Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2008

Επεκτείνεται ο πάγος της Ανταρκτικής


Το ποσοστό θαλασσινού πάγου γύρω από την Ανταρκτική έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, γεγονός που ίσως να αποτελεί μια ασυνήθιστη παρενέργεια της υπερθέρμανσης του πλανήτη, σύμφωνα με επιστήμονες.

Από τα τέλη της δεκαετίας του 1970 η έκταση του πάγου της Ανταρκτικής αυξάνεται πιθανόν επειδή η κλιματική αλλαγή μεταφράζεται σε αλλαγή ανέμων, θαλάσσιων ρευμάτων, ή χιονόπτωσης. Αντίθετα, στην άλλη άκρη του πλανήτη, ο αρκτικός πάγος συρρικνώνεται επικίνδυνα απειλώντας ζώα όπως είναι οι πολικές αρκούδες.

«Ο πάγος της Ανταρκτικής επεκτείνεται με έναν ρυθμό 0.6 τοις εκατό την δεκαετία», από το 1979 ως το 2006, είπε ο Donald Cavalieri, ερευνητής της NASA. Έχοντας φτάσει στα 19 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα, είναι λίγο πιο κάτω από το ποσοστό των 20 εκατομμυρίων των αρχών της δεκαετίας του 1970, είπε.

Κάποιοι σκεπτικιστές απέναντι στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής επισημαίνουν τις διαφορές στους δυο πόλους ως απόδειξη ότι οι ανησυχίες σχετικά με την κλιματική αλλαγή είναι υπερβολικές. Ωστόσο, οι ειδικοί λένε ότι μπορούν να εξηγήσουν το φαινόμενο αυτό. «Αυτό που συμβαίνει δεν είναι απρόσμενο…Οι κλιματολόγοι έχουν προβλέψει εδώ και καιρό ότι η Αρκτική θα υπερθερμανθεί πιο γρήγορα και η Ανταρκτική θα παραμείνει σταθερή για αρκετό καιρό», είπε ο Ted Maksym, ένας βρετανός ειδικός στον θαλάσσιο πάγο.

Μια βασική διαφορά είναι ότι ο αρκτικός πάγος επιπλέει σε έναν ωκεανό και θερμαίνεται από τα μεταβαλλόμενα ρεύματα και τους ανέμους από το νότο. Αντίθετα, η Ανταρκτική είναι μια απομονωμένη ήπειρος, μεγαλύτερη από τις Ηνωμένες Πολιτείες η οποία δημιουργεί το δικό της πάγο.

«Η θερμοκρασία του αέρα στην Ανταρκτική έχει αυξηθεί πολύ λίγο σε σχέση με την Αρκτική», είπε η Ola Johannessen, διευθύντρια του Κέντρου περιβαλλοντολογίας της Νορβηγίας. «Ο λόγος είναι ότι γύρω από την γη υπάρχει ένας τεράστιος ωκεανός»

Ο Cavalieri υποστήριξε ότι μια πιθανή εξήγηση για την αύξηση του πάγου είναι η μείωση του ποσοστού θερμότητας που έρχεται από τον ωκεανό γύρω από την Ανταρκτική. Μια άλλη θεωρία λέει ότι ο θερμότερος αέρας απορροφά περισσότερη υγρασία και σημαίνει περισσότερο χιόνι και βροχόπτωση, όπως είπε. Αυτό σημαίνει ότι στην επιφάνεια της θάλασσας γύρω από την Ανταρκτική συγκεντρώνεται περισσότερο γλυκό νερό, και το γλυκό νερό παγώνει σε υψηλότερη θερμοκρασία από το θαλασσινό.

Πηγή: cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: