Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2008

Πείραμα Cern

Ποιές απαντήσεις θα δώσει το πείραμα

1. Ποια ακριβώς σύνθεση έχει το 96% του Σύμπαντος, κάτι που ακόμη και σήμερα μας είναι εντελώς άγνωστο, ανακαλύπτοντας τα υπερσυμμετρικά σωματίδια.

2. Αν και εμείς τα φανταζόμαστε ως κάτι άυλο και εξωπραγματικό, οι επιστήμονες πιθανόν να δώσουν απάντηση στο ερώτημα "γιατί τα σωματίδια έχουν μάζα;".

3. Πού επιτέλους κρύβεται αυτό το περίφημο σωματίδιο Higgs. Eνα απίστευτα μικρό κομμάτι της ύλης, που ενώ φαίνεται να παίζει το ρόλο του στη φύση, την ίδια στιγμή παραμένει άφαντο μακριά από τις εργαστηριακές μετρήσεις, παίζοντας κρυφτούλι με τη λογική των επιστημόνων. Ισως να μην είναι υπερβολικό όταν κάποιοι το αποκαλούν και "σωματίδιο του Θεού".

Μια υπερμηχανή θα "ξεκλιδώσει" τα μυστικά του Σύμπαντος
Φανταστείτε δύο δέσμες από απειροελάχιστα σωματίδια που κινούνται κοντά στην ταχύτητα του φωτός, καθώς προχωρούν αντίθετα μεταξύ τους, να συγκρούονται.
Μέσα από τις αναλύσεις, τις ερμηνείες και την τελική ενσωμάτωση των συμπερασμάτων στην επιστημονική γνώση, τα συμπεράσματα θα ακουμπήσουν και την καθημερινότητά μας. Οσο και αν φαίνεται απόμακρο, εξωπραγματικό, ίσως και αόριστο για τη ζωή μας, ένα τέτοιο πείραμα -όπως και όλα τα μικρότερα- προσθέτει λιθαράκια στη γνώση που αιώνες τώρα οικοδομεί ο άνθρωπος. Ισως να μας απαντήσουν πώς φτιάχτηκε αυτός ο τεράστιος κόσμος γύρω μας, τα μακρινά άστρα, οι γαλαξίες, πώς απομακρύνονται προς τις εσχατιές του Σύμπαντος, τι υπάρχει σε αυτό τον τεράστιο "σκοτεινό" χώρο το βράδυ που ατενίζουμε τον ουρανό, με τι ακριβώς γεμίζει αυτό το απροσμέτρητο κενό.
Η υπερμηχανή, συνολικού μήκους 27 χιλιομέτρων, που ονομάζεται "Large Hadron Collider", ή -όπως λέγεται- "Μεγάλος Ανδρονικός Επιταχυντής", θα "ξεκλειδώσει" τα μυστικά του Σύμπαντος. Περίπου 2.700 επιστήμονες από 37 χώρες συνεισέφεραν στην κατασκευή του Ατλαντα. Η τεράστια εγκατάσταση, με όνομα δανεισμένο από τη μυθολογία μας, είναι ο μεγαλύτερος ανιχνευτής σωματιδίων στον κόσμο, με μήκος 46 μ., ύψος 25 μ. και συνολικό βάρος πάνω από 7.000 τόνους.

Πηγή:ikypros.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: