Τρίτη 1 Ιουλίου 2008

Όταν τα κινητά (δεν) ψήνουν ποπ κορν

ContentSegment_7747002_1

Ψήνουν τα κινητά ποπ κορν; Ένα βίντεο, που έχουν δει εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο, δεν αφήνει καμία αμφιβολία: τα κινητά ψήνουν ποπ κορν- και προφανώς καίνε και τον εγκέφαλό μας.

Όπως, όμως, συμβαίνει σε πολλές περιπτώσεις, η πραγματικότητα δεν είναι πάντα αυτή που φαίνεται.

Μερικοί φίλοι βάζουν τέσσερα κινητά τηλέφωνα αντικρυστά και στη μέση τοποθετούν έναν σπόρο καλαμποκιού. Καλούν συγχρόνως τους αριθμούς των συσκευών και σε ελάχιστα δευτερόλεπτα ο σπόρος σκάει κι εκτοξεύεται στον αέρα, ψημένο και αφράτο ποπ κορν. Το μήνυμα είναι σαφές: αν η ακτινοβολία των κινητών ψήνει ποπ κορν, φανταστείτε τι μπορεί να κάνει στον εγκέφαλό μας. Πολύ ερασιτεχνικό για να μην είναι αληθινό. Το βίντεο είδαν εκατομμύρια επισκέπτες στο ΥouΤube κι έφθασε σε πολλά ηλεκτρονικά ταχυδρομεία σαν αδιαμφισβήτητη απόδειξη της επικινδυνότητας των κινητών- ακόμη και οι πιο δύσπιστοι πείθονταν από την εικόνα του σπόρου που σκάει και ψήνεται. Κι έπειτα δεν φαίνεται απίθανο, βρισκόμαστε στην εποχή της «αόρατης» τεχνολογίας: μήπως ο φούρνος μικροκυμάτων δεν ζεσταίνει τα φαγητά χωρίς φωτιά και θερμαντικά στοιχεία;

Η αλήθεια είναι, πάντως, ότι τα κινητά μπορούν να μεταφέρουν δεδομένα, αλλά δεν ψήνουν ποπ κορν. Και αν κάτι αποδεικνύει το βίντεο, το οποίο γυρίστηκε πολύ επαγγελματικά ακριβώς για να μοιάζει ερασιτεχνικό, είναι πώς χτίζονται οι σύγχρονοι αστικοί μύθοι. Εμπνευστής της ιδέας είναι μια εταιρεία, η Cardo Systems, η οποία ήθελε να διαφημίσει με αυτόν τον τρόπο τα Βluetooth που εμπορεύεται. «Το βίντεο εξαπλώθηκε σαν πυρκαγιά κι έγινε αστικός μύθος», δήλωσε η υπεύθυνη διαφήμισης της εταιρείας Κάθριν Ρόουντς, στο αμερικανικό περιοδικό «Wired»- ένα διαφημιστικό κόλπο που έχουν ήδη χρησιμοποιήσει και άλλες εταιρείες προκειμένου να τραβήξουν την προσοχή των νεαρών χρηστών του Διαδικτύου.

Το βίντεο το οποίο είχα βάλλει και εγώ εδώ

Πηγή: TA NEA on line

2 σχόλια:

ΠΡΕΖΑ TV είπε...

Φαντασου τι καρκινο τρωμε καθε μερα...

stamatina είπε...

μας δουλευουν τελειως και δε ξερουμε πια τι να πιστεψουμε....