Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2008

Πρώτη αποστολή στη Σελήνη για την Ινδία


Την πρώτη της αποστολή στη Σελήνη εγκαινίασε την Τετάρτη (22/10) η Ινδία, ακολουθώντας το παράδειγμα της άλλης αναδυόμενης οικονομικά ασιατικής χώρας, της Κίνας.
Όμως η Ινδία δεν θα έχει φωτογραφίες από το γνωστό «moonwalk», (τον «περίπατο» αστροναύτη στο φεγγάρι) όπως η Κίνα. αφού η ινδική αποστολή στο φεγγάρι δεν θα είναι επανδρωμένη.
Στόχος της διετούς αποστολής του σκάφους ονόματι Σαντραγιάν (που στα σανσκριτικά σημαίνει «σκάφος του φεγγαριού»)είναι η τρισδιάστατη χαρτογράφηση της Σελήνης και ειδικά των «σκοτεινών σημείων» της, η ανάλυση των πετρωμάτων, η ύπαρξη στοιχείων όπως νερό ή πάγος κ.α.
Το Σαντραγιάν εκτοξεύθηκε από το διαστημικό σταθμό στην Σριχαρικότα της Νότιας Ινδίας. Η ινδική διαστημική υπηρεσία σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι με την αποστολή «θα εξετάσει τα φυσικά χαρακτηριστικά της επιφάνειας της σελήνης σε βάθος», πράγμα που «θα μας δώσει βαθύτερη κατανόηση για τον πλανήτη Γη και τις καταβολές του». Προστίθεται επίσης ότι: «Προηγούμενες αποστολές δεν κατάφεραν να μας δώσουν μια πλήρη κατανόηση της Σελήνης και αυτός είναι ο λόγος που υπάρχει ακόμη επιστημονικό ενδιαφέρον». Το Σαντραγιάν θα «μοιραστεί» τα ευρήματα του με διαστημικές υπηρεσίες της ΕΕ, των ΗΠΑ (NASA) και της Βουλγαρίας.
Μέχρι σήμερα αποστολές στο φεγγάρι έχουν πραγματοποιήσει οι ΗΠΑ – που είχε την πρωτιά στον «αγώνα της κατάκτησης του διαστήματος» την εποχή του Ψυχρού Πολέμου και η Ρωσία. Σημειώνεται ότι η Ρωσία ήταν πρώτη στην αποστολή σκαφών που τέθηκαν σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη, αλλά ο Αρμστρονγκ ήταν εκείνος που πρώτος «πάτησε το πόδι του» στον πλανήτη. Αργότερα αποστολές στη Σελήνη πραγματοποίησαν η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία, η Ιαπωνία και τελευταία η Κίνα.
Η Ινδία έχει δεχτεί κριτική για το κόστος της αποστολής που θα ανέλθει στα 80 εκατομμύρια δολάρια, αφού τα χρήματα θα μπορούσαν να καλύψουν στοιχειώδεις ανάγκες των πολιτών, που υποφέρουν σε πολλές περιοχές από πείνα, ανέχεια, κακές υποδομές και επιδημίες.
Πηγή: cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: