Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2008

Σαράντα χρόνια ζωής για τους πάγους των Πυρηναίων


Με εξαφάνιση απειλούνται οι εναπομείναντες παγετώνες των Πυρηναίων λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου της Καντάμπρια. Οι επιστήμονες μάλιστα δεν μιλούν για αόριστη εξαφάνιση στο μέλλον αλλά ότι αυτή θα έχει συντελεστεί μέχρι το 2050.

Σήμερα υπάρχουν στα Πυρηναία υπάρχουν 21 παγετώνες -10 στην ισπανική πλευρά και 11 στη γαλλική- αλλά σύμφωνα με τα στοιχεία των επιστημόνων θα έχουν εξαφανιστεί μέχρι το 2050.

«Η εξαφάνισή τους αποτελεί συνέπεια της κλιματικής αλλαγής που έχουμε αρχίσει να ζούμε», σχολίασε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Καντάμπρια, Χουάν Χοσέ Γκονθάλεθ Τρουέμπα, που ήταν επικεφαλής της έρευνας.

Ερευνητές των Πανεπιστημίων της Καντάμπρια, της Μαδρίτης και του Βαγιαδολίδ πραγματοποίησαν μια πρώτη συνολική έρευνα για την εξέλιξη της διαδικασίας τήξης των παγετώνων σε κορυφές με μεγάλο υψόμετρο της Ισπανίας.

Σύμφωνα με επιστημονικές πηγές, μεταξύ του 1880 και 1980, τουλάχιστον 94 παγετώνες εξαφανίστηκαν ενώ από τη δεκαετία του 80’ μέχρι τις μέρες μας έχουν λιώσει άλλοι 17.

«Τα ψηλά βουνά είναι εκτάσεις ιδιαίτερα ευαίσθητες στις κλιματικές και περιβαλλοντικές αλλαγές και σε αυτές τις εκτάσεις, η εξέλιξη των παγετώνων αποτελεί έναν από τους πιο αποτελεσματικούς δείκτες της υπερθέρμανσης του πλανήτη που ζούμε σήμερα παγκοσμίως», εξήγησε επίσης ο καθηγητής Τρουέμπα.

Πηγή: cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: