Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2008

Νέα στοιχεία για τις ιδιότητες της σκοτεινής ύλης


Εντυπωσιακά στοιχεία ήρθαν στο φως σχετικά με την αινιγματική σκοτεινή ύλη η οποία αποτελεί το 23% του σύμπαντος, και ωστόσο παραμένει αόρατη για εμάς.

Τα αποτελέσματα ήρθαν από αστρονομικές παρατηρήσεις μια γιγαντιαίας σύγκρουσης ανάμεσα σε δυο συμπλέγματα γαλαξιών 5.7 δισεκατομμύρια χρόνια μακριά. Οι αστρονόμοι εντόπισαν την σκοτεινή ύλη επειδή διαχωρίστηκε από την κανονική ύλη κατά τη διάρκεια της κοσμικής σύγκρουσης.
Η επιστημονική ομάδα θα δημοσιεύσει τα αποτελέσματα της έρευνάς της στο επιστημονικό περιοδικό Astrophysical Journal. Χρησιμοποίησαν τα τηλεσκόπια Hubble και Chandra για να μελετήσουν το αστρονομικό φαινόμενο που σχηματίστηκε ύστερα από σύγκρουση δυο μεγάλων γαλαξιακών συμπλεγμάτων η οποία απελευθέρωσε έναν γιγαντιαίο βαθμό ενέργειας.
Καθένα από τα μεγάλα συμπλέγματα περιλαμβάνει τέσσερα εκατομμύρια φορές την μάζα του ήλιου μας. Για την χαρτογράφηση της σκοτεινής ύλης χρησιμοποιήθηκε μια τεχνική γνωστή ως βαρυτικός φακός. Αν ένας παρατηρητής κοιτάξει έναν μακρινό γαλαξία και ανάμεσα στο γαλαξία και τον παρατηρητή υπάρχει σκοτεινή ύλη, τότε το φως από τον γαλαξία εμφανίζεται παραμορφωμένο. Μοιάζει λες και γίνεται ορατό μέσα από πολλούς μικρούς φακούς. Και κάθε ένας από τους φακούς αυτούς αντιπροσωπεύει ένα κομμάτι σκοτεινής ύλης.
Οι αστρονόμοι χρησιμοποίησαν το τηλεσκόπιο Chandra για να χαρτογραφήσουν την κανονική ύλη στα δυο συγκρουόμενα συμπλέγματα, η οποία είναι εμφανής με την μορφή κυρίως αερίων, το οποίο είναι ορατό με ακτίνες Χ. Καθώς τα δυο γαλαξιακά συμπλέγματα συγχωνεύτηκαν με ταχύτητες εκατομμυρίων χιλιομέτρων την ώρα, τα αέρια συγκρούστηκαν και άρχισαν να επιβραδύνουν. Ωστόσο, η σκοτεινή ύλη συνέχισε διασχίζοντας το σημείο σύγκρουσης.
Το φαινόμενο αυτό δεν λαμβάνει χώρα για πρώτη φορά αφού έχει ξανασυμβεί με το επονομαζόμενο Bullet Cluster το οποίο σχηματίστηκε και αυτό μετά από τη σύγκρουση δυο μεγάλων γαλαξιακών συμπλεγμάτων. Το Bullet Cluster βρίσκεται πιο κοντά στη γη, σε απόσταση 3.4 δισεκατομμυρίων ετών. «Εξαφανίζει κάθε ανησυχία μάς ότι το Bullet Cluster ήταν μια ανωμαλία. Βγήκαμε και βρήκαμε άλλο ένα τέτοιο φαινόμενο», είπε στο BBC ο επιστήμονας Richard Massey του Βασιλικού Αστεροσκοπείου του Εδιμβούργου.
Η μελέτη αυτή ρίχνει φως στις ιδιότητες της σκοτεινής ύλης. Το γεγονός ότι η σκοτεινή ύλη δεν επιβραδύνει με την σύγκρουση επιβεβαιώνει την άποψη ότι τα σωματίδια της σκοτεινής ύλης αλληλεπιδρούν μεταξύ τους ελάχιστα ή και καθόλου.
«Η σκοτεινή ύλη είναι πέντε φορές περισσότερη από την κανονική ύλη μέσα στο Σύμπαν», είπε η Marusa Bradac από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια. «Αυτή η έρευνα επιβεβαιώνει ότι έχουμε να κάνουμε με ένα άλλο είδος ύλης, πολύ διαφορετικό από την ύλη από την οποία αποτελούμαστε. και είμαστε σε θέση να την μελετήσουμε κατά τη διάρκεια μιας πανίσχυρης σύγκρουσης δυο συμπλεγμάτων γαλαξιών».
Οι τελευταίες αστρονομικές παρατηρήσεις δείχνουν ότι η σκοτεινή ύλη αποτελεί περίπου το 23% του Σύμπαντος. Η κανονική ύλη –όπως είναι οι γαλαξίες, τα νεφελώματα, τα αστέρια και οι πλανήτες –αποτελούν μόλις το 4%. Το εναπομείναν 73% αποτελείται από μια άλλη μυστηριώδη ύλη, την σκοτεινή ενέργεια, η οποία είναι υπεύθυνη για την επιτάχυνση της επέκτασης του σύμπαντος.
Πηγή: cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: