Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2008

Κριτική Ταινίας:Wanted - 2008







ΟWesley Gibson (James McAvoy) είναι ένας συνηθισμένος εικοσιπεντάρης που βαριέται τη ζωή του. Στη δουλειά του έχει γίνει ειδικός στη λούφα, το αφεντικό του τον υποτιμά διαρκώς, η φιλενάδα του δεν τον υπολογίζει καθόλου, στον ελεύθερο χρόνο του δεν κάνει τίποτα που να είναι ελάχιστα ενδιαφέρον και γενικά ζει μια τυποποιημένη και προβλέψιμη ζωή. Όλα αλλάζουν, όμως, όταν γνωρίζει τη σέξι Fox (Angelina Jolie), η οποία του γνωστοποιεί ότι ο πατέρας του (ο οποίος τον είχε εγκαταλείψει εδώ και χρόνια) δολοφονήθηκε. Προσφέρεται μάλιστα να τον εκπαιδεύσει η ίδια - για λογαριασμό της 'Αδελφότητας', μιας οργάνωσης δολοφόνων, με ηγέτη την αινιγματική φιγούρα του Sloan (Morgan Freeman), μέλος της οποίας ήταν και ο πατέρας του - έτσι ώστε ν' αποκτήσει τις απαραίτητες δυνάμεις και τις ικανότητες για να εκδικηθεί το θάνατό του. Σύντομα θα καταλάβει ότι ο μοιρολατρικός τρόπος ζωής του μέχρι τώρα μπορεί ν' αλλάξει δραματικά και ότι του προσφέρεται η ευκαιρία να βιώσει εμπειρίες που δεν τις είχε φανταστεί.
Ο ρωσοκαζακστανός σκηνοθέτης Timur Bekmambetov, που γνωρίσαμε το 2004 με το νεο-βαμπρικό έπος «Night Watch» (το πρώτο μέρος μιας φιλόδοξης τριλογίας), απάντησε θετικά στο Χολιγουντιανό κάλεσμα και αποφάσισε να κάνει ένα μικρό διάλειμμα μεταξύ του δεύτερου («Day Watch») και του τρίτου μέρους («Twilight Watch») προκειμένου να γυρίσει το «Wanted» επί αμερικανικού εδάφους. Πώς μπορούσε ν' αρνηθεί άλλωστε, αφού ονόματα όπως οι Angelina Jolie, Morgan Freeman, αλλά και ο ταχύτατα ανερχόμενος James McAvoy, εγγυούταν, αν μη τι άλλο, την εμπορική επιτυχία. Το θέμα είναι για ποιο ακριβώς λόγο αποφάσισαν οι παραγωγοί να καλέσουν τον Bekmambetov στην Αμερική; Τι έχει παραπάνω που δεν μπορούσαν να βρουν σε κάποιον από τους συνήθεις action σκηνοθέτες; Η απάντηση είναι, δυστυχώς, τίποτα! Ίσως μια μικρή εξωτική 'εσάνς' λόγω καταγωγής, αλλά μέχρι εκεί.
Και το αποτέλεσμα, η ίδια η ταινία δηλαδή, δικαιώνει την παραπάνω άποψη, καθώς δεν έχει τίποτα καινούριο να προσφέρει στο είδος. Το σενάριο ακολουθεί την πεπατημένη - με πολύ αμυδρές αναφορές στα «The Matrix» και «Fight Club» - και η μεγάλη ανατροπή πριν την τελευταία πράξη περισσότερο θα κάνει τους θεατές ν' αναστενάξουν βαριεστημένα παρά θα τους συναρπάσει. Οι σκηνές δράσης, αν και άρτια ενορχηστρωμένες, είναι τραβηγμένες από τα μαλλιά και η σκηνοθεσία γενικότερα στηρίζεται σε εφετζίδικες απόπειρες εντυπωσιασμού που δεν αποβαίνουν ιδιαίτερα επιτυχημένες. Όσο για τις ερμηνείες, στέκονται στο... γνώριμο ύψος των περιστάσεων των ταινιών του είδους. Αρα, τι προσφέρει το «Wanted» σε τελική ανάλυση; Μια από τα ίδια, με ελαφρώς παραλλαγμένη σάλτσα.
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ
»James McAvoy-Morgan Freeman bio- Angelina Jolie bio- Terence Stamp- Thomas Kretschmann
ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ
» Timur Bekmambetov
ΔΙΑΡΚΕΙΑ
» 110 λεπτά
ΠΡΕΜΙΕΡΑ
» 28-08-2008
ΔΙΑΝΟΜΗ
» UIP
LINKS
» Επίσημο Site
» Imdb

Δεν υπάρχουν σχόλια: