Παρασκευή 30 Μαΐου 2008

Το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά την υγεία (και τον πλανήτη μας!)

Ένα αγαπημένο ….σπόρ των Ελλήνων , ειδικά των οδηγών που αγνοούν το σταχτοδοχείο ,προτιμώντας να σημαδέψουν το δέντρο ή το πεζοδρόμιο με το αποτσίγαρό τους ,το οποίο στην καλύτερη περίπτωση ρυπαίνει ,ενώ στην χειρότερη ,μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά. Είναι συχνό μάλιστα το φαινόμενο να ανοίγει η πόρτα του οδηγού και να βλέπεις να αδειάζει ο άλλος το τασάκι του στη μέση του δρόμου! Το θέμα της ρύπανσης από τις γόπες που πετιούνται καθημερινά είναι σοβαρό κι έχει αρχίσει να προβληματίζει τους οικολόγους ,αφού η χημική σύνθεση του φίλτρου είναι ακόμα μια απειλή για τα οικοσυστήματα:

1.Tα αποτσίγαρα είναι το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό πρόβλημα σκουπιδιών σε όλο τον κόσμο ,καθώς κάθε αποτσίγαρο για να διαλυθεί χρειάζεται μέχρι και 12 χρόνια!
2.Περίπου 5 τρισεκατομμύρια τσιγάρα κατασκευάζονται παγκοσμίως από τις καπνοβιομηχανίες. Στις αναπτυγμένες χώρες όπου έχει απαγορευτεί το κάπνισμα στους εσωτερικούς χώρους ,σχεδόν 1 στα 3 αποτσίγαρα καταλήγουν ως απορρίμματα στην ύπαιθρο.
3.Στις περισσότερες δυτικές χώρες ,τα αποτσίγαρα αποτελούν περίπου το 50% όλων των απορριμμάτων .
4.Στην Αυστραλία τα αποτσίγαρα που πετούν οι καπνιστές είναι αρκετά για να γεμίσουν 7 Ολυμπιακές πισίνες. Μέχρι 350.000 αποτσίγαρα καταλήγουν καθημερινά στα δύο κεντρικά λιμάνια και τις υδάτινες οδούς.
5.Οι χημικές ουσίες που υπάρχουν στις γόπες, όπως το κάδμιο, ο μόλυβδος και το αρσενικό , μπορούν να εισχωρήσουν στο θαλάσσιο περιβάλλον μας, μέσα σε μία ώρα από την επαφή τους με το νερό.
6.Αποτσίγαρα έχουν βρεθεί σε στομάχια πουλιών και θαλασσινών ειδών, που σημαίνει ότι και τα ζώα κινδυνεύουν καταπίνοντας επικίνδυνες χημικές ουσίες ,αλλά και οι άνθρωποι που τα τρώνε.
7.Οι καπνιστές σε πολλές χώρες τιμωρούνται για το τίναγμα και μόνο ενός αναμμένου τσιγάρου.
8.Το πιο σημαντικό ;Μόνο οι καπνιστές μπορούν να σταματήσουν την οικολογική καταστροφή που προκαλεί η αλόγιστη ρίψη αποτσίγαρων.

(Τα στοιχεία βρέθηκαν από την ηλεκτρονική εφημερίδα Εcocity.)

Δεν υπάρχουν σχόλια: