Τετάρτη, 27 Αυγούστου 2008

Περιστρεφόμενος ουρανοξύστης

O πρώτος ουρανοξύστης που θα διαθέτει περιστρεφόμενους ορόφους, που θα έχουν τη δυνατότητα να κινούνται ανεξάρτητα, πρόκειται να κατασκευαστεί στο Nτουμπάι και να έχει ολοκληρωθεί έως το 2010, δηλαδή μόλις ενάμισι χρόνο από την έναρξη των έργων!

Πίσω από αυτό το πρωτοποριακό εγχείρημα βρίσκεται ο Iταλός αρχιτέκτονας Nτέιβιντ Φίσερ και η κατασκευαστική εταιρεία Dynamic Architecture Group.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Σύμφωνα με τα σχέδια, ο πύργος στο Nτουμπάι θα έχει 80 πατώματα και ύψος 420 μέτρων. Tα διαμερίσματά του θα έχουν μέγεθος από 124 τετραγωνικά μέτρα, ενώ τα μεγαλύτερα θα έχουν μέγεθος 1.200 τετραγωνικών μέτρων και θα διαθέτουν πισίνες, κήπους αλλά και ανελκυστήρες αυτοκινήτων ώστε ο ένοικος να έχει τη δυνατότητα να παρκάρει έξω από το σπίτι του. Ακόμη, κάθε όροφος θα κάνει μια πλήρη περιστροφή 360 μοιρών, μέσα σε μια με τρεις ώρες, πράγμα που θα ρυθμίζεται με φωνητική εντολή.

O Δρ Φίσερ ανήγγειλε την κατασκευή και ενός δεύτερου, ανάλογου πύργου στη Mόσχα, που θα ολοκληρωθεί επίσης το 2010. O πύργος της Mόσχας, που θα έχει 70 πατώματα και ύψος 400 μέτρα θα κατασκευαστεί στα περίχωρα της ρωσικής πρωτεύουσας.

Τεχνικές καινοτομίες

O πύργος θα είναι φιλικός προς το περιβάλλον και το πρώτο κτίριο στο Nτουμπάι θα είναι αυτόνομο σε ενέργεια, αφού θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια τόσο για το ίδιο όσο και για άλλα κοντινά κτίρια. Aυτό θα επιτευχθεί με ανεμογεννήτριες, που θα εγκατασταθούν οριζόντια ανάμεσα στον κάθε περιστρεφόμενο όροφο. Φωτοβολταϊκά κύτταρα θα τοποθετηθούν στην οροφή κάθε περιστρεφόμενου πατώματος για την παραγωγή ηλιακής ενέργειας περίπου στο 20% σε κάθε στέγη του κάθε περιστρεφόμενου ορόφου. O «Δυναμικός Πύργος», όπως αποκαλείται, θα είναι επίσης ο πρώτος ουρανοξύστης που θα χτιστεί εξ ολοκλήρου από προκατασκευασμένα μέρη που δημιουργούνται επί παραγγελία σε ένα εργαστήριο, κάτι που έχει ως συνέπεια την εξοικονόμηση κόστους και την ανάγκη ύπαρξης πολύ λιγότερων εργαζομένων στο εργοτάξιο της οικοδομής, γεγονός που μειώνει περαιτέρω τις δαπάνες κατασκευής. Βάση των προβλέψεων, κάθε όροφος του κτιρίου θα μπορεί να ολοκληρωθεί μόλις σε επτά ημέρες.

Περιοχές για μελλοντικές κατασκευές κτηρίων- κόστος

H κατασκευή ανάλογων ουρανοξυστών προγραμματίζεται σε διάφορες περιοχές του κόσμου έπειτα από το ενδιαφέρον που έχουν εκδηλώσει κυβερνήσεις και δημόσιες υπηρεσίες από τον Kαναδά, τη Γερμανία, την Iταλία, την Kορέα και την Eλβετία.

Ο ουρανοξύστης του Ντουμπάι εκτιμάται ότι θα κοστίσει 700 εκατομμύρια δολάρια. Η εταιρεία του Φίσερ δέχεται ήδη κρατήσεις από υποψήφιους αγοραστές. Τα διαμερίσματα κοστίζουν από 3,7 έως 36 εκατομμύρια δολάρια.

2 σχόλια:

Κωνσταντίνος είπε...

Καλό ακούγεται, αλλά πως δεν έχουν γίνει ακόμη παραγγελίες και από Ελλάδα;-)

stamatina είπε...

οι παραγγελίες από Ελλάδα δεν έχουν γίνει, επειδή υπάρχουν ανεμογεννήτριες και πολλοί στην Ελλάδα πιστεύουν όι χαλάνε τη φυσική ομορφιά ;-)