Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2008

Μουσείο του Ποδοσφαίρου στη Βραζιλία


Το εθνικό σπορ – που είναι και το εθνικό πάθος και η ψυχή λένε πολλοί - της Βραζιλίας, το ποδόσφαιρο απέκτησε το «ναό» του στη χώρα της Λατινικής Αμερικής. Πρόκειται για το Museu do Futebol που άνοιξε τις πύλες του τον προηγούμενο μήνα στο στάδιο Pacaembu.
Αν και η Βραζιλία έχει βγάλει ποδοσφαιριστές όπως οι Garrincha, Zico, Romario, Ronaldo, Kaka και φυσικά Pele και έχει κερδίσει πέντε φορές το παγκόσμιο κύπελο, δεν είχε ποτέ ένα μουσείο αφιερωμένο στο ποδόσφαιρο που οι Βραζιλιάνοι αποκαλούν «το όμορφο άθλημα».
Περίοπτη θέση μέσα στο μουσείο έχει ο Pele, του οποίου το πραγματικό όνομα είναι Edson Arantes do Nascimento. Όπως λέει ο Hugo Sukman από το ίδρυμα που συγχρηματοδότησε την ανέγερση του μουσείου «Το Λούβρο έχει τη Μόνα Λίσα και το δικό μας μουσείο τον Πελέ». Πράγματι ο επισκέπτης μπορεί να δει 140 αντικείμενα από την προσωπική συλλογή του Pele– μεταξύ αυτών και το κασελάκι για να βάφει παπούτσια – που είχε μικρός καθώς και η μπάλα με την οποία σούταρε το 1.000στο του γκολ το 1969.
Το Museu do Futebol έχει πολλές διαδραστικές δραστηριότητες, με τις μεγάλες στιγμές του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου, βίντεο με προσωπικότητες που σχολιάζουν αυτές τις μεγάλες στιγμές, αλλά και τους σχολιαστές των αγώνων που ουρλιάζουν με το γνωστό βραζιλιάνικο τρόπο όταν η ομάδα σκοράρει καθώς επίσης και τα σκορ, στιγμιότυπα και πληροφορίες για όλα τα 18 παγκόσμια κύπελα. Σε ένα δωμάτιο οι επισκέπτες φορούν γυαλιά 3d με τα οποία μπορούν να παρακολουθήσουν τετράλεπτο στιγμιότυπο με τον Ronaldinho να κάνει ντρίμπλες χωρίς να αφήσει τη μπάλα να αγγίξει το έδαφος- όλα αυτά υπό τους ρυθμούς της σάμπα.
Η είσοδος στο μουσείου του ποδοσφαίρου – του σπορ που ενώνει όλες τις κοινωνικές τάξεις της χώρας – είναι αρκετά φτηνό (2,5 ευρώ) ενώ το μουσείο κάνει θραύση κυρίως μεταξύ των μικρών ποδοσφαιριστών, όπως αναφέρει το Reuters.

Πηγή: cosmo.gr

2 σχόλια:

Adiel Mittmann είπε...

Είμαι βραζιλιάνος και πρέπει να κάνω μερικές διόρθωσεις:
* το όνομα του μουσείου είναι "museu do futebol"
* το όνομα του σταδιόυ είναι "Pacaembu"
Λείπουν επίσης μερικές τόνοι, αλλά αυτό είναι συγχωρητέο!
Επί τη ευκαιρία, όχι όλοι μας αγαπούν το ποδόσφαιρο! :P

Κωνσταντίνος είπε...

Φίλε μου ευχαριστούμε που μας ενημέρωσες. Οι διορθώσειες στα ονόματα έγιναν. Τώρα για τους τόνους θα ξεκλέψω από κάπου χρόνο να τους προσθέσω και αυτούς.