζωή σας θα είναι αυτά που δεν πέρασαν την αγχωμένη σας σκέψη, αυτά που χτυπούν απ' τα πλάι μιας ξεκούραστης Τρίτης στις 4 το απόγευμα.

Κάντε καθημερινά ένα πράγμα που σας τρομάζει.

Να τραγουδάτε.

Μην είστε απερίσκεπτοι με τις καρδιές των άλλων. Μην ανέχεστε αυτούς που είναι απερίσκεπτοι στη δική σας.

Να χρησιμοποιείτε οδοντόνημα.

Μη σπαταλάτε το χρόνο σας με τη ζήλια. ¶λλοτε θα είστε μπροστά, άλλοτε θα ακολουθείτε. Ο αγώνας είναι μεγάλος και τελικά αγωνίζεστε μόνο με τον εαυτό σας.

Να θυμάστε τις φιλοφρονήσεις που δέχεστε. Ξεχάστε τις προσβολές. Αν το καταφέρετε αυτό πείτε μου πως.

Κρατήστε παλιές ερωτικές επιστολές. Πετάξτε τις παλιές σας τραπεζικές αναφορές.

Να τεντώνεστε.

Μη νιώθετε ενοχές αν δεν ξέρετε τι θέλετε να κάνετε στη ζωή σας. Οι πιο ενδιαφέροντες άνθρωποι που ξέρω δεν ήξεραν στα 22 τους τι θα κάνουν στη ζωή τους. Μερικοί απ' τους πιο ενδιαφέροντες σαραντάχρονους που ξέρω ακόμα δεν ξέρουν.

Να τρωτε πολύ ασβέστιο. Να προσέχετε τα γόνατά σας. Θα σας λείψουν όταν τα χάσετε.

Μπορεί να παντρευτείτε, μπορεί και όχι. Μπορεί να κάνετε παιδιά, μπορεί και όχι. Μπορεί να πάρετε διαζύγιο στα 40 σας, μπορεί να χορεύετε τα παπάκια στην 75η επέτειό σας. Ό,τι και κάνετε μη συγχαίρετε πάρα πολύ τον εαυτό σας αλλά ούτε να τον κατακρίνετε. Οι επιλογές σας είναι κατά το ήμισυ συγκυριακές .Το ίδιο είναι και όλων των άλλων.

Να απολαμβάνετε το σώμα σας. Χρησιμοποιείστε με όποιον τρόπο μπορείτε. Μην το φοβάστε και μη φοβάστε τη γνώμη έχουν οι άλλοι για αυτό. Είναι το σπουδαιότερο εργαλείο που θα έχετε ποτέ.

Να χορεύετε, έστω και αν δεν έχετε που να χορέψετε εκτός απ' το σαλόνι σας.

Να διαβάζετε τις οδηγίες χρήσης ακόμα και αν δεν θα τις ακολουθήσετε.

Μη διαβάζετε περιοδικά ομορφιάς. Μόνο άσχημους θα σας κάνουν να αισθάνεστε.

Γνωρίστε τους γονείς σας. Ποτέ δεν ξέρετε πότε θα φύγουν για πάντα. Να φέρεστε καλά στα αδέρφια σας. Είναι ο στενότερος δεσμός με το παρελθόν σας και αυτοί που κατά πάσα πιθανότητα θα είναι μαζί σας στο μέλλον.

Καταλάβετε ότι οι φίλοι πάνε και έρχονται, αλλά λίγους πολύτιμους πρέπει να τους κρατήσετε γερά. Δουλέψτε σκληρά να γεφυρώσετε τις γεωγραφικές αποστάσεις και τον τρόπο ζωής γιατί όσο θα μεγαλώνετε τόσο θα χρειάζεστε τους ανθρώπους που ξέρατε όταν ήσασταν νέοι.

Ζήστε στη Νέα Υόρκη μια φορά, αλλά φύγετε πριν σας κάνει σκληρούς. Ζήστε στην Νότια Καλιφόρνια μια φορά, αλλά φύγετε πριν σας κάνει μαλθακούς. Ταξιδέψτε.

Δεχτείτε κάποιες απόλυτες αλήθειες: Οι τιμές θα ανεβαίνουν. Οι πολιτικοί θα ερωτοτροπούν. Και εσείς θα μεγαλώσετε. Και όταν μεγαλώσετε θα αναπολείτε πως όταν ήσασταν νέοι οι τιμές ήταν λογικές, οι πολιτικοί ήταν ηθικοί και τα παιδιά σέβονταν τους ηλικιωμένους.

Να σέβεστε τους ηλικιωμένους.

Μην περιμένετε κανέναν άλλο να σας υποστηρίξει. Μπορεί να έχετε χρήματα στην άκρη. Μπορεί να έχετε εύπορο σύζυγο. Αλλά ποτέ δεν ξέρετε πότε μπορεί να τελειώσουν και τα δύο.

Μην ταλαιπωρείτε πολύ τα μαλλιά σας γιατί στα 40 σας θα δείχνετε 85.

Να προσέχετε ποιανού τις συμβουλές αγοράζετε, να είστε όμως υπομονετικοί με αυτούς που τις δίνουν. Η συμβουλή είναι ένα είδος νοσταλγίας. Η παροχή τους είναι σα να ψαρεύεις το παρελθόν απ' τα πεταμένα, να το σκουπίζεις, να βάφεις πάνω απ' τα άσχημα και να το επαναφέρεις για περισσότερα απ' όσα αξίζει.

αλλά πιστέψτε με για το αντηλιακό...

1 σχόλιο:

Dom1n@tor είπε...

http://greendunk.blogspot.com/