Σάββατο, 31 Μαΐου 2008

Ημέρα Περιβάλλοντος να είναι κάθε μέρα!

Στις 5 Ιουνίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Το περιβάλλον ,φυσικά, δεν πρέπει και δεν αρκεί να το θυμόμαστε μόνο μία φορά το χρόνο. Είναι απαραίτητο να κάνουμε κάτι για αυτό καθημερινά. Γιατί πραγματικά βρίσκεται σε κίνδυνο –και μαζί μ’αυτό και εμείς! Τα στοιχεία που μας δίνονται παρακάτω είναι αποκαλυπτικά!

Το ήξερες ότι…..

-Η θάλασσα μας προσφέρει το οξυγόνο για κάθε δεύτερη αναπνοή μας.
-Κάθε χρόνο κυκλοφορούν 250.000-300.000 νέα αυτοκίνητα στην Ελλάδα.
-Για ένα τόνο εφημερίδες θα κοπούν 24 δέντρα.
-‘Ένα φωτοβολταϊκό σύστημα(1 κιλοβάτ) αποσοβεί(γλιτώνει) στην Ελλάδα την έκλυση έως και 1,4 τόνο διοξειδίου του άνθρακα κάθε χρόνο.
-Στον Αμαζόνιο τα τελευταία 30 χρόνια έχει αποψιλωθεί δασική έκταση ίση με τη Γαλλία.
-124είδη ελληνικής πανίδας απειλούνται άμεσα με εξαφάνιση.1 κουτί αλουμίνιο= ενέργεια για να λειτουργήσει η τηλεόραση 3 ώρες.
1 γυάλινο μπουκάλι= ενέργεια για να λειτουργήσει ο Η/Υ 25 λεπτά
1 πλαστικό μπουκάλι =ενέργεια για να καίει μία λάμπα(60W)3 ώρες.-Περισσότεροι από 1,5 δισεκατομμύριο άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό .Αιτία; H κατάχρηση των υδάτινων πόρων από τον άνθρωπο.
-Συνολικά στην Πελοπόννησο έχουν καεί 1.772.654 στρέμματα δασών και φυσικών εκτάσεων , ενώ στην Πάρνηθα καταστράφηκαν τα 2/3 του ελατοδάσους της από την πυρκαγιά της 28ης Ιουνίου 2007.
-Το 84% του εδάφους της Ελλάδας αντιμετωπίζει κίνδυνο ερημοποίησης.
-Ένα μέσο νοικοκυριό ευθύνεται για την έκλυση περίπου 2 τόνων διοξειδίου του άνθρακα κάθε χρόνο(μεγαλύτερη πηγή η παραγωγή ηλεκτρισμού).ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ!!Σχεδόν 5.000 τόνους απορριμμάτων παράγει κάθε μέρα η χώρα μας, ενώ το 40% προέρχεται μόνο από το λεκανοπέδιο Αττικής.Από το σύνολο των απορριμμάτων μας, αξιοποιείται- ανακυκλώνεται μόλις το 14%.

Συμπέρασμα; Ανακυκλώστε όσο μπορείτε!!!

Πηγή:Ερευνητές Καθημερινή, WWF Hellas, Greenpeace .

Δεν υπάρχουν σχόλια: