ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ
Απορρέοντας από τον άνεμο, η αιολική ενέργεια είναι μια καθαρή πηγή ενέργειας. Επιπλέον, δεν μολύνει την ατμόσφαιρα όπως τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρισμού τα οποία στηρίζονται στην καύση ορυκτών καυσίμων, όπως άνθρακα ή φυσικό αέριο. Οι ανεμογεννήτριες δεν εκλύουν χημικές ουσίες στο περιβάλλον οι οποίες προκαλούν όξινη βροχή ή αέρια του θερμοκηπίου.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες η αιολική ενέργεια είναι οικιακή πηγή ενέργειας, καθώς αφθονεί η διαθέσιμη πηγή, ο άνεμος. Η τεχνολογία που αναπτύσσεται περί την αιολική ενέργεια είναι μια από τις πιο οικονομικές που υπάρχουν σήμερα στον χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Κοστίζει ανάμεσα σε 4 και 6 cents ανά κιλοβατώρα· η τιμή εξαρτάται από την ύπαρξη/παροχή ανέμου και από τη χρηματοδότηση ή μη του εκάστοτε προγράμματος παραγωγής αιολικής ενέργειας.
Οι ανεμογεννήτριες μπορούν να στηθούν σε αγροκτήματα ή ράντσα, ωφελώντας έτσι την οικονομία των αγροτικών περιοχών, όπου βρίσκονται οι περισσότερες από τις καλύτερες τοποθεσίες από την άποψη του ανέμου. Οι αγρότες μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται στη γη, καθώς οι ανεμογεννήτριες χρησιμοποιούν μόνον ένα μικρό μέρος της. Οι ιδιοκτήτες των εγκαταστάσεων για την παραγωγή αιολικής ενέργειας πληρώνουν ενοίκιο στους αγρότες, για τη χρήση της γης.
ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ
Παρότι το κόστος της αιολικής ενέργειας έχει μειωθεί δραματικά τα τελευταία 10 χρόνια, η τεχνολογία απαιτεί μια αρχική επένδυση υψηλότερη από εκείνη των γεννητριών που λειτουργούν με καύση ορυκτών.
Η ισχυρότερη πρόκληση στη χρησιμοποίηση του ανέμου ως πηγή ενέργειας είναι ότι ο άνεμος είναι περιοδικά διακοπτόμενος και δεν φυσά πάντα όταν ο ηλεκτρισμός απαιτείται. Η αιολική ενέργεια δεν μπορεί να αποθηκευτεί (εκτός αν χρησιμοποιηθούν μπαταρίες).
Αν και τα αιολικά πάρκα έχουν σχετικά μικρή επίπτωση στο περιβάλλον σε σύγκριση με άλλες συμβατικές εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας, υπάρχει ένας προβληματισμός για τον θόρυβο που παράγεται από τις λεπίδες του ηλεκτρικού κινητήρα (ρότορα), για την αισθητική (οπτική) επίπτωση και για τα πουλιά που μερικές φορές έχουν σκοτωθεί καθώς πετούσαν προς τους ηλεκτρικούς κινητήρες. Τα περισσότερα από αυτά τα προβλήματα έχουν επιλυθεί ή έχουν σε σημαντικό βαθμό μειωθεί μέσω της τεχνολογικής ανάπτυξης ή μέσω της επιλογής κατάλληλων περιοχών για τη δημιουργία αιολικών πάρκων.
ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ
Ο όμιλος Κοπελούζου από κοινού με τον όμιλο Σαμαρά προωθεί την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα νησιά Άνδρο, Τήνο, Πάρο και Νάξο και τη διασύνδεση τους μέσω Σύρου με το Λαύριο.
Επίσης η θυγατρική εταιρία του ομίλου ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ - ΑΙΟΛΙΚΗ ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ Α.Ε. υπέβαλε ήδη τις σχετικές αιτήσεις για αδειοδότηση σε πέντε περιοχές στη Σέριφο .Προτίθεται δε, να προχωρήσει σε ένα μεγαλόπνοο επιχειρηματικό σχέδιο στο νοτιοδυτικό Αιγαίο που θα αποτελεί το μεγαλύτερο φυσικό πάρκο παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας στην Ευρώπη, συνολικής ισχύος περίπου 800 MW.
Η ανάπτυξη του αιολικού δυναμικού θα αναπτυχθεί και στα νησιά Μήλο, Κίμωλο με υποβρύχια καλώδια και τελικό προορισμό το Λαύριο.
Μελέτες από ειδικούς έδειξαν ότι ο άνεμος των νησιών του Αιγαίου μπορεί να αξιοποιηθεί και να αποφέρει ενέργεια και χρήματα ενώ ταυτόχρονα η διαδικασία θα είναι φιλική προς το περιβάλλον.
Οι δήμοι των νησιών του Αιγαίου όμως είναι αντίθετοι και δεν διατίθενται να αξιοποιήσουν τον άνεμο, βασιζόμενοι στο γεγονός ότι τα αιολικά πάρκα θα χαλάσουν την γραφική εικόνα των νησιών.
Από την άλλη πλευρά όμως, τα έσοδα από τη λειτουργία του αιολικού πάρκου για τον Δήμο Σερίφου μόνο, αναμένεται να είναι 2 εκατ. ευρώ ετησίως, πράγμα που κάνει πολλούς δήμους να αναθεωρούν τις θεωρίες τους σχετικά με τα αιολικά πάρκα.
2 σχόλια:
Λοιπόν τα οφέλη είναι πολλά και σημαντικά και πιστεύω ότι θα έπρεπε να εφαρμοστεί όπως εφαρμόζεται στις ΗΠΑ.
Τα μειονεκτήματα αντιμετωπίζονται με τον καιρό όπως αναφέρεται. Το θέμα της παραγωγής ενέργειας σε περιόδους χωρίς κατάλληλο άνεμο μπορεί να ρυθμιστεί πιθανότατα με εργοστάσια που θα λειτουργούν έτσι ώστε να υπάρχουν πάντα αποθέματα ηλεκτρισμού, χωρίς όμως η κύρια παραγωγή να βασίζεται σε αυτά.
Τέλος από ότι φαίνεται ορισμένους Έλληνες τους ενδιαφέρει μόνο το κέρδος :-). Το δίλημμα είναι τουρισμός ή 2 εκατομμύρια το χρόνο(αν και δε νομίζω να θέλει κανείς να κάνει διακοπές κάτω από τόσο μαύρο ουρανό που δε θα περνά ο ήλιος;-).
Και εγώ συμφωνώ .Πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την αιολική ενέργεια και για την χρησιμοποίησή της .θα είναι πολύ ωραίο να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα(αν και νομίζω πως σε κάποια νησιά, όπως στη Σύρο ,υπάρχουν ανεμογεννήτριες).Πάντως σε αυτά τα νησιά υπάρχουν πολλές άγονες και απομακρυσμένες από τον πολύ κόσμο περιοχές που θα μπορούσαν να τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες.Και η αιολική ενέργεια έχει τόσα πλεονεκτήματα....Περιμένουμε να δούμε.
Δημοσίευση σχολίου