Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2008

Ιδέες για να νιώσετε καλύτερα

Η δυστυχία δε διαρκεί


Τα αρνητικά συναισθήματα διαρκούν λιγότερο απ' όσο φαντάζεστε. Αυτό απέδειξε μια πρόσφατη μελέτη. Σε μια ομάδα ατόμων είχε ανακοινωθεί πως πάσχουν από τον ιό HIV, ο οποίος προκαλεί το Έιτζ. Η Ντανίλ Ζίλμπε, ψυχολόγος στο Χάρβαρντ, απέδειξε ότι πέντε βδομάδες μετά τη διάγνωση το χιούμορ τους είχε βελτιωθεί περισσότερο απ' όσο νόμιζαν οι ίδιοι. Προκειμένου να ξεπεράσει τις αντιξοότητες, το μυαλό βασίζεται σε μια σειρά λογικών χειρισμών της κρίσης -ορθολογική σκέψη, δικαιολογίες, λογική αυτοσυντήρησης- που του επιτρέπουν να ξεπεράσει τις δύσκολες περιόδους.


Να γελάτε


Δώρο ζωής είναι το γέλιο. Λειτουργεί σαν βαλβίδα ασφαλείας, διευρύνει
την ενέργεια στο σώμα και το νου και μας επιτρέπει να βλέπουμε τα
προβλήματα μας με άλλο μάτι. Ταυτόχρονα, είναι ένα γιατρικό που, όπως
απέδειξαν μελέτες, επιδρά στο ανοσοποιητικό σύστημα, χαλαρώνει το διάφραγμα, αναζωογονεί το πεπτικό σύστημα και βοηθά το κυκλοφορικό. Έχει δειχθεί ακόμη ότι τα μωρά που θηλάζουν από μητέρες με χιούμορ έχουν λιγότερα αναπνευστικά προβλήματα!


Μάθετε να είστε ευτυχισμένοι


Για να είστε ευτυχισμένοι πρέπει να παραδεχτείτε ότι πράγματι το θέλετε. Πρέπει να μάθετε να εκτιμάτε τα θετικά, χωρίς να τα θεωρείτε δεδομένα. "Ο καθένας από μας είναι τόσο ευτυχισμένος όσο πιστεύει πως είναι", έλεγε ένας φιλόσοφος. Είσαι υγιής; Έχεις καλούς φίλους; Μια σίγουρη δουλειά; Όμορφα και έξυπνα παιδιά; Επικρατεί ομόνοια στην οικογένειά σου; Κάνε μια λίστα με όλα τα θετικά στοιχεία της ζωής σου και εκτίμησέ τα. Μάθε να παραμερίζεις τα επώδυνα και κενά πράγματα. Αν συνεχίζεις να τα σκέφτεσαι τα μεγαλοποιείς και χάνεις την ευτυχία σου. Ο ευτυχισμένος βλέπει πάντα το ποτήρι μισογεμάτο.


Αυτή είναι η ευτυχία


Ουσιαστικά και μόνο το γεγονός πως ζούμε θα έπρεπε να μας κάνει ευτυχισμένους. Είναι ένα προνόμιο που μας στηρίζει ακόμα κι όταν όλα φαίνονται πως έχουν χαθεί. Αυτό απέδειξε ο Τζον Ντάιμοντ, δημοσιογράφος της αγγλικής ημερήσιας εφημερίδας The Observer, 47 χρονών, ο οποίος είχε όγκο στον εγκέφαλο σε τελικό στάδιο και του είχαν δώσει μόνο δύο μήνες ζωής. Τον Ιανουάριο του 2001 έγραψε: "Όταν έχεις τόση λίγη ζωή μπροστά σου, τι είναι η ευτυχία; Να αγαπάς και να αγαπιέσαι, να κάνεις το σωστό και να σε θυμούνται με αγάπη όταν δε θα υπάρχεις. Ευτυχία είναι να διαβάζεις την εφημερίδα σου το πρωί της Κυριακής, να θυμώνεις επειδή έχεις διαφορετικές απόψεις. Το κολατσιό που μόλις έφαγες και το βραδινό που περιμένεις να γευτείς. Είναι οι ευγενικές πράξεις που δέχεσαι τυχαία από τους άλλους, οι οποίες υπερνικούν τις κακές και αγενείς πράξεις μ' έναν τρόπο μαγικό. Γιατί είμαι ευτυχισμένος; Γιατί είμαι ζωντανός. Εσείς δεν είστε ευτυχισμένοι; Φυσικά και είστε. Αυτή είναι η ευτυχία, εδώ και τώρα. Χαρείτε τη!".

1 σχόλιο:

mafaldaQ είπε...

Πολύ αισιόδοξο και αληθινό post! Νομίζω πως η ευτυχία είναι θέμα ευγνωμοσύνης. Αν νιώθεις καλά, που μπορείς και ζεις, ειδικά αφού έχεις περάσει πολλές και μεγάλες δυσκολίες, βρίσκεις κουράγιο να χαρείς τα πάντα.