Τρίτη 26 Αυγούστου 2008

Intel: μεταφορά ρεύματος χωρίς καλώδια

Το πώς θα φορτίζονται στο κοντινό μέλλον laptops, κινητά τηλέφωνα και άλλες φορητές συσκευές, μόνα τους και χωρίς τη χρήση καλωδίων, παρουσίασε η Intel σε μια επίδειξη που έκανε στο πρόσφατο IDF. Ο μεγαλύτερος κατασκευαστής επεξεργαστών παγκοσμίως ανέπτυξε μια τεχνολογία, με την οποία είναι δυνατή η ασύρματη μεταφορά ρεύματος, όταν μια συσκευή βρεθεί κοντά σε μια πηγή ενέργειας.





Η επίδειξη

Το ηγετικό στέλεχος της Intel, Justin Rattner, έκανε μια επίδειξη χρησιμοποιώντας μια λάμπα των 60 Watt, η οποία άναψε χωρίς να έρθει σε επαφή με οποιαδήποτε πηγή ρεύματος. Ένα notebook, εξοπλισμένο με αυτή την τεχνολογία, θα μπορούσε, κατ' επέκταση, να φορτιστεί χωρίς τη χρήση καλωδίων, αφού το μόνο που θα χρειαζόταν, θα ήταν να βρεθεί σε απόσταση μερικών μέτρων από μια πηγή ενέργειας, όπως είπε ο Rattner.



"Δε θα ήταν υπέροχο αν, κάποιος που βρίσκεται καθ' οδόν, γνωρίζει ότι δε χρειάζεται να σπάει το κεφάλι του για το πού θα βρει πρίζα για να φορτίσει το notebook του, αφού αυτό θα γίνεται αυτόματα;" συνέχισε ο Rattner. Όσον αφορά το χρόνο που αυτή η τεχνολογία θα είναι εμπορικά εκμεταλλεύσιμη, ο Rattner είπε ότι θα χρειαστούν πάνω από 5 χρόνια.



Αρχή λειτουργίας

Η δημιουργία της Intel [WREL, Wireless Resonant Energy Link] βασίζεται στα λεγόμενα ηλεκτρικά αντηχεία και λειτουργεί όπως στο φαινόμενο που μερικοί τενόροι μπορούν με την ένταση της φωνής τους να σπάσουν ποτήρια. Η ενέργεια μεταφέρεται από μια γεννήτρια συχνοτήτων σε ένα δέκτη, ο οποίος κάποια μέρα θα μπορούσε να ενσωματωθεί ακόμα και σε laptops.


Πηγή:PCMagazine

Δεν υπάρχουν σχόλια: