Τρώγεται με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, τηγανιτή, βραστή, ψητή στο φούρνο ή στα κάρβουνα…ο λόγος για τη solanum tuberosum, την αγαπημένη σε όλους πατάτα!
Με σκοπό να σπάσουν το γενετικό κώδικα της πατάτας, μια ομάδα επιστημόνων από 13 χώρες του κόσμου έχει συγκεντρωθεί στην Ολλανδία, όπου εδρεύει το Κονσόρτσιουμ Καταγραφής του Γονιδιώματος της Πατάτας, και σχεδιάζει να ολοκληρώσει την εργασία της μέχρι το 2010, οπότε και θα δημοσιεύσει τα αποτελέσματά της.
Σε μια εποχή παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης και προβλημάτων από τις κλιματικές αλλαγές, η προσπάθεια των επιστημόνων να αποκωδικοποιήσουν τα 12 χρωμοσώματα, που βρίσκονται κρυμμένα στο DNA της πατάτας, στοχεύει στο να βοηθήσει τους καλλιεργητές φυτών να μπορούν να δημιουργήσουν νέους σπόρους ανθεκτικούς στην ξηρασία, τις υψηλές θερμοκρασίες και τις ασθένειες.
"Θα μπορέσουμε να σχεδιάσουμε σπόρους πιο αποτελεσματικά, αφού μάθουμε με ακρίβεια ποιο γονίδιο κάνει τι", δήλωσε στο Ρόιτερς η Gisella Orjeda, καθηγήτρια βιολογίας στο πανεπιστήμιο Cayetano Heredia της Λίμα του Περού.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, εάν καταφέρουν να βρουν την ακριβή αλληλουχία της άσπρης πατάτας, στη συνέχεια θα προσπαθήσουν να εντοπίσουν τα γονίδια τοπικών και άγριων ειδών πατάτας, που υπολογίζονται περίπου στα 2.000 είδη σε όλον τον κόσμο…
Ο γευστικός βολβός της πατάτας -γνωστός και ως γεώμηλο- ξετρέλανε τους Ευρωπαίους, όταν τον 16ο αιώνα εισήχθη στη γηραιά ήπειρο από την νότια Αμερική, όπου ήδη καλλιεργούνταν για περισσότερα από 3.000 χρόνια.
Στις μέρες μας η καλλιέργεια της πατάτας είναι η τρίτη σημαντικότερη διεθνώς μετά το σιτάρι και το ρύζι, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων έχει ανακηρύξει το 2008 ως «Έτος Πατάτας», διοργανώνοντας και σχετική καμπάνια με στόχο την ανάδειξη της σημασίας της καλλιέργειάς της, καθώς μπορούσε να αποτελέσει ένα αντίδοτο κατά της πείνας των υπανάπτυκτων περιοχών του κόσμου.
Πηγή: cosmo.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου