Κυριακή, 5 Οκτωβρίου 2008

Μυρμήγκια 120 εκατομμυρίων ετών


Το αρχαιότερο είδος μυρμηγκιού που κατοικεί στον πλανήτη ανακάλυψαν επιστήμονες από το γερμανικό πανεπιστήμιο της Καρλσρούης, στα τροπικά δάση του Αμαζονίου.
Το μυρμήγκι ονομάζεται «Martialis heureka» και θεωρείται ότι βρίσκεται στη γη, στην ίδια μορφή, εδώ και 120 εκατομμύρια χρόνια. «Martialis» ονομάστηκε πιθανώς, λόγω του «επιθετικού» του χαρακτήρα και του γεγονότος ότι έχει πολύ μακριές δαγκάνες. «Heureka» (πρόκειται για το ελληνικό αρχιμήδειο «εύρηκα») επειδή οι επιστήμονες το ανακάλυψαν κατά λάθος ψάχνοντας μύκητες.
Τα συγκεκριμένα μυρμήγκια, έχουν μήκος 3 χιλιοστά, είναι χλωμά στο χρώμα, ζουν κάτω από τη γη, είναι τυφλά και έχουν επιμηκυμένες δαγκάνες. Επίσης διαθέτουν κεντρί.
Ο βιολόγος Manfred Verhaagh από το πανεπιστήμιο της Καρλσρούης δήλωσε στο Reuters ότι η ανακάλυψη του είδους αυτού είναι «η πιο θεαματική ανακάλυψη της 26χρονης καριέρας του».
Οι επιστήμονες του πανεπιστημίου είχαν ξαναβρεί ένα αγνώστου ταυτότητας μυρμήγκι στα τροπικά δάση του Αμαζονίου το 2003. Δυστυχώς όμως λόγω ατυχήματος στο εργαστήριο το μερμήγκι «ξεράθηκε» και έγινε ακατάλληλο για έρευνα. Πέρυσι, η ομάδα ξαναβρέθηκε στην περιοχή ερευνώντας μύκητες, όταν κατά λάθος «έπεσαν πάνω» στο μυρμήγκι, το οποίο ονόμασαν «Martialis heureka».
Ο «martialis» μοιάζει πολύ με μικρή σφήκα και η ηλικία του διαπιστώθηκε μέσω τεστ DNA, με γενετικό υλικό από το πόδι του. Σύμφωνα με το Reuters, η προηγούμενη φορά που ανακαλύφθηκε νέο είδος μυρμηγκιού ήταν το 1923.
Πηγή: cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: