Δευτέρα 23 Ιουνίου 2008

Η ιστορία του Sudoku.


Πώς ξεκίνησε μια μεγάλη τρέλα του 21ου αιώνα, το παιχνίδι αριθμών Sudoku ;

«Παππούς»του Sudoku θεωρείται ο Ελβετός μαθηματικός Leonard Euler, o οποίος , πριν από δυόμισι αιώνες ,δημιούργησε τα «μαγικά τετράγωνα» ,μια πρώτη μορφή του παιχνιδιού. Δυστυχώς, ο Euler πέθανε μετά την εφεύρεσή του και το Sudoku έμεινε στην αφάνεια. Η μοντέρνα εκδοχή του παιχνιδιού εφευρέθηκε στην Αμερική ,το 1979, με το όνομα Number Puzzle, δηλαδή «αριθμοσπαζοκεφαλιά», χωρίς ,όμως ,να αποκτήσει οπαδούς .Λίγα χρόνια αργότερα εμφανίστηκε και στην Ιαπωνία ,όπου λατρεύτηκε. Δεν είναι τυχαίο ,επομένως ,που έγινε γνωστό με την ιαπωνική ονομασία του , η οποία βγαίνει από τις λέξεις Suji wa dokushin ni kagiru και σημαίνει : «Οι αριθμοί βγαίνουν μια φορά» .

Η εξάπλωση του παιχνιδιού οφείλεται σε ένα Νεοζηλανδό δικαστή ο οποίος επισκέφτηκε κάποια στιγμή την Ιαπωνία .Μια μέρα, ο δικαστής χάζευε ένα βιβλιοπωλείο θέλοντας να αγοράσει κάτι για να περάσει την ώρα του και μιας και δεν γνώριζε την ιαπωνική γλώσσα επέλεξε ένα βιβλίο με Sudoku.Και του ήρθε τρέλα! Τα παζλ με τους αριθμούς τον συνεπήραν τόσο ώστε δημιούργησε ένα πρόγραμμα στον υπολογιστή που μπορούσε να φτιάχνει αμέτρητα Sudoku. Δεν έμεινε ,όμως ,εκεί. Θέλησε να τα κάνει γνωστά και άλλού.

Το 2004 πρότεινε το παιχνίδι στις βρετανικές εφημερίδες, οι οποίες έχουν παράδοση στα παιχνίδια λογικής. Η επιτυχία του Sudoku ήταν τεράστια και οι πωλήσεις των εφημερίδων πέταξαν στα ύψη. Ύστερα από αυτό το παιχνίδι εμφανίστηκε ξανά στην Αμερική ,αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο. Έτσι ταξίδεψε μέχρι και στη χώρα μας.

Πώς παίζεται:
Κάθε Sudoku αποτελείτε από 81 τετράγωνα μοιρασμένα σε 9 μικρότερα τετράγωνα που το καθένα χωράει 9 αριθμούς από το 1 έως το 9. Στόχος είναι να συμπληρωθούν τα κενά τετράγωνα ώστε κάθε γραμμή και στήλη να περιέχει τους αριθμούς μία μόνο φορά. Ξεκινάμε από τα τετράγωνα με τους περισσότερους αριθμούς και στα κενά δεν τοποθετούμε αριθμούς στην τύχη παρά μόνο αυτούς που λέει η λογική μας , μιας και το παιχνίδι παίζεται με τη λογική και δεν απαιτεί γνώση μαθηματικών. Μια δοκιμή θα σας πείσει!

Πηγή :εφημερίδα Ερευνητές της Καθημερινής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: