Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2008

Εντοπίστηκαν τα αρχαιότερα πετρώματα του κόσμου


Τα αρχαιότερα πετρώματα του κόσμου ηλικίας 4.28 δισεκατομμυρίων ετών ανακαλύφθηκαν στην ακτή του Hudson Bay στον Καναδά.


Ομάδα γεωλόγων του Καναδά δημοσίευσε μια εργασία στην οποία αναφέρει ότι το δείγμα πετρώματος που βρέθηκε είναι 250 εκατομμύρια χρόνια αρχαιότερο από κάθε μέχρι στιγμής γνωστό πέτρωμα ενώ μπορεί να περιλαμβάνει στοιχεία για τις πρώτες μορφές ζωής στη γη.

«Τα πετρώματα περιλαμβάνουν μια πολύ ιδιαίτερη χημική υπογραφή –μια υπογραφή η οποία εντοπίζεται μονάχα σε πετρώματα τα οποία είναι πάρα πολύ παλιά», είπε ο επιστήμονας Don Francis. Ο καθηγητής γεωλογίας πρόσθεσε: «Κανείς δεν έχει βρει την υπογραφή πουθενά αλλού στον κόσμο. Αρχικά πιστεύαμε ότι τα πετρώματα είναι 3.8 δισεκατομμυρίων ετών, αλλά τελικά ανακαλύψαμε ότι είναι πολύ πιο παλιά, και γι’ αυτό είμαστε όλοι κατενθουσιασμένοι».

Τα αρχαία πετρώματα λειτουργούν σαν χρονοκάψουλες –παρέχουν χημικά στοιχεία που βοηθούν τους επιστήμονες να δώσουν απαντήσεις σε γρίφους όπως με ποιο τρόπο σχηματίστηκε η Γη και πώς δημιουργήθηκε η ζωή σ’ αυτήν. Πριν από αυτή την ανακάλυψη, το πιο αρχαίο πέτρωμα που είχε ανακαλυφθεί ήταν το Acasta Gneiss ηλικίας 4.03 δισεκατομμυρίων ετών, στις Βορειοδυτικές Περιοχές του Καναδά.

Πηγή: cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: