Σάββατο 31 Μαΐου 2008

Ο πύργος του Einstein - πρότυπο αρχιτεκτονικής


Τόπος: Γερμανία
Χρονολογία: 1919-1921
Αρχιτέκτονας: Erich Mendelsohn
Είδος κτηρίου: εργαστήριο, παρατηρητήριο

Ο πύργος του Erich Mendelsohn μικρός, αλλά με δύναμη διαμορφωμένος ,που χτίστηκε για να συμβολίσει το μεγαλείο των εννοιών του Einstein, ήταν επίσης ένα αρκετά λειτουργικό σπίτι. Είχε ως σκοπό να κρατήσει το αστρονομικό εργαστήριο του Einstein…Ο Mendelsohn χρησιμοποίησε πολύ το πλαστικό είδος κτηρίου. Χρειάστηκε ένα ελατό υλικό όπως το ενισχυμένο σκυρόδεμα, το οποίο θα μπορούσε να γίνει καμπύλη και να δημιουργήσει την επιθυμητή πλαστικότητα στην επιφάνειά του, αλλά λόγω των μεταπολεμικών ελλείψεων, μερικά μέρη έπρεπε να είναι από τούβλο. Ακόμα κι έτσι, αυτή η «Σαρκοφάγος αρχιτεκτονικού εξπρεσιονισμού» -όπως χαρακτηρίζεται- είναι ένα από τα καλύτερα κτήρια του 20ού αιώνα.»



Μπιλιάρδο: Παγκόσμια ρεκόρ

Οι περισσότεροι παγκόσμιοι τίτλοι

Το μπιλιάρδο, με συγκεκριμένο αριθμό μπαλών, άρχισε να καθιερώνεται περί το 1890. Ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές του ήταν ο Αμερικανός Ραλφ Γκρίνλιφ, ο οποίος κέρδισε 19 αγκόσμιους επαγγελματικούς τίτλους, από το 1919 έως το 1937.

Ο γηραότερος παίκτης

Ο Γουέσλεϊ Γόλκερ (ΗΠΑ, γεννημένος 24 Απριλίου 1916) παίζει για την Southern Vending, στο πρωτάθλημα του Valley National Eight-ball Association, στην Οκλαχόμα, ΗΠΑ.

Οι περισσότερες μπάλες που μπήκαν στις τρύπες σε 24 ώρες

Στις 13-14 Αυγούστου 2001, ο Νικ Νικολαΐδης (Καναδάς) έριξε 16.723 πλάλες στις τρύπες, στο Unison Bar, Μόντρεαλ, Καναδάς - οι περισσότερες μπάλες που μπήκαν σε τρύπες αμερικάνικου μπιλιάρδου, σε 24 ώρες.Κατά τη διάρκεια της προσπάθειας του, κατέρριψε ένα ακόμη ρεκόρ, αδειάζοντας δύο τραπέζια, σε 1 λεπτό και 33 δευτερόλεπτα.

Ο Πολ Σάλιβαν (Ηνωμένο Βασίλειο) έριξε 16.511 μπάλες στις τρύπες, στο Royal Oak, στις 17-18 Απριλίου 1998 - οι περισσότερες μπάλες που μπήκαν σε τρύπες αγγλικού μπιλιάρδου, σε 24 ώρες.

Το ταχύτερο άδειασμα μπιλιάρδου

Ο Ντέιβ Πίρσον (Ηνωμένο Βασίλειο) άδειασε και τις 15 μπάλες στις τρύπες, σε 26,5 δευτερόλεπτα, στο Pepper's Bar & Grill, στο Οντάριο του Καναδά, στις 4 Απριλίου 1997 - το ταχύτερο άδειασμα αμερικάνικου μπιλιάρδου.

Η Σούζαν Τόμσον (Ηνωμένο Βασίλειο) άδειασε και τις 15 μπάλες στις τρύπες, σε 37,07 δευτερόλεπτα, στο Phoenix Pool & Snooker Club, στο Μέρσεϊσαϊντ, Ηνωμένο Βασίλειο, την 1η Δεκεμβρίου 1996 - το ταχύτερο άδειασμα αγγλικού μπιλιάρδου.

Ημέρα Περιβάλλοντος να είναι κάθε μέρα!

Στις 5 Ιουνίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Το περιβάλλον ,φυσικά, δεν πρέπει και δεν αρκεί να το θυμόμαστε μόνο μία φορά το χρόνο. Είναι απαραίτητο να κάνουμε κάτι για αυτό καθημερινά. Γιατί πραγματικά βρίσκεται σε κίνδυνο –και μαζί μ’αυτό και εμείς! Τα στοιχεία που μας δίνονται παρακάτω είναι αποκαλυπτικά!

Το ήξερες ότι…..

-Η θάλασσα μας προσφέρει το οξυγόνο για κάθε δεύτερη αναπνοή μας.
-Κάθε χρόνο κυκλοφορούν 250.000-300.000 νέα αυτοκίνητα στην Ελλάδα.
-Για ένα τόνο εφημερίδες θα κοπούν 24 δέντρα.
-‘Ένα φωτοβολταϊκό σύστημα(1 κιλοβάτ) αποσοβεί(γλιτώνει) στην Ελλάδα την έκλυση έως και 1,4 τόνο διοξειδίου του άνθρακα κάθε χρόνο.
-Στον Αμαζόνιο τα τελευταία 30 χρόνια έχει αποψιλωθεί δασική έκταση ίση με τη Γαλλία.
-124είδη ελληνικής πανίδας απειλούνται άμεσα με εξαφάνιση.



1 κουτί αλουμίνιο= ενέργεια για να λειτουργήσει η τηλεόραση 3 ώρες.
1 γυάλινο μπουκάλι= ενέργεια για να λειτουργήσει ο Η/Υ 25 λεπτά
1 πλαστικό μπουκάλι =ενέργεια για να καίει μία λάμπα(60W)3 ώρες.



-Περισσότεροι από 1,5 δισεκατομμύριο άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό .Αιτία; H κατάχρηση των υδάτινων πόρων από τον άνθρωπο.
-Συνολικά στην Πελοπόννησο έχουν καεί 1.772.654 στρέμματα δασών και φυσικών εκτάσεων , ενώ στην Πάρνηθα καταστράφηκαν τα 2/3 του ελατοδάσους της από την πυρκαγιά της 28ης Ιουνίου 2007.
-Το 84% του εδάφους της Ελλάδας αντιμετωπίζει κίνδυνο ερημοποίησης.
-Ένα μέσο νοικοκυριό ευθύνεται για την έκλυση περίπου 2 τόνων διοξειδίου του άνθρακα κάθε χρόνο(μεγαλύτερη πηγή η παραγωγή ηλεκτρισμού).ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ!!



Σχεδόν 5.000 τόνους απορριμμάτων παράγει κάθε μέρα η χώρα μας, ενώ το 40% προέρχεται μόνο από το λεκανοπέδιο Αττικής.



Από το σύνολο των απορριμμάτων μας, αξιοποιείται- ανακυκλώνεται μόλις το 14%.

Συμπέρασμα; Ανακυκλώστε όσο μπορείτε!!!

Πηγή:Ερευνητές Καθημερινή, WWF Hellas, Greenpeace .

Aυπνίες?υπάρχει λύση{Μέρος Πρώτο}

Κι όμως ο ύπνος, αυτό το απαραίτητο για την υγεία μας αγαθό έχει καταντήσει είδος ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑΣ!Όπως επεσήμαναν, πρόσφατα, ο καθηγητής Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Κωνσταντίνος Σολδάτος κι ο ομότιμος καθηγητής Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας Αντώνης Κάλης, ένας στους τέσσερις Έλληνες ταλαιπωρείται από παραδοκή ή χρόνια αυπνία.Η διαταραχή του ύπνου προτιμά την <<πολιτισμένη >> Δύση,αφού, σύμφωνα με έρευνα, πάνω από τους μισούς Ευρωπαίους και Αμερικανούς πολίτες ξαγρυπνούν κάποιες νύχτες την εβδομάδα, ενώ ένας στους τρεις παραδέχεται ότι σχεδόν κάθε νύχτα δεν τα καταφέρνει να κοιμηθεί παρά ελάχιστα.


Ύπνος ο ευεργετικός


Ο ύπνος χαλαρώνει το σώμα, ηρεμεί την αναπνοή, ευνοεί την καλή λειτουργεία του οργανισμού, επιτρέπει να εκτονώσουμε μέσω των ονείρων τα καταπιεσμένα μας συναισθήματα και γεμίζει τις <<μπαταρίες>> μας,ώστε να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες και τις σκοτούρες που θα φέρει το αύριο.Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο εγκέφαλος έχει την ευκαιρία να επεξεργαστεί εικόνες και πληροφορίες που συσσώρευσε τη μέρα και να πετάξει τα....... σκουπίδια του!Γι'αυτό, όταν ξυπνάμε από έναν ποιοτικό, βαθύ ύπνο,είμαστε φρέσκοι, ανανεωμένοι, έτοιμοι να αναμετρηθούμε ξανά με την καθημερινότητα.Αντίθετα,μετά από μια ξάγρυπνη νύχτα ή έναν ταραγμένο ύπνο,σηκωνόμαστε από το κρεβάτι κακοδιάθετοι,με νεύρα και μαύρους κύκλους,νιώθουμε ατονία και κόπωση,υποφέρουμε από πονοκέφαλο και υπνηλία,δυσκολευόμαστε να συγκεντρωθούμε και να πάρουμε αποφάσεις,γινόμαστε ευερέθιστοι και κάνοθμε λάθη στη δουλειά.

Η έλλειψη ύπνου έχει μια ακόμα αρνητική συνέπεια:ΠΑΧΑΙΝΕΙ(για Τόνια)

Ένας χορταστικός ύπνος ευνοεί την παραγωγή λεπτίνης(ορμόνη που καταστέλλει την όρεξη)ενώ,αντίθετα,ο ανεπαρκής ύπνος οδηγεί σε παχυρσακία λόγω της παραγωγής ορμονών που την αυξάνουν.Γι'αυτό όταν δεν έχεις κοιμηθεί αρκετά,νιώθεις την ανάγκη να τσιμπολογάς διαρκώς!!!

Πόσο ύπνο χρειάζομαι?

Οι ειδικοί θεωρούν ότι 7-8 ώρες ανάπαυσης είναι αρκετές για την ψυχοσωματική μας υγεία,ωστόσο υποστήριζουν πως η διάρκεια του ύπνου ρυθμίζεται από το <<βιολογικό ρολόι>>του καθενός,αφού ο οργανισμός μας γνωρίζει πόσες ώρες χρειάζεται για να ξεκουραστεί.

Γιατί δεν κοιμάμαι?Τα αίτια που σε κάνουν να μην κλείνεις μάτι,παρ'ότι είσαι <<πτώμα>>,είναι πολλά:
1.Οι γρήγοροι ρυθμοί της ζωής,οι στρεσογόνες καταστάσεις οι φοβίες και τα ψυχολογικά προβλήματα,που μας μπλοκάρουν και μας κρατούν σε εγρήγορση.
2.Οι επαναλαμβανόμενες αρνήτικες σκέψεις και το άγχος για ένα επερχόμενο γεγονός(εξετάσεις,συνέντευξη για δουλειά,ταξίδι,γάμος κ.λ.π.)
3.Τα αδιέξοδα στις σχέσεις(απώλεια ή χωρισμός)
4.Διάφοροι παθολογικοί παράγοντες(παθήσεις του θυροειδούς,τραυματισμοί,πόνοι,λήψη ορισμένων φαρμάκων)
5.Η χρήση ηλεκτρονικών μέσων.Αν περνάς τα βράδια με bluetooth,DVD και Chat,όχι μόνο δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς,άλλα κι όταν τα καταφέρνεις,δεν χαλαρώνεις,γιατί έχεις ανήσυχο ύπνο,εφιάλτες και τα ταραγμένα ξυπνήματα!Η ακτινοβολία που προέρχεται από κινητά,τηλεόραση,υπολογιστή,προκαλεί στρες,κάνοντας μας περισσότερο νευρικούς.Καθυστερούμε να νυστάξουμε,ενώ χρειαζόμαστε και περισσότερο χρόνο για να φτάσουμε στο βαθύ στάδιο ύπνου(REM,εκεί όπου παράγονται τα όνειρα),την φάση δηλαδή όπου,ουσιαστικά,ο οργανισμός μας ξεκουράζεται και ανανεώνεται.

Τα Κουνούπια


Το κουνούπι είναι δίπτερο έντομο της οικογένειας Culicidae με 2,500 περίπου είδη ανά τον κόσμο.

Το λεπτό και μακρύ σώμα του ενήλικου κουνουπιού καλύπτεται με λέπια και έχει μακριά πολύ λεπτά πόδια που του επιτρέπουν μόνο να στηρίζεται. Τα φτερά του είναι μεμβρανώδη. Χαρακτηριστικό του είναι μία επιμήκη προβοσκίδα που βγαίνει από τη στοματική του κοιλότητα.

Το αρσενικό κουνούπι έχει πιο τριχωτές κεραίες από του θηλυκού. Τα θηλυκά κουνούπια τρέφονται με αίμα ενώ τα αρσενικά με νέκταρ ή γύρη που βρίσκουν στη φύση.

Εφόσον το θηλυκό πραγματοποιήσει ένα γεύμα αίματος τότε ωριμάζουν τα αβγά του τα οποία και τοποθετεί στην επιφάνεια του νερού και στη συνέχεια εκκολάπτονται οι προνύμφες που τρέφονται με διάφορα οργανικά κατάλοιπα. Μερικές προνύμφες από κάποια είδη κουνουπιών τρέφονται με κουνούπια ή άλλα μικρά έντομα. Οι προνύμφες είναι υδρόβιες και εφοδιασμένες με δύο αναπνευστικά συστήματα που τους επιτρέπουν να αναπνέουν τόσο κάτω από το νερό όσο και από πάνω.

Η ελαστικότητα που έχουν στο κάτω μέρος της κοιλιάς τους, τους δίνει τη δυνατότητα να μετακινούνται με ταχύτητα χτυπώντας το νερό. Όταν το κουνούπι ενηλικιωθεί τότε βγαίνει από τη ράχη της προνύμφης που φέρει μια σχισμή στο πάνω μέρος της και στη συνέχεια χρησιμοποιεί το σώμα της για να επιπλεύσει στο νερό, πριν καταφέρει να πετάξει.

Τα κουνούπια ερεθίζονται και προσελκύονται από τη κίνηση, από τη σωματική θερμότητα, από την υγρασία και το διοξείδιο του άνθρακα. Το σφύριγμα που κάνουν προέρχεται από το συγχρονισμένο τους φτερούγισμα. Στον άνεμο τα κουνούπια δεν παρουσιάζουν αντίσταση και με αυτόν μπορούν να μεταφερθούν σε πολύ μακρινές αποστάσεις.

Η δραστηριότητα τους έχει να κάνει με τη θερμοκρασία και την υγρασία του αέρα. Έτσι τις πρώτες πρωινές, τις πρώτες νυχτερινές ώρες και κατά τη διάρκεια της νύχτας τα περισσότερα είδη είναι πιο ενεργητικά και τσιμπούν, αλλά υπάρχουν και είδη που τσιμπούν και όλο το εικοσιτετράωρο. Το θηλυκό τρυπάει το δέρμα με 6 «καρφίτσες» που έχει στο στόμα του, βγάζει ένα ερεθιστικό σάλιο και με τη προβοσκίδα του ρουφά το αίμα που καταλήγει στη κοιλιά του και ανάλογα με τη ποσότητα, αυτή μεγαλώνει, αφού έχει μεγάλη ελαστικότητα. Παρά την άποψη που επικρατεί ένα σκούρο δέρμα προσελκύει περισσότερο τα κουνούπια παρά ένα ανοιχτόχρωμο. Το τσίμπημα του κουνουπιού προκαλεί κοκκινίλα στο δέρμα και έντονη ενοχλητική φαγούρα.

Τα κουνούπια αποτελούν πολλές φορές βάσανο στη διαμονή και εγκατάσταση του ανθρώπου σε αρκετά μέρη της γης. Έτσι ο άνθρωπος χρησιμοποιεί διάφορα μέσα προφύλαξης, όπως κουνουπιέρες, απωθητικά υγρά, κρέμες αλλά και εξόντωσης, με διάφορα εντομοκτόνα, καθώς και αποξήρανση των διαφόρων βαλτότοπων και ελών.

Υπάρχουν 3 βασικά γένη κουνουπιών:

Ο ανωφελής. Το γένος αυτών των κουνουπιών είναι ο φορέας της ελονοσίας και των ασθενειών της εγκεφαλίτιδας και φιλαρίασης. Τα ενήλικα κουνούπια του γένους αυτού αναγνωρίζονται από τη στάση του σώματος τους, όπου η προβοσκίδα το κεφάλι και το σώμα είναι σε μία ευθεία γραμμή. Επίσης τα φτερά τους φέρουν μικρά στίγματα. Με το τσίμπημα του σε άτομο που έχει ελονοσία, το θηλυκό μαζί με το αίμα ρουφάει και το πλασμώδιο, στο οποίο οφείλεται η ασθένεια. Μέσα στο σώμα του κουνουπιού το μικρόβιο παραμένει και αναπτύσσεται. Στη συνέχεια μεταφέρεται στους σιελογόνους αδένες του και έτσι με νέο τσίμπημα σε σώμα υγιούς ανθρώπου, μεταφέρει μέσω του σάλιου του το μικρόβιο στον οργανισμό του. Το ανωφελές κουνούπι ζει από 18 μέρες μέχρι 4-5 εβδομάδες.
Το κοινό κουνούπι. Πολλαπλασιάζεται σε στάσιμα και μολυσμένα νερά αλλά και σε μέρη όπου υπάρχει αρκετή υγρασία. Η προβοσκίδα του είναι διακεκομμένη και προς τα κάτω σε σχέση με το υπόλοιπο σώμα του. Τα φτερά του είναι χρωματικά ομοιόμορφα. Τα αβγά του τα γεννάει στην επιφάνεια του νερού και αυτά επιπλέουν κατά ομάδες των 100 ή και περισσοτέρων. Ζει 10-15 μέρες αλλά σε ψυχρές συνθήκες μπορεί να ζήσει και περισσότερο. Μπορεί να μεταφέρει την ασθένεια της εγκεφαλίτιδας, αλλά αρκετά δύσκολα, ενώ την ασθένεια της φιλαρίασης μόνο σε τροπικές περιοχές.
Το γένος αηδής μεταδίδει το κίτρινο πυρετό. Διαφέρει από το κοινό κουνούπι στο ασημένιο χρώμα που έχει ο θώρακας του. Το άκρο της κοιλιάς του θηλυκού είναι μυτερό και έχει διάφορα αισθητήρια εξαρτήματα που εξέχουν. Οι προνύμφες του γένους αυτού είναι κοντές και χοντρές ενώ τα αβγά του έχουν τη δυνατότητα να αντέχουν και έξω από το νερό για αρκετό καιρό. Αναπαράγεται μετά από πλημμύρες σε δεξαμενές βρόχινου νερού ή σε αρμυρά έλη. Η ζωή του είναι συνήθως σύντομη (10-15 μέρες) αλλά κάτω από κατάλληλες ψυχρές κλιματολογικές συνθήκες διαρκεί και μερικούς μήνες. Σε πολλές περιοχές της Αφρικής η μετάδοση του κίτρινου πυρετού από τα κουνούπια αποτελεί πραγματική μάστιγα.

Tα τρία βασικά στυλ του House Dance!!!!(συνέχεια)

1.Jacking ή The jack
<<Γεννήθηκε>> στο Σικάγο για να πάρει την τελική του μορφή στη Νέα Υόρκη.Το Jacking είναι μια γρήγορη κίνηση που ξεκινά από τη λεκάνη και συνεχίζεται στο πάνω μέρος του σώματος. Το σώμα κινείται εμπρός και πίσω στο ρυθμό της μουσικής, δίνοντας την εντύπωση του κύματος. Το Jacking και το Footwork(θα διαβάσετε παρακάτω)αποτελούν τα θεμέλια του αυθεντικού house dance.
2.Footwork
Ξεκίνησε στη Νέα Υόρκη, επηρεασμένο από την αφρικανική τζαζ, την tap τζαζ και την <<παλιά σχολή>>της τζαζ.Το Footwork περιλαμβάνει μια σειρά εναρμονισμένων κινήσεων του κάτω μέρους του σώματος. Μερικές από τις χαρακτηριστικές κινήσεις του είναι οι heel-toe, tip-tap-toe, αλλά και the hurdle, καθώς και τα λακτίσματα και οι περιστροφές.
3.Lofting
Το όνομά του το πήρε από το γνωστό νυχτερινό κέντρο The Loft που βρίσκεται στο Σόχο της Νέας Υόρκης, όπου διαμορφώθηκε και το συγκεκριμένο στυλ.Με ακροβατικές, εντυπωσιακές κινήσεις, αλλά και φιγούρες στο πάτωμα το Lofting προστέθηκε αργότερα στα βασικά στυλ του house dance.Θυμίζει λίγο το Bboy(όρος που καθιέρωσε ο Kool Herc, ο ιστορικότερος dj του hip-hop, αναφερόμενος στους χορευτές breakdance), με τη διαφορά ότι οι κινήσεις του Lofting είναι πιο αρμονικές.
Λοιπόν αυτά ξέρω για το House Dance ελπίζω να σας βοήθησα να καταλάβατε τι είναι!!!!!!!!!!

Η τέχνη της μουσικής σε διάφορες εποχές

Κλασική Εποχή (550 - 450 π.χ.)

Την περίοδο αυτή παρουσιάστηκε η μεγαλύτερη ανάπτυξη που γνώρισε η μουσική αλλά και όλες οι τέχνες γενικά. Ανακαλύφθηκαν οι μαθηματικές σχέσεις που διέπουν τη μουσική, εφευρέθηκαν καινούργια όργανα και τελειοποιήθηκαν τα υπάρχοντα.O Τέρπανδρος, ένας σπουδαίος μουσικός ανακάλυψε την μουσική γραφή και έτσι όλοι έπαιζαν τα διάφορα τραγούδια ομοιόμορφα .Έρχεται και η γένεση της τραγωδίας(οχ οχ!) όπου η μουσική βρήκε εφαρμογή στη συνοδεία του έργου, και ήταν ανάλογη με το περιεχόμενό του. Η τραγωδία γεννήθηκε από τον Διθύραμβο(κάτι μου θυμίζει εμένα αυτό!), όταν κάποιοι σκέφτηκαν ότι είναι δυνατόν να παριστάνονται περισσότεροι ήρωες αντί για έναν όπως γινόταν στη λατρεία του Διόνυσου. Είναι μάλιστα μια εποχή που άρεσε στους ανθρώπους να βλέπουν ιστορίες για ήρωες που γεννιούνται μέσα από τους πολέμους της περιόδου αυτής. Ο χορός που συνόδευε τη Διονυσιακή λατρεία μετατράπηκε σε σύνολο ατόμων (Χορός) που εξυπηρετούσαν συγκεκριμένους σκοπούς στο έργο π.χ. να συμβουλέψουν, να διηγηθούν κ.λπ. Οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι θεωρούν την μουσική απαραίτητη για τρεις λόγους:

α) Ψυχαγωγία και ανάπαυση

β) Διαμόρφωση του χαρακτήρα

γ) Διανοητική και αισθητική καλλιέργεια

Στην εποχή εκείνη άλλωστε ο καλλιεργημένος άνθρωπος λεγόταν και μουσικός ανήρ.

Βυζαντινή μουσική

Είναι πιθανό στα αρχικά της στάδια να υπήρξε μία περαιτέρω ανάπτυξη της αρχαίας ελληνικής μουσικής αν και πλέον η βυζαντινή μουσική θεωρείται ως ανεξάρτητο μουσικό είδος, με συγκερασμό στοιχείων που προέρχονται από συριακές, εβραϊκές καθώς επίσης και ελληνικές πηγές. Οι αρχές της χρονολογούνται από ορισμένους μελετητές στον 4ο αιώνα μ.Χ, λίγο μετά τη μεταφορά της πρωτεύουσας της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας στην Κωνσταντινούπολη από το Μέγα Κωνσταντίνο.Η βυζαντινή μουσική που διασώζεται είναι στο σύνολο της εκκλησιαστική, με εξαίρεση κάποιους αυτοκρατορικούς ύμνους, που και αυτοί έχουν θρησκευτικά στοιχεία. Το βυζαντινό άσμα ήταν μονωδικό, σε ελεύθερο ρυθμό, και προσπάθησε συχνά να απεικονίσει μελωδικά την έννοια των λέξεων. Η γλώσσα που χρησιμοποιήθηκε ήταν η ελληνική. Ο βυζαντινός ύμνος, του οποίου υπήρξαν τρεις τύποι, ήταν η μέγιστη έκφανση αυτού του μουσικού είδους.

Φθόγγοι και κλίμακες

Οι φθόγγοι ή τόνοι στη βυζαντινή μουσική διακρίνονται σε επτά και ονομάζονται: Πα, Βου, Γα, Δι, Κε, Ζω και Νη. Αυτοί οι τόνοι εκφωνούνται κατέχοντας ο καθένας μία βαθμίδα. Ανεβαίνοντας από την πρώτη βαθμίδα έως την έβδομη(άνοδος ή επίτασις ή οξύτης) και κατεβαίνοντας από την έβδομη μέχρι την πρώτη(κάθοδος ή άνεσις ή βαρύτης) σχηματίζουμε μία κλίμακα. Η Βυζαντινή μουσική μεταχειρίζεται τρεις τέτοιες κλίμακες από τις οποίες η πρώτη ως κατώτατη ονομάζεται Υπάτη ή Βαρεία δια πασών, η δεύτερη Μέση δια πασών και η τρίτη ως ανώτατη Νήτη ή Οξεία δια πασών. Η χρήση τους ακολουθεί τρεις τρόπους∙ α) σε συνεχή ανάβαση ή κατάβαση, β) σε υπερβατή ανάβαση ή κατάβαση και γ) σε εναλλασσόμενη συνεχή και υπερβατή ανάβαση ή κατάβαση. Όταν ένας τόνος χωρίζεται σε δύο άνισσα μέρη και χρησιμοποιείται το ένα από αυτά τα διαστήματα, αυτό το διάστημα ονομάζεται ημιτόνιο.

Πάνω σ’ αυτούς τους ρυθμούς χτίζεται το ρεμπέτικο τραγούδι, του οποίου παρατηρώντας τη μελωδική γραμμή διακρίνομε καθαρά την επίδραση ή καλύτερα την προέχταση του βυζαντινού μέλους. Όχι μόνο εξετάζοντας τις κλίμακες που από το ένστιχτο των λαϊκών μουσικών διατηρούνται αναλλοίωτες, μα ακόμη παρατηρώντας τις πτώσεις, τα διαστήματα και τον τρόπο εκτέλεσης. Όλα φανερώνουν την πηγή, που δεν είναι άλλη από την αυστηρή και απέρριτη εκκλησιαστική υμνωδία.
—Μάνος Χατζιδάκις

Κλασική μουσική

Το επίθετο -κλασικός προέρχεται από τη λατινική λέξη -classicus δηλαδή κάτι εξαιρετικό. Διάφοροι ορισμοί συνδέουν τον όρο με την ελληνική και λατινική αρχαιότητα, ως συμμόρφωση του ύφους ή της σύνθεσης με τα πρότυπα της ελληνικής και λατινικής αρχαιότητας (Oxford English Dictionary). Οι ορισμοί αυτοί μεταφέρθηκαν στην μουσική για να δηλώσουν περισσότερο την διάκριση μεταξύ της "έντεχνης" μουσικής από την λαϊκή ή παραδοσιακή. Η έννοια της κλασικής μουσικής, παρέπεμπε επομένως σε μία "ανώτερη" μορφή μουσικής σύνθεσης, με "σοβαρούς" σκοπούς και πέρα από τον ψυχαγωγικό χαρακτήρα.Ο όρος "Κλασική Σχολή" χρησιμοποιήθηκε αργότερα στη Γερμανία το 1830 για το έργο των Χάυδν, Μότσαρτ και Μπετόβεν. Με τον όρο "κλασική μουσική" αναφερόμαστε ευρύτερα στην Δυτικοευρωπαϊκή μουσική παραγωγή που εκτείνεται σε μία αρκετά μεγάλη χρονική περίοδο, περίπου από το 470 μέχρι και την σύγχρονη εποχή.

Περίοδοι της κλασικής μουσικής

Η ιστορία της κλασικής ευρωπαϊκής μουσικής μπορεί να χωριστεί στις παρακάτω κύριες ιστορικές περιόδους:

Μεσαίωνας: η μεσαιωνική μουσική καλύπτει την περίοδο περίπου από τα τέλη του 5ου αι. μέχρι το 1400.
Αναγέννηση: η αναγεννησιακή μουσική καλύπτει την περίοδο 1400–1600.
Μπαρόκ: η μπαρόκ μουσική καλύπτει την περίοδο 1600–1750.
Κλασική εποχή: η μουσική της περιόδου 1730–1830.
Ρομαντισμός: η ρομαντική εποχή της μουσικής καλύπτει την περίοδο 1815–1910.
Σύγχρονη εποχή: η μουσική η οποία παράγεται κατά κύριο λόγο στον 20ο αιώνα διατηρώντας χαρακτηριστικά γνωρίσματα της μουσικής των προηγούμενων περιόδων.

Και έτσι φτάνουμε και στην ελληνική μουσική. Θα μπορούσαν να γραφτούν αμέτρητες σελίδες για την ελληνική μουσική ανά τους αιώνες . Λόγω έλλειψης χώρου και χρόνου κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό. ¨Όμως δεν γίνεται να μην αναφέρουμε τα δημοτικά μας τραγούδια ,ένα είδος προφορικής ποίησης με πολλές παραλλαγές ,που μερικά έχουν παραμείνει αναλλοίωτα μέχρι και σήμερα. Επίσης η Ελλάδα είναι ξακουστή και για τα ρεμπέτικα, τα λαϊκά της τραγούδια και κυρίως την ποικιλία των παραδοσιακών τραγουδιών της ,τα οποία συνοδεύονται συνήθως από παραδοσιακούς χορούς που διαφοροποιούνται από περιοχή σε περιοχή.

Παρασκευή 30 Μαΐου 2008

Ζωγραφίστε τη Mona Liza με MS Paint

Απίστευτο... Προσωπικά πιστεύω ότι είναι πραγματικά απίστευτο!

Διαδίκτυο 2.0 (Web 2.0)

Το Διαδίκτυο ή αλλιώς Web το ξέρατε. Το Διαδίκτυο 2.0 ή στην αγγλική WEB 2.0 πιθανότατα το έχετε ακούσει, όμως ξέρετε τι είναι??

Σύμφωνα λοιπόν με το περιοδικό το πρόσωπο της χρονιάς είναι ο καθένας από εμάς στο Διαδίκτυο 2.0 (WEB 2.0). Το "Web 2.0" είναι μια φράση που έχει αποδοθεί στους O'Reilly Media το 2004 και αναφέρεται στο Διαδίκτυο της δεύτερης γενιάς, κυρίως για παροχές υπηρεσιών μεταξύ των χρηστών με συμμετοχή και συνεργασία, όπως κοινωνικές διασυνδέσεις, και τη χρήση εργαλείων όπως τα wikis, εργαλείων οργάνωσης και επικοινωνίας, και διαδικτυακές κοινότητες. Αυτό που δηλώνει κυρίως το Διαδίκτυο 2.0 είναι οι συνεργατικές διαδικασίες μέσω του Διαδικτύου και η συνεισφορά των χρηστών. Οι O'Reilly Media, σε συνεργασία με τους MediaLive International, χρησιμοποίησαν τη φράση ως τίτλο σε σειρά από συνέδρια, και από το 2004 πολλά μέλη τεχνικών υπηρεσιών αλλά και μέλη διαδικτυακών κοινοτήτων υιοθέτησαν τον όρο.

House Dance:ο χορός των clubs!!!!

Η μουσική House.......
...που συνοδεύει το house dance, σίγουρα δεν είναι κάτι καινούργιο:εδώ και χρόνια οι φανατικοί clubbers χορεύουν στους έντονους ρυθμούς της.
Όμως.....
...ο πραγματικός χορός house,δεν είναι αυτός που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε να χορεύεται στα κλαμπ.Μόλις τα τελευταία χρόνια χρόνια άρχισε να δίδασκεται στις σχολές χορού όπως είναι στην πραγματικότητα, έτσι ώστε οι αληθινοί λάτρεις του να μάθουν να τον χορεύουν στην αυθεντική και σωστή μορφή του!
Αρχές δεκαετίας του '80...
...στα νυχτερινά κλαμπ του Σικάγο και της Νέας Υόρκης, γεννιέται ένας νέος χορός, σε πειραματικό στυλ, με αυτοσχεδιαστικό χαρακτήρα.Το house dance, όπως ονομάζεται, από τότε πάει <<χέρι-χέρι>> με την έντονη μουσική, που είναι γνωστή σε όλους μας ως house.Δίνει έμφαση στην κίνηση των ποδιών όσο και στις <<κυματοειδείς>> φιγούρες του κορμού.Ποιος θα φανταζόταν ότι μετα από χρόνια αυτό το είδος χορού θα αγαπιόταν τόσο πολύ, για να φτάσει να αποτελεί, σήμερα, έναν από τους πιο λατρεμένους χορούς των κλαμπ σε όλο τον κόσμο!
Οι φήμες λένε.....
...ότι το όνομα house προέρχεται από το Warehouse, ένα από τα μεγαλύτερα κλαμπ του Σικάγο, όπου παιζόταν η συγκεκριμένη μουσική.Αντίστοιχα, από εκεί <<βαφτίστηκε>> και ο αντίστοιχος χορός.
House dance, δηλαδή.....
...ένας χορός με ,<<χαρακτήρα>> και έντονο ρυθμό, που έχει δεχθεί έντονες επιρροές από αφρικανικούς χορούς, χωρίς βέβαια να λείπουν και στοιχεία από άλλα είδη.Οι κινήσεις του, καθαρές και αβίαστες, εκπέμπουν ηρεμία, αλλά στην ουσία είναι γεμάτες ενέργεια!!!
ΣΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΜΕΡΟΣ ΘΑ ΣΑΣ ΠΩ ΓΙΑ ΤΑ 3 ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΥΛ ΤΟΥ House Dance.........
μη φύγετε περιμέντε το!!!!!!

Η μουσική συνδέεται με τον εγκέφαλο?

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗΣ

ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΒΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
Νευρολόγοι, ψυχίατροι, ψυχολόγοι και μουσικοί σε συνεργασία μελέτησαν και μελετούν τις βιολογικές βάσεις της μουσικής.

Η ακοή είναι η πρώτη αίσθηση που έρχεται και η τελευταία που φεύγει. Ακόμη και ασθενείς, που βρίσκονται σε κώμα, ακούν.

Η ικανότητα συναίσθησης και αντίδρασης στη μουσική είναι βαθιά εδραιωμένη στη βιολογία του νευρικού συστήματος (Ρόμπερτ Ζατόρε, Νευρολόγος, Πανεπιστήμιο Μαγκίλ).

Εκτός από καλή τέχνη και πολιτισμική έκφραση, η μουσική είναι και πολύπλοκη εκδήλωση της συμπεριφοράς του ανθρώπου. Επιδρά έντονα στον ψυχισμό. Ακούγοντας μια μελωδία ή ένα παλιό τραγούδι έρχονται στον νου ζωηρές αναμνήσεις ή συγκινήσεις, ή διεγείρονται συναισθήματα χαράς, λύπης, θλίψης, έντονου πατριωτισμού, θρησκευτικής ανάτασης, κλπ.

Η αντίληψη της μουσικής συντελείται στον εγκέφαλο. Το κέντρο της αντίληψης στους αριστερόχειρες βρίσκεται συνήθως στο δεξιό ημισφαίριο του εγκεφάλου. Δεν ξέρουμε αν η επεξεργασία της μουσικής επιτελείται μόνο από κάποια συγκεκριμένη ομάδα κυττάρων του νευρικού συστήματος. Βρέθηκε όμως ότι, όταν κανείς ακούει μουσική ή παίζει κάποιο μουσικό όργανο, ή όταν η μουσική συνοδεύεται από στίχους, ενεργοποιούνται διάφοροι νευρώνες. Διαπιστώθηκε σ' όσους παίζουν κάποιο μουσικό όργανο, ότι το άκουσμα μουσικής διεγείρει φυσικές μεταβολές στους νευρώνες του εγκεφάλου τους.

Σε επαγγελματίες μουσικούς η μέτρηση των ασθενών μαγνητικών πεδίων που εκπέμπει ο εγκέφαλος, έδειξε ότι η έντονη άσκηση στο παίξιμο κάποιου μουσικού οργάνου οδηγεί σε ευδιάκριτη αύξηση του μεγέθους τμημάτων του φλοιού του εγκεφάλου, του στρώματος της φαιάς ουσίας, που έχει σχέση με τις υψηλού επιπέδου λειτουργίες του εγκεφάλου (Χρήστος Πάντεβ, του Ινστιτούτου Πειραματικής Ακουστικής, Πανεπιστήμιο Μόνστερ της Γερμανίας).
Η ικανότητα αντίληψης της μουσικής παραμένει ανέπαφη έπειτα από βαριές βλάβες του εγκεφάλου, που επηρεάζουν σοβαρά την ικανότητα του λόγου.

Οι Ρώσοι συνθέτες Βλαδίμηρος Σεμπάλιν και Δημήτριος Σοστάκοβιτς εξακολούθησαν να συνθέτουν μουσική μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο, που τους προκάλεσε σοβαρή διαταραχή του λόγου. Αντίθετα η ικανότητα αντίληψης της μουσικής επηρεάζεται από ορισμένες ανωμαλίες του εγκεφάλου. Έτσι σε επιληπτικούς, η διέγερση ορισμένων περιοχών και των δύο κροταφικών λοβών ξυπνά μουσικές μνήμες, αναβιώσεις μελωδιών, που αυτοί άκουσαν πριν χρόνια.

Βλάβες κροταφικού λοβού μπορεί να προξενήσουν την σπάνια μουσικογενή επιληψία, όπου ο ασθενής ακούγοντας μουσική παθαίνει σπασμούς.

Μερικά ολιγοφρενικά άτομα με αυτισμό, αν και μειωμένης αντίληψης, μπορεί να είναι πολύ ικανοί μουσικοί, ίσως και "μουσικώς σοφοί" με εξαιρετικό ταλέντο.

Αντίθετα, σχεδόν το 1% του πληθυσμού πάσχει από Αμουσία, δηλ. από πραγματική κώφωση στους μουσικούς τόνους. Τα άτομα αυτά δεν μπορούν να αναγνωρίσουν μια μελωδία, να διακρίνουν δυο διαφορετικές μελωδίες τη μια από την άλλη, να επαναλάβουν ένα τραγούδι, αν και νομίζουν ότι το πετυχαίνουν με σωστό τρόπο. Ακόμη και απλοί γνωστοί μουσικοί σκοποί προβληματίζουν τα άτομα με αμουσία. Ενώ αν ταυτόχρονα τραγουδιούνται στίχοι, αντί να παίζονται μόνο μουσικά κομμάτια, τότε οι άμουσοι μπορούν να αναγνωρίσουν αμέσως το τραγούδι.

Αυτό συμβαίνει περισσότερο από ανικανότητα επανάληψης μουσικού σκοπού. Οι άμουσοι δεν μπορούν να χορέψουν, ούτε να διακρίνουν την αρμονία από τη δυσαρμονία (Ισαβέλα Πέρετζ, Ψυχολόγος, Πανεπιστήμιο Μόντρεαλ). Φαίνεται ότι αυτοί γεννήθηκαν χωρίς την απαραίτητη δομή του εγκεφάλου για επεξεργασία της μουσικής. Αλλά περιέργως δεν εμφανίζουν σημεία βλάβης στον εγκέφαλο, ούτε περιορισμένη ικανότητα για βραχυχρόνια απομνημόνευση. Η μαγνητική τομογραφία δείχνει φυσιολογικό εγκέφαλο. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει τρόπος να βοηθηθούν οι άτυχοι αυτοί συνάνθρωποί μας.

Όσον αφορά τις επιδράσεις της μουσικής στο συναίσθημα, υπάρχουν ενδείξεις ότι η μουσική επιδρά στα επίπεδα διαφόρων ορμονών, συμπεριλαμβανομένης της Κορτιζόλης (που συμμετέχει σε καταστάσεις διέγερσης και άγχους), της Τεστοστερόνης (διέγερση, επιθετικότητα), της Οκυτοκίνης (συναίσθημα στοργής για παιδιά).

Η τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (ΡΕΤ) έδειξε ότι τμήματα εγκεφάλου, που συμμετέχουν στην επεξεργασία συναισθημάτων, ενεργοποιούνται όταν το άτομο ακούει μουσική (Ζατόρε).

"Πίστη και ικανότητα"

Το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει κάνει βήματα μπροστά, δηλώνει ο ομοσπονδιακός τεχνικός της Εθνικής Νέων, Αλέξης Αλεξίου με δηλώσεις του στον Flash 96. Οι επιτυχίες σε Εθνικό επίπεδο συνεχίζονται, λίγες ημέρες πριν από την έναρξη του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος που θα διεξαχθεί στα γήπεδα της Αυστρίας και της Ελβετίας, με την πρόκριση των Νέων στην τελική φάση του Ευρωπαϊκού της Τσεχίας. Μία πρόκριση την οποία πίστεψαν από την πρώτη στιγμή, οι «μικροί ήρωες» και η οποία ολοκληρώθηκε με τη νίκη με σκορ 3-1 κόντρα στη Ρωσία. «Θέλω να δώσω συγχαρητήρια στα παιδιά για την πρόκριση. Τα πίστεψα από την πρώτη στιγμή και μετά την ήττα που κάναμε από τη Μολδαβία και πάλι πίστεψα ότι μπορούσαμε να προκριθούμε», επισήμανε ο Αλέξης Αλεξίου ο προπονητής της εθνικής μας ομάδα νέων, ο οποίος εκτιμά πως η Πρωταθλήτρια Ευρώπης θα έχει θετική πορεία στα τελικά του EURO 2008.

NBA: Τα καλύτερα "Long Distance Shots" του 2007

Το τελευταίο και νομίζω απίστευτο βίντεο...



NBA: Τα καλύτερα Καρφώματα του 2007

NBA: Τα καλύτερα "Παιχνίδια" του 2007

Σιγά σιγά φτάνουν οι τελικοί στο NBA και η χρονιά τελειώνει. Όμως οι στιγμές που θα ακολουθήσουν μένουν...



Think green!!

1)Απόφυγε τις συσκευασίες μιας χρήσης.

2)Χρησιμοποίησε επαναφορτιζόμενες μπαταρίες .Πέτα τις άχρηστες στους ειδικούς κάδους που υπάρχουν στα super markets.

3)Aντικατάστησε όλες τις λάμπες με νέους λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης. ¨Έτσι ξοδεύεις 5 φορές λιγότερη ενέργεια ,απαλλάσσοντας την ατμόσφαιρα από το διοξείδιο του άνθρακα, ενώ κερδίζεις 12 ευρώ το χρόνο για κάθε λάμπα.

4)Προτίμησε ανεμιστήρες οροφής αντί για κλιματιστικά.

5)Για τα ψώνια σου χρησιμοποίησε πάνινη ή χάρτινη σακούλα αντί της πλαστικής.

6)Πήγαινε με τα ποδήλατο ή τα πόδια ,σε κοντινές αποστάσεις και για μακρινές χρησιμοποίησε εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης.(λεωφορεία, μετρό, τραμ κ.α.)

7)Αν χαλάσει το ψυγείο ,ζητήστε να αγοράσετε ένα οικονομικό «πράσινο» , που δεν καταστρέφει το όζον και το κλίμα της Γης.

8)Μάζεψε το νερό της βροχής και χρησιμοποίησέ το για το πότισμα των φυτών σου.

9)Ανακύκλωσε εφημερίδες, περιοδικά, μπουκάλια ,κουτιά αλουμινίου.

10)Μην ξεχνάς να σβήσεις τα φώτα και να κλείνεις τις ηλεκτρικές συσκευές από το κουμπί. ¨Όταν τις αφήνεις stand by ,δαπανάς ενέργεια, ίση με 800 ευρώ το χρόνο ,ενώ στην ατμόσφαιρα εκλύεται ένας τόνος διοξειδίου του άνθρακα!

11)Υποστήριξε τις οικολογικές οργανώσεις δηλώνοντας συμμετοχή στις εκδηλώσεις τους(www.greenpeace.gr,www.mendsos.gr,www.wwf.gr).

Το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά την υγεία (και τον πλανήτη μας!)

Ένα αγαπημένο ….σπόρ των Ελλήνων , ειδικά των οδηγών που αγνοούν το σταχτοδοχείο ,προτιμώντας να σημαδέψουν το δέντρο ή το πεζοδρόμιο με το αποτσίγαρό τους ,το οποίο στην καλύτερη περίπτωση ρυπαίνει ,ενώ στην χειρότερη ,μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά. Είναι συχνό μάλιστα το φαινόμενο να ανοίγει η πόρτα του οδηγού και να βλέπεις να αδειάζει ο άλλος το τασάκι του στη μέση του δρόμου! Το θέμα της ρύπανσης από τις γόπες που πετιούνται καθημερινά είναι σοβαρό κι έχει αρχίσει να προβληματίζει τους οικολόγους ,αφού η χημική σύνθεση του φίλτρου είναι ακόμα μια απειλή για τα οικοσυστήματα:

1.Tα αποτσίγαρα είναι το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό πρόβλημα σκουπιδιών σε όλο τον κόσμο ,καθώς κάθε αποτσίγαρο για να διαλυθεί χρειάζεται μέχρι και 12 χρόνια!
2.Περίπου 5 τρισεκατομμύρια τσιγάρα κατασκευάζονται παγκοσμίως από τις καπνοβιομηχανίες. Στις αναπτυγμένες χώρες όπου έχει απαγορευτεί το κάπνισμα στους εσωτερικούς χώρους ,σχεδόν 1 στα 3 αποτσίγαρα καταλήγουν ως απορρίμματα στην ύπαιθρο.
3.Στις περισσότερες δυτικές χώρες ,τα αποτσίγαρα αποτελούν περίπου το 50% όλων των απορριμμάτων .
4.Στην Αυστραλία τα αποτσίγαρα που πετούν οι καπνιστές είναι αρκετά για να γεμίσουν 7 Ολυμπιακές πισίνες. Μέχρι 350.000 αποτσίγαρα καταλήγουν καθημερινά στα δύο κεντρικά λιμάνια και τις υδάτινες οδούς.
5.Οι χημικές ουσίες που υπάρχουν στις γόπες, όπως το κάδμιο, ο μόλυβδος και το αρσενικό , μπορούν να εισχωρήσουν στο θαλάσσιο περιβάλλον μας, μέσα σε μία ώρα από την επαφή τους με το νερό.
6.Αποτσίγαρα έχουν βρεθεί σε στομάχια πουλιών και θαλασσινών ειδών, που σημαίνει ότι και τα ζώα κινδυνεύουν καταπίνοντας επικίνδυνες χημικές ουσίες ,αλλά και οι άνθρωποι που τα τρώνε.
7.Οι καπνιστές σε πολλές χώρες τιμωρούνται για το τίναγμα και μόνο ενός αναμμένου τσιγάρου.
8.Το πιο σημαντικό ;Μόνο οι καπνιστές μπορούν να σταματήσουν την οικολογική καταστροφή που προκαλεί η αλόγιστη ρίψη αποτσίγαρων.

(Τα στοιχεία βρέθηκαν από την ηλεκτρονική εφημερίδα Εcocity.)

Άρης - Αποστολή "Φοίνικα" (Βίντεο)

Μια μικρή περιγραφή της αποστολής του "Φοίνικα" στον Άρη και των λειτουργιών του σκάφους. Στόχος της αποστολής της NASA είναι η συλλογή πάγου και άλλων δειγμάτων για να καταλάβουν οι επιστήμονες αν υπήρξε ζωή στον Άρη ή τουλάχιστον οι κατάλληλες προϋποθέσεις για την ύπαρξη έμβιων όντων.





Για περισσότερα δείτε: Xg2 - Ο Σαμ Κουνάβης μιλά για το φοίνικα


Πέμπτη 29 Μαΐου 2008

Διαφήμιση: Axe dry

Κάθε φορά που τη βλέπω γελάω... Εξάλλου ο καθένας μας ιδρώνει λίγο όπως λέει και ο τύπος...

QWERTY...Τι?

Τι είναι πάλι αυτό? Το σύγχρονο(λατινικό)πληκτρολόγιο ,όπως το έχουμε συνηθίσει από την επαφή μας με τους Η/Υ και πήρε το όνομά του από τα 6 πρώτα γράμματα που υπάρχουν στην 1η σειρά του πληκτρολογίου, πάνω αριστερά! Το πληκτρολόγιο QWERTY δημιουργήθηκε από τον δημοσιογράφο Christopher Sholes το 1874, πουλήθηκε στην Remington τον ίδιο χρόνο και εφαρμόστηκε στις γραφομηχανές. Αρχικά, είχε αλφαβητική μορφή, όμως από την στιγμή που μάθαινες να γράφεις γρήγορα, παρουσιαζόταν πρόβλημα, επειδή τα μεταλλικά έμβολα μπλέκονταν μεταξύ τους, καθυστερώντας τη δακτυλογράφηση. Τότε, ένας συνεργάτης του Sholes του πρότεινε να χωρίσει τα πλήκτρα που συνδυάζονται στις περισσότερες λέξεις. Γιατί? Για να μην τα <<χτυπάει>> σχεδόν μαζί ο χρήστης, οπότε να μην μπλέκονται και τα έμβολα της μηχανής. Κάπως έτσι, λοιπόν, το QWERTY έφτασε να αποτελεί, πλέον, το στάνταρ στα πληκτρολόγια!!!


Αυτά για σήμερα...

Κινηματογράφος: Οι ηγέτες του Box Office ανά δεκαετία

  • 1910 – Mickey (ΗΠΑ, 1918) - 18.000.000 δολάρια
  • 1920 – The Big Parade (ΗΠΑ, 1925) – 22.000.000 δολάρια
  • 1930 – Όσα παίρνει ο άνεμος (ΗΠΑ, 1939) – 393.000.000 δολάρια
  • 1940 – Μπάμπι (ΗΠΑ, 1942) – 268.000.000 δολάρια
  • 1950 – Η Λαίδη και ο Αλήτης (ΗΠΑ, 1955) – 93.600.000 δολάρια
  • 1960 – 101 Σκυλιά Δαλματίας (ΗΠΑ, 1961) – 215.800.014 δολάρια
  • 1970 – Πόλεμος των Άστρων (ΗΠΑ, 1977) – 797.998.007 δολάρια
  • 1980 – Ε.Τ. ο Εξωγήινος (ΗΠΑ, 1982) – 704.804.539 δολάρια
  • 1990 – Τιτανικός (ΗΠΑ, 1997) – 1.834.165.466 δολάρια (σε αυτή θα ήθελα να είμαι παραγωγός)
  • 2000 – Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών, Η Επιστροφή του Βασιλιά (ΗΠΑ/Ν.Ζ. 2003) – 1.129.219.252 δολάρια

Το πρώτο mp3

Ο όρος mp3 αναφέρεται στα αρχικά του όρου MPEG audio layer-3 και χρησιμοποιείται ευρέως ως αρχείο ψηφιακής μουσικής. Είναι ακουστικός μόνο όρος και αποτελεί άμεση εξέλιξη του MPEG-1, που είναι χαμηλού εύρους συχνότητα βίντεο συμπίεσης, η οποία χρησιμοποιείται κυρίως στο internet. Η εξέλιξη του MP3 ξεκίνησε το 1987 στο Ινστιτούτο Fraunhofer Integrierte Schaltungen στη Γερμανία και το 1992 αναγνωρίστηκε από τη Διεθνή Επιτροπή Πιστοποίησης.

Περί θάρρους και δειλίας.........

Τί είναι θάρρος; Τί είναι δειλία: Ποιός είναι θαρραλέος και ποιός δειλός: Είναι θαρραλέος αυτός που ριψοκινδυνεύει τη ζωή του σε κάτι επικίνδυνο καί δειλός αυτός που αποφεύγει κάτι τέτοιο; Η αλήθεια είναι ότι ισχύει και αυτό. Στη ζωή όμως άλλος είναι ο θαρραλέος και άλλος ο δειλός. Και ζωή σημαίνει άνθρωπος, και άνθρωπος σημαίνει αγάπη. Και στην αγάπη θάρρος σημαίνει να "βγαίνεις" μπροστά, να λες την αλήθεια, να μην διστάζεις να αντιμετωπίσεις τον άλλον, να πεις "συγνώμη έσφαλα", να ζητήσεις συγνώμη, να δεχτείς, ναι να δεχτείς την συγνώμη του άλλου, να ψάξεις το γιατί, να βρείς το γιατί, να μή ξεχνάς...να μην ξεχνάς. Να μην ξεχνάς αυτά που έχεις πει, αυτά που έχεις κάνει. Δειλία σημαίνει να λες ψέμματα, να κρύβεσαι, να μή βγαίνεις στο τηλέφωνο, αλήθεια τι δειλία κι αυτό, να αδιαφορείς. Θάρρος σημαίνει να κλαις μπροστά στον άλλο. Δειλία σημαίνει να κλαις στα κρυφά μόνος σου. Θάρρος σημαίνει π-α-ρ-ο-υ-σ-ί-α. Δειλiα σημαίνει α-π-ο-υ-σ-ί-α. Θάρρος σημαίνει να ανοίγεις το στήθος σου και να λες: "κτύπα, αριστερά είναι η καρδιά". Δειλία σημαίνει να κρύβεις τα αισθήματα σου. Θάρρος σημαίνει κραυγή και αναστεναγμός. Δειλία σημαίνει σιωπή και βουβαμάρα. Θάρρος σημαίνει: "έλα πάρε με απ' το χέρι". Δειλία σημαίνει: "φοβάμαι να 'ρθω ". Θάρρος σημαίνει να προσφέρεις τη ψυχή σου στα πόδια του άλλου. Δειλία σημαίνει ο φόβος να μην "εκτεθείς". Θάρρος σημαίνει να μοιράζεσαι. Δειλία σημαίνει να κλείνεσαι στον εαυτό σου, στις αγκυλώσεις σου, στις ανασφάλειες σου. Θάρρος σημαίνει να μή ντρέπεσαι να δείξεις ότι είσαι άνθρωπος και λυγάς. Δειλία σημαίνει ότι ντρέπεσαι να το παραδεχτείς.

Θάρρος σημαίνει να τα παρατάς όλα και να τρέχεις εκεί που αγαπάς. Αλλά πως να το κάνεiς όταν είσαι δειλή...ή δειλός...

Ο Σαμ Κουνάβης μιλά για το «Φοίνικα»

O ελληνικής καταγωγής Σαμ Κουνάβης, βασικό στέλεχος της επιστημονικής ομάδας του «Φοίνικα», του μη επανδρωμένου διαστημοπλοίου της ΝΑSΑ που προσεδαφίστηκε στον Βόρειο Πόλο του Άρη προχθές και ως υπεύθυνος για μεγάλο μέρος των χημικών αναλύσεων της αποστολής στον Κόκκινο Πλανήτη, εξηγεί στα «ΝΕΑ» της Τετάρτης, γιατί υπάρχουν (μεγάλες) πιθανότητες να εντοπισθούν στον Άρη ίχνη ζωής από το παρελθόν. Μιλά για τις ερευνητικές προκλήσεις, αλλά και για το παράξενο... ωράριο της δουλειάς του!


«Κατ΄ αρχήν ο “Φοίνικας”, με χειρισμούς εξ αποστάσεως, θα πάρει δείγματα εδάφους και θα τα τοποθετήσει εντός ενός χημικού εργαστηρίου σε μέγεθος φλιτζανιού, ώστε να ανιχνευθούν ανόργανες θρεπτικές ουσίες στο χώμα, αλλά και τυχόν οργανικά συστατικά. Όλα αυτά θα μας βοηθήσουν να καταλάβουμε αν υπήρξαν προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της ζωής στον Κόκκινο Πλανήτη».
Ο δεύτερος στόχος είναι η καταγραφή της κλιματικής ιστορίας του πλανήτη μέσω των χημικών δεδομένων που θα προκύψουν από τις αναλύσεις. «Οι κλιματικές συνθήκες που επικρατούν εκεί είναι ιδιαίτερα σημαντικές για το ενδεχόμενο του εποικισμού», λέει ο ελληνικής καταγωγής επιστήμονας.
Σύμφωνα με τον κ. Κουνάβη, οι πρώτες φωτογραφίες που έστειλε ο «Φοίνικας» στη Γη είναι αποκαλυπτικές. «Υπάρχει συνταρακτική ομοιότητα με τα σημεία της Ανταρκτικής που δεν είναι καλυμμένα με πάγους. Μόλις την τελευταία δεκαετία ανακαλύψαμε ότι στο υπέδαφος αυτών των περιοχών της Γης φιλοξενούνται βακτήρια και μικροοργανισμοί εδώ και δισεκατομμύρια χρόνια. Γιατί λοιπόν να μην ίσχυε κάτι τέτοιο και για τον Άρη; Ωστόσο, μόνο όταν ολοκληρωθούν οι αναλύσεις θα μπορούμε να μιλάμε με σιγουριά», σημειώνει.
Τέλος, στην ερώτηση αν ο Άρης θεωρείται ο μοναδικός υποψήφιος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος για εξωγήινη ζωή, απαντά: «Σε δορυφόρους του Δία και του Κρόνου, όπου υπάρχουν ενδείξεις για μεγάλες ποσότητες πάγων, οι θερμοκρασίες είναι πολύ χαμηλότερες θερμοκρασίες απ΄ ό,τι στον Άρη. Οπότε εκεί είναι ελάχιστες οι πιθανότητες. Το περιβάλλον του Άρη είναι ό,τι πιο κοντινό σε αυτό της Γης. Αν υπήρξε ζωή εκτός του πλανήτη μας, πιθανότατα θα κατοικούσε στον Κόκκινο Πλανήτη».


«Βρίσκομαι σε διαρκές τζετ λανγκ»

«Για να μπορούμε να εποπτεύουμε και να προγραμματίζουμε τον “Φοίνικα”, πρέπει να ζούμε σε ώρα Άρη. Αυτό σημαίνει ότι η ημέρα για εμάς έχει διάρκεια 25 ώρες, όπως και στον Κόκκινο Πλανήτη», λέει ο κ. Κουνάβης και εξηγεί: «Ενώ τώρα η τοπική ώρα στην Τουσόν της Αριζόνας όπου βρισκόμαστε είναι 2 το μεσημέρι, για εμάς είναι 7 το πρωί! Εξαιτίας του 25ώρου, αύριο στις 7 το πρωί ώρα Άρη, στην Τουσόν θα είναι 3 το μεσημέρι. Το αποτέλεσμα είναι ότι ζούμε με διαρκές τζετ λανγκ, που θα συνεχιστεί για τους επόμενους έξι μήνες. Ποτέ δεν είχα ξαναζήσει κάτι τέτοιο».
Λίγη ώρα αργότερα ο κ. Κουνάβης και η ομάδα του θα ξεκινούσαν τα πρώτα τεστ στο μικρό εργαστήριο χημικών αναλύσεων του «Φοίνικα». «Έπειτα από 5 ημέρες θα αρχίσουν μικρές γεωτρήσεις και εξορύξεις, ώστε να εντοπιστεί σε πόσο βάθος βρίσκεται ο πάγος και να ληφθούν δείγματα». Τέλος, θα πραγματοποιηθούν αναλύσεις από τις οποίες η μία, όπως ευελπιστεί ο κ. Κουνάβης, θα είναι σε δείγμα πάγου. Τα αποτελέσματα θα αξιολογηθούν από την ομάδα του.


Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ Online

Τετάρτη 28 Μαΐου 2008

Ο πλανήτης μας χρειάζεται!

Τα άσχημα νέα:

  • Τα δέντρα, τα αμπέλια και οι καλλιέργειες της Αττικής, τα τελευταία χρόνια μετατράπηκαν σε ατελείωτο…. Μπετόν. Σε πευκόφυτες περιοχές (Ψυχικό, Μαρούσι), δημιουργήθηκε ένα οικιστικό χάος ενώ οι ελεύθερες παραλίες του Σαρωνικού οικοδομήθηκαν ασφυκτικά. Όσο οι δασικές εκτάσεις δεν χαρτογραφούνται κι δεν προστατεύονται, χιλιάδες στρέμματα πρασίνου θα χαθούν σε όλη τη χώρα.
  • Μεγάλες περιοχές που καταστράφηκαν από τις πυρκαγιές σε Ηλεία και Εύβοια, δεν πρόκειται ποτέ να ξαναπρασινίσουν. Οι επιστήμονες λένε πως περίπου 400.000 στρέμματα καμένης γης κινδυνεύουν να μετατραπούν σε έρημο, καθώς το χώμα παρασύρεται από τη βροχή και μένει μόνο άγονο, πετρώδες έδαφος στο οποίο δεν μπορεί να φυτρώσει τίποτα.
  • Κάθε Έλληνας παράγει καθημερινά 1,3 κιλά σκουπίδια. Η Ελλάδα έχει γίνει μια μεγάλη χωματερή από τα βουνά οικιακών απορριμμάτων που πετιούνται στους ΧΥΤΑ και στους 3.000 παράνομους σκουπιδότοπους. Επίσης, εκατοντάδες χιλιάδες τόνοι τοξικών και καρκινογόνων αποβλήτων που παράγονται από νοσοκομεία και εργοστάσια, πνίγουν την χώρα μας που δεν διαθέτει ακόμα ειδική μονάδα για την επεξεργασία τους.
Τα καλά νέα:
  • Oκόσμος ξυπνάει. Η πρόσφατη οικολογική καταστροφή, επιτέλους, μας ευαισθητοποίησε. Οι πυρκαγιές ανέδειξαν έναν οργισμένο κόσμο που οργανώθηκε μέσω internet και κατέβηκε σε διαμαρτυρίες για να δείξει την αγανάκτησή του για το φυσικό πλούτο της πατρίδας μας που χάνεται.
  • Και οι επιχειρήσεις υποστηρίζουν την πράσινη πρόληψη. Οι καθαρές τεχνολογίες κερδίζουν έδαφος, νέα οικολογικά προϊόντα βγαίνουν στην αγορά, προγράμματα σχεδιάζονται με βάση την αειφόρο ανάπτυξη, και γενικά η νοοτροπία αλλάζει. Το πρώτο μάλιστα κατάστημα Green Banking είναι γεγονός. Η πράσινη τράπεζα πληροφορεί κοινό κι επιχειρήσεις για κλιματικές αλλαγές, εξοικονόμηση ενέργειας, βιοκλιματικά κτήρια κ.λπ.
  • Οικολογικές επενδύσεις και μελέτες γίνονται και για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με στόχο να αντικατασταθεί πλήρως το πετρέλαιο με άλλες λιγότερο ρυπογόνες μορφές (φυσικό αέριο, βιοκαύσιμα…) Ήδη τα δημόσια κτήρια συνδέονται με φυσικό αέριο και τα λεωφορεία αντικαθιστούνται με νέα, φιλικά προς το περιβάλλον.
  • Εκατοντάδες καταστήματα στην Ελλάδα έχουν καταργήσει την πλαστική σακούλα που καταλήγει στα σκουπίδια ρυπαίνοντας το περιβάλλον επί…400 χρόνια. Στους πελάτες τους δίνουν υφασμάτινες ή χάρτινες τσάντες, ενώ ορισμένα καταστήματα οικολογικών ειδών πουλάνε σακούλες από καλαμπόκι ή πατάτα που δε ρυπαίνουν το περιβάλλον και γίνονται λίπασμα σε 90 μέρες!
  • Ο δήμος Αθηναίων μπήκε δυναμικά στον αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος. Η πλατεία Συντάγματος πρόσφατα μετατράπηκε σε κέντρο ανακύκλωσης με ειδικά μηχανήματα που επιβραβεύουν όσους μαζεύουν χρήσιμα υλικά. Με το σύνθημα «Το πράσινο είναι πολιτισμός», ο δήμος Αθήνας δημιούργησε ακόμα τη «Χάρτα για το πράσινο», ένα θεσμό που ενθαρρύνει τους πολίτες για δημιουργία πράσινων οάσεων σε μπαλκόνια, αυλές και ταράτσες.

Aναρωτηθήκατε ποτέ γιατί...?

1)Γιατί τα μάτια μας αλλάζουν χρώμα κατά τη διάρκεια της ζωής μας;

Το χρώμα των ματιών μένει ουσιαστικά αναλλοίωτο. Μπορεί να αλλάξει μόνο τόνο.
Όσο μεγαλώνουμε -σε ηλικία εξήντα ή εβδομήντα χρονών-, κι αν μάλιστα έχουμε μια ελαφριά ατροφία στην ίριδα, δηλαδή όταν μειώνεται ελάχιστα το τμήμα εκείνο της μεμβράνης του ματιού που βρίσκεται μπροστά από το φακό, το χρώμα των ματιών ξεθωριάζει.
Τα νεογέννητα δεν έχουν χρωματισμένη ίριδα, άρα αυτό που βλέπουμε ως χρώμα -από σκούρο γκρι έως γκριζογάλανο- δεν είναι άλλο από το βάθος των ματιών τους. Αποκτούν το τελικό τους χρώμα μεταξύ πέντε μηνών και ενός έτους.


2)Πότε πρωτοεμφανίστηκε το χαρτί υγείας με τη σημερινή του μορφή;

Το χαρτί υγείας σε ρολό, και με τη διάτρηση που το χωρίζει σε φύλλα, γεννήθηκε στις ΗΠΑ το 1884. Πριν απ' αυτό χρησιμοποιούνταν διάφορα υλικά. Οι πρωτόγονοι χρησιμοποιούσαν φύλλα και κλαδάκια, όπως κάνουν και ορισμένα είδη πιθήκων. Μέχρι και πριν από έναν αιώνα χρησιμοποιούνταν ξερά φύλλα, ειδικά εκείνα που περιβάλλουν τον καρπό του αραβοσίτου. Στις Ινδίες και στον αραβικό κόσμο χρησιμοποιούνται από παράδοση τα δάχτυλα του αριστερού χεριού.(μην δώσετε ποτέ σε Αραβα το χέρι σας για χειραψία..!) Το χαρτί άρχισε να χρησιμοποιείται το 18ο αιώνα, με τη γέννηση των ημερήσιων εφημερίδων. Οι εφημερίδες διατήρησαν αυτή τη διπλή λειτουργία -της ενημέρωσης και του καθαρισμού- μέχρι πριν από μερικές δεκαετίες. Η πρώτη φορά που παράχθηκε χαρτί υγείας ήταν στην Αγγλία το 1880, όμως δεν ήταν σε ρόλο αλλά σε φύλλα συσκευασμένα σε κουτί, τα οποία δεν ήταν και τόσο απαλά.(είδατε τι μαθαίνει κανείς…!!!)


3)Γιατί η πίτσα είναι στρογγυλή;

Ο πρόγονος της πίτσας γεννήθηκε στην αρχαία Αίγυπτο, όπου ανακαλύφθηκε το ζύμωμα του ψωμιού. Ήταν ένα είδος στρογγυλής πίτας που στο σχήμα και στο χρώμα θύμιζε τον ηλιακό δίσκο. Ψηνόταν σε πυρωμένες πέτρες κι αργότερα στο φούρνο.

Και οι Έλληνες έτρωγαν ένα είδος στρογγυλής πίτσας που αποκαλούσαν μάζα, ενώ οι Ρωμαίοι μαγείρευαν πίτες ζυμαρικών που ονόμαζαν πλακέντα και όφα. Η τελευταία παρασκευαζόταν από κριθάρι και νερό. Στις θρησκευτικές τελετές των πρώτων χριστιανικών χρόνων χρησιμοποιούνταν άζυμα ψωμιά σε κυκλικό σχήμα. Γύρω στο έτος 1000 άρχισαν να μιλούν για picea (ψωμί λεπτό και στρογγυλό, αρτυσμένο με λάδι ή λαρδί και βότανα). Λίγο αργότερα η λέξη picea έγινε πίτσα, αλλά το σημερινό κλασικό σχήμα της το οφείλουμε στους φουρνάρηδες της Νάπολης του 18ου και 19ου αιώνα καθώς και στην εισαγωγή της ντομάτας από την Αμερική. Η στρογγυλή φόρμα με τα χοντρά και ανασηκωμένα άκρα επέτρεπε στην πίτσα να διπλώνεται σε τρίγωνο για να συγκρατεί τη στρώση της ντομάτας και να διατηρείται ζεστή, ώστε να την τρώει κάποιος στο δρόμο.


4)Πώς φτιάχνεται το μαλλί της γριάς;

Για να φτιάξει κάποιος "μαλλί της γριάς" (το γνωστό λευκό ή χρωματιστό συννεφάκι που τυλίγεται γύρω από ένα καλαμάκι) χρησιμοποιεί κανονική ζάχαρη σε κόκκους, δηλαδή κρυσταλλική ζάχαρη. Κατόπιν χύνει μια μικρή ποσότητα ζάχαρης σε μια μεταλλική γαβάθα που έχει ζεσταθεί ομοιόμορφα και στροβιλίζεται με σταθερή ταχύτητα. Η θερμότητα προκαλεί αλλαγή στους κρυστάλλους της ζάχαρης, που χάνουν τη συνήθη δομή τους. Μετά από λίγο, σε θερμοκρασία 100-120 βαθμούς Κελσίου -ανάλογα με το βαθμό υγρασίας του περιβάλλοντος-, η ζάχαρη γίνεται μια άμορφη μάζα. Αυτή είναι η πρώτη μόνο φάση της μεταμόρφωσης. Αν η θερμοκρασία αυξηθεί περισσότερο η ζάχαρη θα γίνει καραμέλα, που όταν κρυώσει θα μοιάζει με γυαλί. Όμως χάρη στη φυγόκεντρο δύναμη του στροβιλίσματος της μηχανής η ζάχαρη μετατρέπεται από άμορφη μάζα σε νήμα. Δημιουργείται έτσι ένα ελαφρύ στρώμα που μοιάζει με μούσι και εφαρμόζει στα τοιχώματα του μετάλλου. Αυτό το ελαφρύ υλικό -που αποτελείται κατά 98% από αέρα- δεν είναι καθόλου σταθερό και τυλίγεται γύρω από το μπαστουνάκι.


5) Γιατί το εσωτερικό της Γης είναι ρευστό μετά από τόσα χρόνια στο παγωμένο διάστημα;

Πριν από περίπου 150 χρόνια οι πολέμιοι της θεωρίας του Δαρβίνου πίστευαν ότι είχαν βρει την απάντηση στο ερώτημα.

Έτσι υποστήριζαν ότι η Γη δημιουργήθηκε σχετικά πρόσφατα, με αποτέλεσμα στο εσωτερικό της να επικρατούν μέχρι σήμερα υψηλές θερμοκρασίες.

Ένας απ' αυτούς, ο βικτοριανός γιατρός λόρδος Κέλβιν, επιχείρησε να υπολογίσει την ηλικία της Γης με βάση το χρόνο που απαιτείται για να σταθεροποιηθούν οι ρευστές ουσίες στο εσωτερικό της και να αποκτήσουν θερμοκρασία ανάλογη μ' εκείνη που επικρατεί σ' ένα βαθύ ορυχείο.

Στη συνέχεια υπολόγισε την ηλικία της Γης σε 98 εκατομμύρια χρόνια, ούτε στο 2% του σωστού αριθμού, ο οποίος είναι 4,54 δισεκατομμύρια χρόνια.

Προφανώς ο λόρδος Κέλβιν είχε παραβλέψει κάτι σημαντικό: την επίδραση της ραδιενέργειας στη διαμόρφωση της γήινης θερμοκρασίας. Σήμερα οι γεωλόγοι γνωρίζουν ότι στο εσωτερικό της Γης βρίσκονται σε μικρή ποσότητα ραδιενεργές ουσίες όπως ουράνιο, θόριο και κάλιο.

Κατά τη διάσπασή τους εκλύεται σημαντική ποσότητα θερμότητας, με αποτέλεσμα η διαδικασία ψύξης και στερεοποίησης του εσωτερικού της Γης να είναι αδύνατη.


6) Ποιο ζώο έχει τα ταχύτερα σαγόνια;

Ένα μεγαλόσωμο μυρμήγκι της Κόστα Ρίκα, το Odontomachus bauri, διαθέτει τις πιο γρήγορες σιαγόνες στο ζωικό βασίλειο, καθώς κλείνουν με ταχύτητα που κυμαίνεται από 126 έως 233 χιλιόμετρα την ώρα. Οι ταχύτατες δαγκάνες επιτρέπουν στο έντομο όχι μόνο να αιφνιδιάζει τη λεία του, αλλά και να ξεφεύγει από τους κυνηγούς του. Όταν ο οδοντομάχος κλείνει τις σιαγόνες του με δύναμη πάνω στο έδαφος, εκτινάσσεται προς τα πίσω σε απόσταση έως και 45 εκατοστών.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ βιντεοσκόπησαν τις σιαγόνες του μυρμηγκιού με κάμερες που καταγράφουν 50.000 καρέ το δευτερόλεπτο, αντί για τα 25 καρέ του κινηματογραφικού φιλμ. Οι μετρήσεις έδειξαν ότι το Odontomachus bauri είναι ταχύτερο από τον προηγούμενο κάτοχο του ρεκόρ, τη γαρίδα μάντις, η οποία χτυπά τη λεία της με το μπροστινό πόδι με μέγιστη ταχύτητα 83 χλμ./ώρα.Το συγκεκριμένο είδος μυρμηγκιού, με μήκος περίπου 0,7 εκατοστά, μπορεί να κλείνει τις δαγκάνες του μέσα σε μόλις 0,13 χιλιοστά του δευτερολέπτου, περίπου 2.000 φορές ταχύτερα από ό,τι χρειάζεται ένας άνθρωπος για να ανοιγοκλείσει τα μάτια του.

7) Πως τα κλιματιστικά μπορεί να αποβούν μοιραία για το περιβάλλον;

Τα κλιματιστικά είναι όντως πολύ εχθρικά για το περιβάλλον.
Στην Ελλάδα αγοράζονται κάθε χρόνο περίπου 350.000 συσκευές, οι οποίες από μόνες τους απαιτούν την κατασκευή ενός νέου σταθμού ηλεκτροπαραγωγής 400 μεγαβάτ! Η επιβάρυνση είναι ακόμα μεγαλύτερη αν προσθέσουμε και τα ήδη εγκατεστημένα τρία εκατομμύρια κλιματιστικά στη χώρα μας. Γενικά, τα air condition επιβαρύνουν σημαντικά το κλίμα του πλανήτη, καθώς τα ψυκτικά μέσα που διαθέτουν είναι αέρια επιβλαβή για την ατμόσφαιρα. Επίσης, όσο αυξάνεται η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, τόσο αυξάνονται και οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από ρυπογόνες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούν με λιγνίτη, όπως στη Μεγαλόπολη και την Πτολεμαΐδα, ή με πετρέλαιο, όπως στο σύνολο των νησιών του Αιγαίου. Είναι προτιμότερο λοιπόν να δροσίζουμε το περιβάλλον όπου κινούμαστε με φυσικούς τρόπους, όπως η μόνωση, τα σκίαστρα, τα ειδικά παράθυρα και οι ανεμιστήρες οροφής. Πρόκειται για λύσεις πιο οικονομικές, αποτελεσματικές και φιλικές προς το περιβάλλον.

8)Γιατί στις γυναίκες αρέσει το ροζ χρώμα;

Από μικρή ηλικία στα κορίτσια αρέσει το ροζ χρώμα, που ανέκαθεν αποτελεί σύμβολο της θηλυκότητας, ενώ και τα δύο φύλα έλκονται από το μπλε.
Οι ερευνητές του Newcastle University εξηγούν αυτή την προτίμηση με όρους της εξέλιξης, από την εποχή όταν οι γυναίκες έπρεπε να αναζητούν την τροφή στα δέντρα. Το μπλε χρώμα θυμίζει τον ουρανό και τους ανοιχτούς χώρους της σαβάνας, όταν ο γαλάζιος ουρανός, που μαρτυρούσε τις καλές καιρικές συνθήκες, είχε μεγαλύτερη σημασία απ’ ό,τι στις ημέρες μας. Η προτίμηση στο ροζ-κόκκινο ίσως δικαιολογείται από το γεγονός ότι η εξέλιξη οδήγησε τις γυναίκες σε καρπούς με αυτά τα χρώματα, που είναι πιο ώριμοι και συνεπώς πιο προσβάσιμοι στο ασθενές φύλο. Με τον καιρό αυτή η φυσική προτίμηση καλλιεργήθηκε και στη ζωή στις πόλεις, ενώ το μάρκετινγκ την κατέγραψε και την ενίσχυσε.


9)Γιατί δεν τους βλέπουμε όλους όμορφους;

Σε γενικές γραμμές, στο αντίθετο φύλο μάς γοητεύουν το καλοσχηματισμένο σώμα, η αψεγάδιαστη επιδερμίδα και το συμμετρικό πρόσωπο.
Έχουμε λοιπόν την τάση να επιλέγουμε συντρόφους που συγκεντρώνουν τα παραπάνω χαρακτηριστικά. Με αυτή τη λογική, το ανθρώπινο γένος θα έπρεπε να ομορφαίνει όλο και περισσότερο από γενιά σε γενιά.Τα χαρακτηριστικά που θεωρούμε ελκυστικά αποτελούν το «μέσο όρο», δηλαδή είναι αυτά που βρίσκουν τη χρυσή τομή ανάμεσα σε δύο άκρα. Για παράδειγμα, μια μικρή ποσότητα τεστοστερόνης στο αίμα της γυναίκας τής προσθέτει γοητεία, καθώς μακραίνει τις βλεφαρίδες της. Όταν όμως αυτή η ποσότητα υπερβαίνει τα φυσιολογικά όρια, η γυναίκα αποκτά... μουστάκι! Η εξέλιξη έχει την τάση να απορρίπτει τα γονίδια όσων παρουσιάζουν υπερβολικά υψηλά ή χαμηλά ορμονικά επίπεδα. Παρ’ όλα αυτά εξακολουθεί να υπάρχει κάποια γενετική διαφοροποίηση. Πάντα κρίνουμε τη γοητεία κάποιου σε σχέση με τους άλλους ανθρώπους της περιοχής όπου ζούμε. Καθώς λοιπόν μειώνεται η ποικιλία των εξωτερικών χαρακτηριστικών ενός πληθυσμού, τείνουμε να γινόμαστε όλο και πιο απαιτητικοί ως προς το τι είναι «τέλειο». Έτσι, για ένα χιμπαντζή, η... Μαρία η άσχημη δε θα είχε μεγάλη διαφορά από τη Μαρία Ναυπλιώτου. Για εμάς, όμως, ακόμη και οι παραμικρές διαφορές ανάμεσα στους «υποψήφιους» συντρόφους έχουν σημασία.

10) Αν σταματούσαμε τη ρύπανση του περιβάλλοντος, σε πόσο χρόνο θα «ανάρρωνε» η ατμόσφαιρα;

Η αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα είναι περίπου η μισή από το σύνολο που θα περιμέναμε λόγω της κατανάλωσης καυσίμων και της καταστροφής των δασών.
Σύμφωνα με έρευνες, το υπόλοιπο έχει αφομοιωθεί από τη βλάστηση και από το φυτοπλαγκτόν. Αν η ανάπτυξη των φυτών απορρόφησε το μισό CO2 που προκάλεσε η Βιομηχανική Επανάσταση, θα μπορούσε να απορροφήσει και το άλλο μισό μέσα στα επόμενα 120 χρόνια. Ωστόσο, το CO2 που απορροφάται δεν χάνεται για πάντα, απλώς ενσωματώνεται στον κύκλο του άνθρακα. Γι’ αυτό θα υπάρχει πάντα στην ατμόσφαιρα μια ποσότητα CO2.

11) Τι θα συνέβαινε αν άλλαζε ο ρυθμός εναλλαγής μέρας και νύχτας;

Ο ρυθμός εναλλαγής μέρας και νύχτας δεν αφορά μόνο στο χρόνο που κοιμόμαστε ή ξυπνάμε, διότι σε ακριβώς αυτή την εναλλαγή ο οργανισμός «χτίζει» τους βιορρυθμούς του.
Πολλές ζωτικές λειτουργίες βασίζονται σ’ αυτόν, συνεπώς μια ενδεχόμενη αλλαγή στην περιοδικότητά του θα επηρέαζε λειτουργίες του οργανισμού όπως η θερμορρύθυμιση και η παραγωγή ορμονών. Γι’ αυτό κάθε αλλαγή στο συνηθισμένο ωράριο μας καταπονεί. Παρότι ο ρυθμός ύπνου-ξύπνιου προσαρμόζεται σε μια νέα εναλλαγή φωτός-σκότους σε περίπου δύο μέρες, το βιολογικό μας ρολόι, το οποίο ρυθμίζει άλλες λειτουργίες, δε συγχρονίζεται για περισσότερο καιρό. Σ’ αυτή την περίπτωση ο οργανισμός δεν ξεκουράζεται κατά τη διάρκεια του ύπνου. Και η εργασία σε βάρδιες προκαλεί σύγχυση στον οργανισμό. Στις περιπτώσεις που ακυρώνεται η εναλλαγή φωτός- σκότους, όπως συμβαίνει σε σπηλαιολόγους που περνούν πολλές ώρες κάτω από το έδαφος με τεχνητό φως, το βιολογικό ρολόι επιμηκύνει τους χρόνους του ρυθμίζοντας τις λειτουργίες του οργανισμού σαν να διέθετε η μέρα 33 ώρες. Γι’ αυτό οι συγκεκριμένοι επιστήμονες έχουν την αίσθηση ότι έμειναν λιγότερες μέρες κάτω από τη γη συγκριτικά με τον πραγματικό χρόνο παραμονής τους στα σπήλαια.

12) Αν είναι ορατό και το βράδυ το ουράνιο τόξο;

Πρόκειται για σπάνιο, αλλά εφικτό φαινόμενο. Ακόμα και το φως της Σελήνης, και όχι μόνο εκείνο του Ήλιου να δημιουργήσει, μπορεί ένα ουράνιο τόξο.
Οι ακτίνες φωτός που αντανακλώνται από την επιφάνεια της Σελήνης, όταν διαπερνούν τα μόρια νερού που αιωρούνται στην ατμόσφαιρα, διαθλώνται˙ έτσι διακρίνονται τα βασικά χρώματα του φωτός: το κόκκινο, το πορτοκαλί, το κίτρινο, το πράσινο, το γαλάζιο, το μπλε και το μοβ, τα οποία σχηματίζουν το ουράνιο τόξο. Βασική προϋπόθεση για το φαινόμενο αυτό είναι η Πανσέληνος. Το φως οποιασδήποτε άλλης φάσης της Σελήνης δεν επαρκεί για να διαπεράσει τα μόρια του νερού και να παραμείνει ορατό.


13) Γιατί ακούμε τη θάλασσα από τα κοχύλια;
Ο αέρας που περνά ανάμεσα στ' αφτί μας και το κοχύλι, μαζί με τους ήχους του περιβάλλοντος, κάνουν τον αέρα μέσα στο άδειο κοχύλι να δονείται, προκαλώντας ηχώ.
Το ανθρακικό ασβέστιο του κελύφους είναι ένα σκληρό υλικό πάνω στο οποίο τα ηχητικά κύματα ανακλώνται. Αυτό κάνει τον ήχο να επαναλαμβάνεται, δίνοντας την αίσθηση ενός συνεχούς παφλασμού.


14) Γιατί βουλιάζουμε στην κινούμενη άμμο;

Η κινούμενη άμμος αποτελείται από ψιλή άμμο, άργιλο και μεγάλη ποσότητα νερού.
Έτσι σχηματίζεται ένα ασταθές μείγμα, όπου το νερό εξουδετερώνει την τριβή μεταξύ των κόκκων της άμμου. Γι' αυτό δεν μπορούν να υποστηρίξουν βάρη και τα αντικείμενα υποχωρούν. Όποιος πέφτει σε κινούμενη άμμο δεν καταφέρνει να βγει γιατί η αργιλώδης μάζα κολλάει δυνατά στην επιφάνεια του σώματος.
(Μμμ…..ενδιαφέρον……χώρια που μου βάζει και ιδέες…..πού μπορεί κανείς να βρει; Ετσι για να υπάρχει σε περίπτωση που…..λέμε τώρα!!)


Πηγή: περιοδικό Focus