Παρασκευή 6 Ιουνίου 2008

Youtomb

youtomb-logo Καλώς ήρθατε στο νεκροταφείο βίντεο! Το YοuTomb, ένα project σπουδαστών του MIT [Massachusetts Institute of Technology], συγκεντρώνει videoclips που για διαφόρους λόγους έχουν απαγορευτεί στο YouTube. To project αρχειοθετεί, εκτός από δεδομένα -όπως είναι ο τίτλος των videoclips, screenshots από αυτά και μια σύντομη περιγραφή τους- και πληροφορίες όπως πόσο καιρό το video ήταν online και για ποιο λόγο αποσύρθηκε από το site που το φιλοξενούσε.
Φυσικά, το project δεν μπορεί να συγκεντρώσει όλη τη γκάμα των videos που έχουν ανέβει στο YouTube, γι' αυτό και περιορίζεται στα πιο δημοφιλή από αυτά που έχουν απορριφθεί. Προς το παρόν, έχει συγκεντρώσει περί τα 231.000 videoclips, από τα οποία τα 5.100 περίπου είναι μη προσβάσιμα για λόγους προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας. Άλλα περίπου 16.800 έχουν σβηστεί επειδή κρίθηκαν "ακατάλληλα".
Το πρόβλημα με τα "ακατάλληλα" βίντεο που ανεβάζονται στο YouTube είναι μεγάλο και γενικά δύσκολα αντιμετωπίσιμο. Γι' αυτό, όποιος εγγράφεται στο YouTube πρέπει να συμφωνήσει με τους όρους χρήσης της υπηρεσίας, οι οποίοι μεταξύ άλλων απαγορεύουν το ανέβασμα υλικού που παραβιάζει τα πνευματικά δικαιώματα. Οι χρήστες του YouTube μπορούν να υποδείξουν τέτοια video. Μια εσωτερική ομάδα του YouTube αποφασίσει στη συνέχεια για το αν ένα video, που έχει "καταγγελθεί" ως παράνομο, πρέπει ή όχι να αφαιρεθεί.

Πηγή: PCMagazine

Δεν υπάρχουν σχόλια: