Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2008

Stonehenge: Πλησιάζουμε στην ανακάλυψη της προέλευσής του


Αρχαιολογικές έρευνες έχουν προσδιορίσει την κατασκευή του Stonehenge γύρω στο 2300 π.Χ. κάτι που αποτελεί ένα ζωτικό βήμα για να μάθουμε πώς και γιατί κατασκευάστηκε το μυστηριώδες οικοδόμημα.


Η μέθοδος ραδιοχρονολόγησης με άνθρακα η οποία θεωρείται ότι είναι η πιο ακριβής αποκάλυψε ότι οι τεράστιοι λίθοι του δακτυλίου τοποθετήθηκαν 300 χρόνια αργότερα απ’ ότι πιστεύαμε ως τώρα. Η χρονολόγηση έγινε μετά από μια ανασκαφή μέσα στον δακτύλιο από τους Καθηγητές Tim Darvill και Geoff Wainwright.

Οι δυο επιστήμονες βρήκαν στοιχεία που υποδεικνύουν ότι το Stonehenge ήταν κέντρο θεράπευσης. Άλλοι έχουν υποστηρίξει ότι το μνημείο αποτελούσε ναό αφιερωμένο στην λατρεία των προγόνων, ή ένα ημερολόγιο που σηματοδοτούσε τα ηλιοστάσια.

Εδώ και αιώνες οι αρχαιολόγοι απορούν για τον τρόπο κατασκευής και τον σκοπό του Stonehenge, το οποίο βρίσκεται στο Salisbury Plain, του Wiltshire. Οι αναλύσεις των ορυκτών έχουν δείξει ότι οι ψαμμίτες που σχηματίζουν τον δακτύλιο μεταφέρθηκαν από τους λόφους Πρεσέλι , στη Νότια Ουαλία, 240 χιλιόμετρα μακριά.

Οι καθηγητές Darvill και Wainwright πιστεύουν ότι το Stonehenge λειτουργούσε ως θεραπευτικό κέντρο στο οποίο συνέρρεαν οι άρρωστοι και τραυματισμένοι από μακριά, για να θεραπευτούν από τις δυνάμεις των ψαμμιτών. Επιπλέον σε κοντινό τάφο ανακαλύφθηκε μεγάλος αριθμός πτωμάτων, ενώ ανάλυση των δοντιών υποδεικνύει ότι περίπου τα μισά από τα πτώματα δεν ανήκουν σε ανθρώπους που ζούσαν στην ευρύτερη περιοχή του Stonehenge.

«Το Stonehenge δεν προσέλκυε μονάχα ανθρώπους που δεν ήταν καλά και χρειάζονταν θεραπεία, αλλά και ανθρώπους που μπορούσαν να τους θεραπεύσουν», είπε ο Καθηγητής Darvill, του Πανεπιστημίου Bournemouth. Ωστόσο, χωρίς να είμαστε απολύτως σίγουροι για την ημερομηνία κατασκευής του μνημείου, δύσκολα μπορούμε να υποστηρίξουμε με βεβαιότητα αυτή ή οποιαδήποτε άλλη θεωρία.

Μέχρι τώρα όλοι πίστευαν ότι η κατασκευή του πρώτου κύκλου με τους λίθους χρονολογούνταν ανάμεσα στο 2600 π.Χ. και το 2.400 π.Χ. Για να ξακαθαριστεί αυτό μια για πάντα οι Καθηγητές Darvill και Wainwright έλαβαν άδεια να πραγματοποιήσουν ανασκαφή σε ένα κομμάτι του μνημείου μόλις 2.5 x 3.5 μέτρων ανάμεσα στους δυο κύκλους των τεράστιων λίθων.

Η ανασκαφή έφερε στο φως περίπου 100 κομμάτια οργανικού υλικού από τα αρχικά κοιλώματα ψαμμιτών που τώρα βρίσκονται θαμμένα κάτω από το μνημείο. Τα 14 από αυτά στάλθηκαν στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης για να χρονολογηθούν με την μέθοδο του άνθρακα.

Το αποτέλεσμα, σύμφωνα με το οποίο η χρονολογία κατασκευής είναι το 2300 π.Χ. αποτελεί την πιο αξιόπιστη χρονολογία μέχρι τώρα ενώ μια ακόμα πιο ακριβή ημερομηνία θα έχουμε στους επόμενους μήνες.

«Είναι ένα απίστευτο συναίσθημα, ένα όνειρο που γίνεται πραγματικότητα», είπε ο Καθηγητής Wainwright. «Είπαμε σε ολόκληρο τον κόσμο ότι θα βρίσκαμε την ημερομηνία κατασκευής του Stonehenge. Ήταν μεγάλο ρίσκο αλλά ήμουν σίγουρος ότι θα τα καταφέρναμε», δήλωσε ο Καθηγητής Darvill.

Πηγή: cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: