Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2008
Την άνοιξη του 2009 θα «επιστρέψει» ο μεγάλος επιταχυντής του CERN
Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2008
8 Μπαταρίες ρολογιού από μια μπαταρία Α23!
Δηλώνω πως προσωπικά δεν το έχω δοκιμάσει και ότι δε φέρω ευθύνη για ατύχημα που μπορεί να προκαλέσετε στην προσπάθεια σας!
Ελληνικά ονόματα σε προϊόντα της Nike
Nerooo(gle) – Εξοικονόμησε ενέργεια στην αναζήτηση σου!
Έχει αποδειχθεί από πολλές μελέτες ότι μια σελίδα με σκούρο χρώμα στην οθόνη καταναλώνει περίπου 25% λιγότερη ενέργεια από μια κενή λευκή σελίδα. Αυτό συμβαίνει επειδή το μαύρο pixels είναι σχεδόν OFF, έννοια η οθόνη καταναλώνει λιγότερο και εξοικονομούν ενέργεια/κόστους. (link) Υπάρχει εκατομμύρια αναζητήσεις κάθε ημέρα. Αν η αναζήτηση διαρκεί περίπου 10 δευτερόλεπτα, γεγονός που σημαίνει 550.000 ώρες έρευνας κάθε μέρα ... ότι θα μπορούσε να είναι μια εξοικονόμηση των 15 βατ για κάθε οθόνη (σύμφωνα με μελέτες), ώστε να μπορείτε να αποθηκεύσετε 3.000.000 KWatt / ώρα σε ένα χρόνο. Αυτό είναι πολλή ενέργεια. Ξεκινήστε τώρα την εξοικονόμηση ενέργειας!
Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2008
Μεγάλη ήττα για το CERN
Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2008
CERN: Εκτός λειτουργίας για δύο μήνες ο επιταχυντής
Για δύο μήνες θα παραμείνει εκτός λειτουργίας ο τεράστιος επιταχυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Έρευνας Στοιχειωδών Σωματιδίων (CERN), όπως ανακοίνωσε ένας εκπρόσωπος του οργανισμού από τη Γενεύη.
"Σημειώθηκε ένα πρόβλημα κατά τη διάρκεια μιας δοκιμής. Ένα στοιχείο του μηχανήματος θα πρέπει να επιδιορθωθεί", δήλωσε ο εκπρόσωπος Τζέιμς Γκίλις.
Ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων (LHC) σταμάτησε για πρώτη φορά λίγες ημέρες αφότου τέθηκε σε λειτουργία, στις 10 Σεπτεμβρίου, λόγω ενός ηλεκτρολογικού προβλήματος που επηρέαζε το σύστημα ψύξης του κυκλώματος. Ξαναλειτούργησε την Παρασκευή αλλά σταμάτησε και πάλι.
Πηγή: naftemporiki.gr
Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2008
Διάφορα site της Google
http://www.google.com/microsoft
http://www.google.com/linux
http://www.google.com/mac http://www.google.com/bsd
http://www.google.com/intl/xx-bork/
http://www.google.com/intl/xx-elmer/
http://www.google.com/intl/xx-piglatin/
http://www.google.com/intl/xx-hacker/
http://www.google.com/intl/xx-elmer/ http://www.google.com/intl/xx-klingon/
Κατασκευασμένα βέβαια από τους προγραμματιστές της google.
Αρχείο εφημερίδων ετοιμάζει η Google
Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2008
1ος γύρος: Πρώτο βήμα για Μίλαν, ήττα για Ομόνοια, ημέρα του διπλού
Έχω προσθέσει επίσης τον πίνακα με τα αποτελέσματα του 1ου γύρου του UEFA CUP
Χέρτα-Σεντ Μίρεν 2-0(50’ Νίκου, 74’ Σίσερο)
ΑΠΟΕΛ-Σάλκε 1-4(71’ Μιροσάβλιεβιτς - 24’ Βέστερμαν, 35’ Ράκιτιτς, 40’ Σάντσεζ, 87’ Αλτιντόπ)
Λίτεξ Λόβετς-Αστον Βίλα 1-3(10' Ποπόφ - 45' Ρίο Κόκερ, 72' πέν. Μπάρι, 92' Πετρόφ)
Τσέρνο Μόρε-Στουτγκάρδη 1-2(42' Ντιάκοφ - 66', 81' Ντιάκοφ)
Σλάβεν-ΤΣΣΚΑ Μόσχας 1-2(43' Γιούριτς - 81', 89' πέν. Λοβ)
Χάποελ Τελ Αβίβ-Σεντ Ετιέν 1-2(88' Λάλα - 7' Παγέ, 60' Φεϊντουνό)
Μπάνικ Οστράβα-Σπαρτάκ Μόσχας 0-1(56' αυτ. Μπολφ)
Βόλφσμπουργκ-Ραπίντ Βουκουρεστίου 1-0(45' πέν. Γκραφίτε)
Ομόνοια-Μάντσεστερ Σίτι 1-2(49' Ντούρο - 59', 72' Ζο)
Νανσί-Μάδεργουελ 1-0(42' Μπερενγκέρ)
Μπραν-Λα Κορούνια 2-0(25' πέν. Μπιάρνασον, 39' Σόλι)
Φέγενορντ-Κάλμαρ 0-1(71' Ελμ)
Αμβούργο-Ουνιρέα 0-0
Πόρτσμουθ-Γκιμαράες 2-0(39' Ντιαρά, 60' Ντεφό)
Σλάβια Πράγας-Βασλούι 0-0
Μπεσίκτας-Μέταλιστ Κάρκιβ 1-0(58' Χολόσκο)
Αούστρια Βιέννης-Λεχ Πόζναν 2-1(64', 76' Σίμερ - 65' Ρενγκίφο)
Ζίλινα-Λέφσκι Σόφιας 1-1(49' πέν. Βλάνταβιτς - 64' Ζοαοζίνιο)
Πολιτέχνικα Τιμισοάρα-Παρτιζάν 1-2(25' Μπουκούρ - 35' Τόσ
Ναϊμέγκεν-Ντιναμό Βουκουρεστίου 1-0(61' φαν Μπόικιρινγκ)
Καϊσέρισπορ-Παρί Σεν Ζερμέν 1-2(87' Τολέδο - 5' Κέζμαν, 89' Λουγιντουλά)
Γιουνγκ Μπόις-Μπριζ 2-2(16' Σνόιβλι, 87' Ντουμπιά - 36' Σονκ, 73' Κλεμάν)
Μπελιντσόνα-Γαλατασαράι 3-4(32' Λουστρινέλι, 47' Σερμετέρ, 90' λα Ρόκα - 39' Κιούελ, 52', 81' Μπάρος, 95' Λίνκολν)
Σανταντέρ-Χόνκα 1-0(46' Περέιρα)
Μίλαν-Ζυρίχη 3-1(45' Γιανκουλόφσκι, 57' Πάτο, 74' Μποριέλο - 78' Τζούριτς)
Σεβίλλη-Σάλτσμπουργκ 2-0(6' Καπέλ, 92' Αντριάνο)
Σαμπντόρια-Κάουνας 5-0(14', 22' Μπονατσόλι, 36', 57' Κασάνο, 90' Φορναρόλι)
Ρεν-Τβέντε 2-1(36' Μπια, 49' Μποκανέγκρα - 12' Ντενεμπούμ)
Ντόρτμουντ-Ουντινέζε 0-2(8' Φλόρο Φλόρες, 34' Ινλέρ)
Ντιναμό Ζάγκρεμπ-Σλάβια Πράγας 0-0
Μπρόντμπι-Ρόζενμποργκ 1-2(63' Κρον Ντέλι - 29' Σάπαρα, 55' Σκιέλμπρεντ)
Μπόρατς-Αγιαξ 1-4(12' Σουλεϊμανί, 35' Σουάρεζ, 71', 86' Χούντελαρ)
Εβερτον-Σταντάρ Λιέγης 2-2(23' Αϊγεγκμπένι, 38' Καστίγιο - 9' Μποκανί, 35' αυτ. Γιόμπο)
Τότεναμ-Βίσλα Κρακοβίας 2-1(33' Μπέντλεϊ, 73' Μπεντ - 34' Γίρσακ)
Μπράγκα-Αρτμέντια 4-0(3' Εβάλντο, 18', 31' πέν., 76' Μεγιόνγκ Ζε)
Μαρίτιμο-Βαλένθια 0-1(12' Μοριέντες)
Σετουμπάλ-Χέρενφεν 1-1(67' Λεάντρο - 90' Ελγιουνουσί)
ΚΒΑΝΤΟΜΗΧΑΝΙΚΗ- «Είναι το φεγγάρι στη θέση του όταν δεν το κοιτάζει κανείς;»
Πρόβλημα με ψεύτικες YouTube σελίδες
Ελεύθερο "σερφάρισμα" και στο Άγιο Όρος
Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2008
Τα νέα βιντεοπαιχνίδια καίνε πολλές θερμίδες!
Καθησυχαστική για όσους γονείς ανησυχούν πως τα παιδιά τους ασχολούνται τόσο πολύ με βιντεοπαιχνίδια που θα γίνουν υπέρβαρα είναι μία νέα έρευνα από το Ινστιτούτο Ανθρωπίνων Επιδόσεων στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ. Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, τα νέα βιντεοπαιχνίδια που απαιτούν από τον χρήστη προσομοίωση δραστηριοτήτων συντελούν στην καύση πολλών θερμίδων και λειτουργούν ως ασπίδα για την καρδιά. Οι επιστήμονες έβαλαν 18 παιδιά ηλικίας κατά μέσο όρο 9 ετών να παίξουν τρία διαφορετικά βιντεοπαιχνίδια: ένα παραδοσιακό παιχνίδι μπόουλινγκ, που απαιτεί μόνο τη χρήση πληκτρολογίου και κινητού, ένα παιχνίδι μπόουλινγκ που απαιτεί περιορισμένες κινήσεις του σώματος του παίκτη και ένα παιχνίδι δράσης/ τζόγκινγκ που απαιτεί πλήρη προσομοίωση από τον παίκτη. Διαπίστωσαν λοιπόν πως με το πρώτο, τα παιδιά έκαιγαν ανά λεπτό 39% περισσότερες θερμίδες σε σύγκριση με την ανάπαυση, με το δεύτερο έκαιγαν 98% περισσότερες και με το τρίτο... 451% περισσότερες!
Πηγή: tanea.gr
Συνάντηση… γαλαξιών
Δύο γαλαξίες, ο ένας μπροστά στον άλλον, δίνουν μια απίστευτη παράσταση φωτός, καθώς παρατήρησαν ερευνητές του επιστημονικού ιδρύματος Hubble Space Telescope.
Οι αστρονόμοι του ινστιτούτου μόλις που είχαν παρατηρήσει μια μικρή και ασυνήθιστη λάμψη στον ουρανό. Όταν αποφάσισαν να το ερευνήσουν και έστρεψαν το τηλεσκόπιο Hubble πάνω στο φαινόμενο, το θέαμα ήταν εκπληκτικό. Μέσω του φακού του τηλεσκοπίου ήταν διακριτός ένας μεγάλος γαλαξίας, 780 εκατομμύρια χρόνια μακριά από τη Γη –και στο μέγεθος περίπου του δικού μας γαλαξία- καθώς και έναν μικρότερο πολύ κοντά.
Το γαλαξιακό δίδυμο είναι καταχωρημένο ως 2MASX J00482185-2507365 και τα αποτελέσματα της ερευνητικής ομάδας έχουν παραδοθεί για δημοσίευση στο Astronomical Journal. Οι επιστήμονες δεν έχουν καταλήξει ακόμα στο μέγεθος της απόστασης που χωρίζει τους δύο γαλαξίες, δεν πιστεύουν όμως ότι έλκονται μεταξύ τους μέσω της βαρύτητας.
Η πιο ενδιαφέρουσα παρατήρηση σχετικά με το φαινόμενο είναι ο τρόπος με τον οποίο ο μικρότερος γαλαξίας διαγράφεται ξεκάθαρα μπροστά από τον μεγάλο. Αυτό το φαινόμενο είναι σπάνιο να συμβεί στην αστρονομία. Συνήθως το μόνο που είναι αδρά ορατό είναι η λάμψη του γαλαξία πάνω στο μαύρο φόντο του ουρανού, αλλά οι πιο σκούρες άκρες παραμένουν αόρατες.
Στην προκειμένη περίπτωση ο πίσω γαλαξίας φωτίζει τα δαχτυλίδια σκόνης του μπροστινού, κάνοντάς τα ευδιάκριτα. Οι αστρονόμοι παραδέχονται πως δεν έχουν γίνει μάρτυρες άλλη φορά αυτού του φαινομένου.
Πηγή: xolloth.blogspot.com
Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2008
Η… «μαύρη τρύπα» του CERN
Μπορεί 8.000 επιστήμονες να κατάφεραν να κατασκευάσουν το μεγαλύτερο όργανο στην ιστορία της ανθρωπότητας, ξέχασαν όμως να καλύψουν τα νώτα τους, όσον αφορά στην ασφάλεια του συστήματος. Ο λόγος για μια ομάδα hacker, ονόματι Greek Security Team (Ελληνική Ομάδα Οσφαλείας), οι οποίοι κατάφεραν με ευκολία να παραβιάσουν τα υπολογιστικά συστήματα του Large Hadron Collider (Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων) και να αναδείξουν μοιραία κενά στην ασφάλεια που δεν νοείται να υπάρχουν.
Αυτό επιβεβαίωσαν αξιωματούχοι του CERN ενώ οι Times και Daily Telegraph (Βρετανικές εφημερίδες) αποκάλυψαν ότι οι υπεύθυνοι της επίθεσης κατάφεραν να παραποιήσουν μία από τις ιστοσελίδες του LHC -cmsmon.cern.ch-, αφήνοντας πίσω τους ένα μακρόσυρτο χλευαστικό μήνυμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο website χρησιμοποιεί το σύστημα CMS, ένα εκ των τεσσάρων μεγάλων ανιχνευτών σωματιδίων του πειράματος.
Όπως δήλωσαν οι υπαίτιοι, δεν είχαν καμία πρόθεση να αμαυρώσουν τη σημαντικότητα αυτού του ιστορικού πειράματος αλλά σκοπός τους ήταν να επισημάνουν τα τεράστια κενά που υφίστανται στον τομέα της ασφάλειας.
Παρόλα αυτά, ο εκπρόσωπος ασφαλείας του CERN, James Gillies, ήταν καθησυχαστικός λέγοντας ότι προφανώς οι hackers ήθελαν απλά να τονίσουν το γεγονός ότι το CERN δεν είναι απαραβίαστο –το αντίθετο καθώς φαίνεται- και όχι να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές. Επίσης, θέλοντας να εξομαλύνει κάπως την κατάσταση, δήλωσε ότι το κέντρο είναι εξοπλισμένο με πολλαπλά επίπεδα δικτύου ασφαλείας και ήταν σε θέση να ανακαλύψουν άμεσα την παραβίαση.
Αναφορικά σε αυτό, οι Έλληνες hackers αποκαλούν τους ειδικούς υπεύθυνους για την ασφάλεια του συστήματος «σχολιαρόπαιδα».
Εκτός των άλλων που αναφέρονται στο μήνυμα, χαρακτηριστικές είναι οι προτάσεις «Δεν σας ξεβρακώνουμε γιατί δεν θέλουμε να σας βλέπουμε να τρέχετε όλοι πανικόβλητοι και γυμνοί ψάχνοντας το πώς θα κρυφτείτε γιατί απλά δεν είμαστε σαν κι εσάς», τελειώνοντας με τη φράση «Είμαστε 2.600, μη τα βάζετε μαζί μας».
Παρ’ όλη την αναταραχή που προκλήθηκε, ειδικοί της πάταξης ηλεκτρονικού εγκλήματος κατατάσσουν τους Έλληνες εισβολείς στην κατηγορία των «ηθικών» hackers, στόχος των οποίων δεν είναι οι εγκληματικές ενέργειες αλλά η χρήση της γνώσης τους προς αποκάλυψης τραγικών κενών διαδικτυακή ασφάλειας.
Πατήστε πάνω στην εικόνα για να τη δείτε σε πλήρες μέγεθος.
Πηγή: xolloth.blogspot.com
Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2008
"Μετανάστες" τα μαμούθ της Σιβηρίας
Η Sony αποκάλυψε υπηρεσία video για το PS3
Η Sony Computer Entertainment Europe ανακοίνωσε ότι το VidZone θα είναι ο νέος διαδικτυακός προορισμός για μουσικά βίντεο, από τον οποίο οι κάτοχοι του συστήματος θα μπορούν να απολαμβάνουν δωρεάν streaming μουσικά βίντεο.
Το δοκιμαστικό στάδιο της υπηρεσίας θα ξεκινήσει στις αρχές του 2009 στην Ευρώπη, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία και αναμένεται να σημειώσει μεγάλη «επιτυχία» στους κόλπους των μουσικόφιλων. Η υπηρεσία VidZone θα επιτρέπει στους κατόχους του συστήματος να παρακολουθούν εντελώς δωρεάν τα καλύτερα νέα μουσικά βίντεο ή μέσω streaming στο PSP, χάρη στη λειτουργία Remote Play.
Το VidZone είναι μία από τις κορυφαίες ευρωπαϊκές «δυνάμεις» στο χώρο της μουσικής, παρέχοντας τη δυνατότητα μετάδοσης μιας μεγάλης γκάμας βίντεο -από hip-hop μέχρι punk και από heavy metal μέχρι κλασική μουσική. Οι φανατικοί ακροατές μπορούν να δημιουργήσουν τις δικές τους playlist και να εξατομικεύσουν την εμπειρία «VidZone» σύμφωνα με τις προτιμήσεις τους.
Όλες οι παραπάνω, αλλά κι ακόμη περισσότερες λειτουργίες θα συμπεριληφθούν στην υπηρεσία μόλις αυτή ξεκινήσει τη λειτουργία της. Ανάμεσα τους και η επιλογή για «κατέβασμα» τραγουδιών, μουσικών βίντεο και ringtones σε κινητό τηλέφωνο έναντι ενός μικρού αντιτίμου.
Πηγή:cosmo.gr
Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2008
Ολλανδία: Ξεκινάει η πιλοτική παροχή 1Gbps σε FTTH οικιακές συνδέσεις
Ταχύτητες Τιμή/μήνα
Samsung: Το Blu-ray έχει πέντε χρόνια ζωής ακόμα
Το μικρότερο ελληνικό laptop, από τη Multirama - NB MULTIRAMA-HT XPRESS BOOK
Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2008
Κριτική Ταινίας:Wanted - 2008
Ο ρωσοκαζακστανός σκηνοθέτης Timur Bekmambetov, που γνωρίσαμε το 2004 με το νεο-βαμπρικό έπος «Night Watch» (το πρώτο μέρος μιας φιλόδοξης τριλογίας), απάντησε θετικά στο Χολιγουντιανό κάλεσμα και αποφάσισε να κάνει ένα μικρό διάλειμμα μεταξύ του δεύτερου («Day Watch») και του τρίτου μέρους («Twilight Watch») προκειμένου να γυρίσει το «Wanted» επί αμερικανικού εδάφους. Πώς μπορούσε ν' αρνηθεί άλλωστε, αφού ονόματα όπως οι Angelina Jolie, Morgan Freeman, αλλά και ο ταχύτατα ανερχόμενος James McAvoy, εγγυούταν, αν μη τι άλλο, την εμπορική επιτυχία. Το θέμα είναι για ποιο ακριβώς λόγο αποφάσισαν οι παραγωγοί να καλέσουν τον Bekmambetov στην Αμερική; Τι έχει παραπάνω που δεν μπορούσαν να βρουν σε κάποιον από τους συνήθεις action σκηνοθέτες; Η απάντηση είναι, δυστυχώς, τίποτα! Ίσως μια μικρή εξωτική 'εσάνς' λόγω καταγωγής, αλλά μέχρι εκεί.
Και το αποτέλεσμα, η ίδια η ταινία δηλαδή, δικαιώνει την παραπάνω άποψη, καθώς δεν έχει τίποτα καινούριο να προσφέρει στο είδος. Το σενάριο ακολουθεί την πεπατημένη - με πολύ αμυδρές αναφορές στα «The Matrix» και «Fight Club» - και η μεγάλη ανατροπή πριν την τελευταία πράξη περισσότερο θα κάνει τους θεατές ν' αναστενάξουν βαριεστημένα παρά θα τους συναρπάσει. Οι σκηνές δράσης, αν και άρτια ενορχηστρωμένες, είναι τραβηγμένες από τα μαλλιά και η σκηνοθεσία γενικότερα στηρίζεται σε εφετζίδικες απόπειρες εντυπωσιασμού που δεν αποβαίνουν ιδιαίτερα επιτυχημένες. Όσο για τις ερμηνείες, στέκονται στο... γνώριμο ύψος των περιστάσεων των ταινιών του είδους. Αρα, τι προσφέρει το «Wanted» σε τελική ανάλυση; Μια από τα ίδια, με ελαφρώς παραλλαγμένη σάλτσα.
»James McAvoy-Morgan Freeman bio- Angelina Jolie bio- Terence Stamp- Thomas Kretschmann
» Timur Bekmambetov
ΔΙΑΡΚΕΙΑ
» 110 λεπτά
ΠΡΕΜΙΕΡΑ
» 28-08-2008
Πείραμα Cern
Πείραμα Cern
Πείραμα Cern
"Ανοίγει" πολύ σύντομα η πύλη του Σύμπαντος....
Η κλιματική αλλαγή συμβάλλει στην αύξηση των κυκλώνων.
Η ιδέα ότι η κλιματική αλλαγή μπορεί να συνδέεται με τις τροπικές καταιγίδες, υπήρξε ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη. Πριν από μερικά χρόνια, οι ειδικοί ισχυρίστηκαν ότι σε ένα ολοένα και περισσότερο θερμό κόσμο, οι καταιγίδες θα γίνονταν πιο συχνές. Ωστόσο, πρόσφατη έρευνα υπεδείκνυε ότι θα συνέβαινε το αντίθετο.
Ο James Elsner από το Florida State University και οι συνάδελφοί του αξιοποίησαν δορυφορικά δεδομένα σχετικά με τη σφοδρότητα των καταιγίδων, προκειμένου να αποκτήσουν σαφέστερη εικόνα για το τι ακριβώς ισχύει.
«Η ισχυρότερη επίδραση (της αύξησης της θερμοκρασίας στους ωκεανούς) παρουσιάζεται στις ισχυρότερες καταιγίδες», δήλωσε στο BBC ο καθηγητής Elsner. «Στις μέσες ταχύτητες ανέμου, περίπου 40 μ/δ, δεν βλέπουμε κάποια επίδραση, αλλά όταν φτάνουμε στα 50 ή τα 60 μ/δ, όντως παρατηρούμε μία τάση». Ένας τυφώνας με ταχύτητα ανέμου 40 μ/δ ανήκει στις καταιγίδες κατηγορίας Ένα, σύμφωνα με την κλίμακα Saffir-Simpson. Στα 60 μ/δ εντάσσεται στην κατηγορία Τέσσερα.
H νέα ανάλυση, που χρησιμοποίησε δορυφορικά δεδομένα από αμερικανικά, ευρωπαϊκά και ιαπωνικά προγράμματα, δείχνει διαφορετικές τάσεις στη ζώνη των τροπικών. Η αύξηση στις ισχυρές καταιγίδες είναι έντονη στον Βόρειο Ατλαντικό και τον Ινδικό Ωκεανό, αλλά δεν παρατηρείται στον Νότιο Ειρηνικό. Οι ερευνητές υπολογίζουν ότι άνοδος της θερμοκρασίας στη θαλάσσια επιφάνεια κατά 1ο Κελσίου θα αυξήσει τη συχνότητα των κυκλώνων κατά ένα τρίτο.
Πηγή:περιοδικό focus
Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2008
Πρόβλεψη ηφαιστειακών εκρήξεων από τη Σαντορίνη
Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2008
Τον αντίπαλο του Nintendo DS θέλει να παρουσιάσει η Sony
Νέα έκδοση του PlayStation Portable (PSP) θα παρουσιάσει η Sony μέσα στον Οκτώβριο προκειμένου να «χτυπήσει» τον κυρίαρχο της συγκεκριμένης αγοράς, Nintendo DS.
To καινούργιο PSP θα ονομάζεται PSP-3000 και θα διαθέτει ενσωματωμένο μικρόφωνο και καλύτερη οθόνη LCD η οποία θα προσφέρει καλύτερη απεικόνιση σε εξωτερικούς χώρους, με μικρότερο χρόνο απόκρισης, βελτιώνοντας έτσι σημαντικά την κινούμενη εικόνα.
Η τιμή του νέου μοντέλου θα κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με αυτά του PSP. Η Sony ανακοίνωσε πως στο διάστημα Απριλίου-Ιουνίου διέθεσε 3,72 εκατομμύρια κομμάτια, δηλαδή τα μισά από τα DS που πούλησε η Nintendo στο ίδιο χρονικό διάστημα!
Πηγή: pcw.gr
Νανογλυπτική: Τεχνη στο μάτι της βελόνας
Δημιουργία χωρίς... ανάσα
Η τέχνη της «νανογλυπτικής», όπως μας αποκαλύπτει ο ίδιος, απαιτεί θυσίες, υπερβολική υπομονή και απεριόριστο χρόνο. «Όταν δουλεύεις σε τόσο μικρή κλίμακα πρέπει ουσιαστικά να σταματήσεις να αναπνέεις!» δηλώνει χαρακτηριστικά. «Για να μπορώ να δουλέψω» συμπληρώνει «πρέπει να είμαι απίστευτα ήρεμος, σχεδόν να βρίσκομαι σε κατάσταση διαλογισμού και να είμαι βέβαιος ότι δεν υπάρχουν κραδασμοί από αυτοκίνητα ή από οποιαδήποτε άλλη έντονη κίνηση εντός του χώρου. Ο βαθμός δυσκολίας είναι πραγματικά υπερβολικά υψηλός» παραδέχεται.
Ο καλύτερός του φίλος, τονίζει, είναι ένα μικροσκόπιο που τον συντροφεύει σε ατελείωτες ώρες δημιουργίας, οι οποίες πολλές φορές αγγίζουν συνοπτικά ως και τους δύο μήνες. Αυτό, φυσικά, ποικίλλει ανάλογα με τον βαθμό δυσκολίας του έργου. «Δουλεύω πάνω σε κάθε κομμάτι περίπου 15-18 ώρες την ημέρα, με αρκετές παύσεις. «Το μεγαλύτερο διάστημα που έχω αφιερώσει ποτέ για την ολοκλήρωση ενός γλυπτού ανέρχεται σε τέσσερις μήνες» προσθέτει.
Όταν κατάπιε το... γλυπτό
Και, φυσικά, το ότι προσπαθεί να σμιλεύσει κάτι σχεδόν ανύπαρκτο εγείρει το εύλογο ερώτημα των ατυχημάτων. Όπως εξηγεί, οι ισορροπίες οι οποίες διαχωρίζουν το αριστούργημα από την καταστροφή είναι υπερβολικά λεπτές. Μια απότομη κίνηση, μια πιο βαθιά ανάσα, ο χτύπος της καρδιάς του σε λάθος στιγμή και το έργο τέχνης αποτελεί παρελθόν. Φανερά εκνευρισμένος, ο Γουίγκαν αναφέρει ένα περιστατικό όπου κατά λάθος εισέπνευσε μια χαριτωμένη, λιλιπούτεια μπαλαρίνα που έφτιαχνε στην κεφαλή ενός καρφιού. «Την εισέπνευσα και την κατάπια! Τόσο απλά! Ένα μικρό λάθος, και άντε πάλι από την αρχή!».
Το Βόρειο Σέλας αποκαλύπτει τα μυστικά του
Έπειτα από προσπάθειες δεκαετιών,ανακαλύφθηκε επιτέλους ο μηχανισμός που προκαλεί τις αναλάμψεις και τους κυματισμούς του Βορείου Σέλαος.Η ανακάλυψη επιτεύχθηκε από μια αρμάδα πέντε δορυφόρων και 20 επίγειων σταθμών παρατήρησης,που συντονίστηκαν από τον Έλληνα διαστημικό φυσικό Βασίλη Αγγελόπουλο.Το Πολικό Σέλας(Βόρειο ή Νότιο,ανάλογα με τον τόπο απο τον οποίο παρατηρείται)είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά ουράνια φαινόμενα.Μοιάζει με πολύχρωμη ουράνια <<κουρτίνα>>,που πολλές φορές φαίνεται να αλλάζει σχήμα και λαμπρότητα με γρήγορο ρυθμό,σαν να <<κυματίζει>>.Οι μεταβολές αυτές του σχήματος και της λαμπρότητας του Σέλαος συνοδεύονται από κινήσεις της μαγνητικής βελόνας της πυξίδας,και για τον λόγο αυτόν το όλο φαινόμενο ονομάζεται μαγνητική υποκαταιγίδα(magnetic substorm).Κατά τη διάρκεια μιας υποκαταιγίδας απελευθερώνεται ενέργεια ίση με αυτήν ενός σεισμού μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Ηλιακός άνεμος στη γειτονία της Γης
Εδώ και δεκαετίες είχε γίνει κατανοητό ότι το φως του Πολικού Σέλαος οφείλεται στον ηλιακό άνεμο,το ιονισμένο αέριο που <<εκρέει>> διαρκώς από τα ανώτερα στρώματα της ηλιακής ατμόσφαιρας και απομακρύνεται στο Διάστημα,περνώντας και από τη γειτονιά της Γης.Το Σέλας παράγεται όταν τα ηλεκτρόνια του ηλιακού ανέμου συγκρούονται με τα άτομα της γήινης ατμόσφαιρας και τα αναγκάζουν να φωτοβολούν σε χρώματα χαρακτηριστικά για κάθε αέριο.Στην καθημερινή ζωή το φαινόμενο αυτό βρίσκει εφαρμογή στην κατασκευή των σωλήνων που χρησιμοποιούνται στις φωτεινές επιγραφές,το κόκκινο χρώμα των οποίων,για παράδειγμα,οφείλεται στο αέριο νέον. Ωστόσο η αιτία των γρήγορων μεταβολών του του Σέλαος κατά τη διάρκεια μαγνητικών υποκαταιγίδων παρέμενε ως σήμερα αμφιλεγόμενο θέμα για τους διαστημικούς φυσικούς,παρ'όλο που είχε διαπιστωθεί ότι οι υποκαταιγίδες συνδέονται με μια χαρακτηριστική αλληλεπίδραση του μαγνητικού πεδίου της Γης με το μαγνητικό πεδίο του ηλιακού ανέμου.Η αλληλεπίδραση αυτή,που ονομάζεται ανασύνδεση, συμβαίνει μόνο όταν το μαγνητικό πεδίο του ηλιακού ανέμου είναι αντίθετο στο μαγνητικό πεδίο της Γης.Δεν ήταν όμως σαφές αν η ανασύνδεση ήταν το αίτιο ή το αποτέλεσμα της υποκαταιγίδας. Οι μαγνητικές υποκαταιγίδες είναι ένα φαινόμενο με σημαντικές συνέπειες στη σύγχρονη καθημερινή ζωή,αφού επηρεάζουν τις ασύρματες επικοινωνίες και τα σήματα των δορυφόρων παγκόσμιου εντοπισμού θέσης(GPS)ενώ είναι δυνατόν να προκαλέσουν και διακοπές στα δίκτυα διανομής του ηλεκτρικού ρεύματος.Επομένως αντιλαμβάνεται κανείς πόσες προσπάθειες έχουν γίνει ως σήμερα για την κατανόηση του φαινομένου των υποκαταιγίδων.Η ιδανική λύση,φυσικά,για την παρακολούθηση του φαινομένου θα ήταν να τοποθετήσουμε όργανα μέτρησης του μαγνητικού πεδίου,των ηλεκτρικών ρευμάτων και του φωτός που εκπέμπει το Σέλας σε διάφορες αποστάσεις από την επιφάνεια της Γης,για να καταγράψουμε τη σειρά με την οποία μεταβάλλονται αυτά τα μεγέθη στις αντίστοιχες αποστάσεις.Το πρόβλημα όμως είναι ότι έξω από την ατμόσφαιρα δεν είναι δυνατόν να σταθεί ακίνητο οποιοδήποτε όργανο.Θα πρέπει να περιφέρεται σε τροχιά γύρω από τη Γη,οπότε μοιραία θα αλλάζει η θέση του συνεχώς.Πώς θα μπορούσε να λυθεί αυτό το πρόβλημα;
Η THEMIS επί σκοπόν
Πριν από μερικά χρόνια ο Έλληνας διαστημικός φυσικός Βασίλης Αγγελόπουλος πρότεινε στη NASA ένα φιλόδοξο σχέδιο για να λύσει αυτό ακριβώς το πρόβλημα.Συγκεκριμένα πρότεινε την τοποθέτηση πέντε όμοιων δορυφόρων σε διαφορετικές τροχιές γύρω από τη Γη,έτσι ώστε να <<ευθυγραμμίζονται>>,σε διαφορετικές αποστάσεις από τη Γη ο καθένας,μία φορά κάθε τέσσερις ημέρες.Αν τη στιγμή της ευθυγράμμισης τύχαινε να συμβεί μια μαγνητική υποκαταιγίδα,οι δορυφόροι θα ήταν στην ιδανική θέση για να μετρήσουν όλες τις ποσότητες που υπεισέρχονται στην εξέλιξη του φαινομένου.Τις μετρήσεις των δορυφόρων θα συμπλήρωνε μια σειρά από επίγειους σταθμούς παρατήρησης,τοποθετημένους στρατηγικά στην Αλάσκα και στον Καναδά.Το πείραμα εγκρίθηκε από τη NASA και ονομάστηκε THEMIS,αρκτικόλεξο του πλήρους τίτλου<
H Google μπαίνει στην αγορά των Web Browsers με το Google Chrome
Σίγουρα από την Τρίτη προσέξατε στα site της google την επιγραφή που προέτρεπε να κατεβάσετε το Chrome (Beta).
Σύμφωνα λοιπόν με το blog της Google, η Google ανακοίνωσε έναν δικό της Web Browser, ανοικτού κώδικα, ονόματι Google Chrome, σε περισσότερες από 100 χώρες.
Με την παραδοχή ότι σήμερα χρησιμοποιούμε browsers για να βλέπουμε σελίδες, να στέλνουμε e-mails, να χρησιμοποιούμε online εφαρμογές και να διεξάγουμε τις online δραστηριότητές μας, οι μηχανικοί της Google αναρωτήθηκαν τι θα συνέβαινε εφόσον ένας browser σχεδιαζόταν εξ' αρχής.
Οι σημερινοί browsers αποτελούν εξελικτικά βήματα από τους πρώτους browsers κειμένου και φωτογραφιών και το αποτέλεσμα είναι ότι δεν είναι απόλυτα προσαρμοσμένοι σε μία φιλοσοφία όπου ο browser θα είναι ένα ευέλικτο εργαλείο / μία πλατφόρμα όπου ο χρήστης θα χρησιμοποιεί για να έχει πρόσβαση σε online εφαρμογές και sites.
Σύμφωνα με τους μηχανικούς της Google, το Google Chrome προσπαθεί να ξεπεράσει την αρχική φιλοσοφία των browsers και να καταστεί ως κάτι πολύ ανώτερο, όντας περισσότερο εναρμονισμένο με τις σημερινές και μελλοντικές ανάγκες των χρηστών. Έτσι, ενώ φαινομενικά υπάρχει ένας απλός και εύχρηστος browser, οι αλλαγές στον κώδικα είναι σημαντικές:
- Το κάθε tab τρέχει σε ξεχωριστά κομμάτια μνήμης ώστε όταν κολλάει ένα tab να μην κολλάει όλος ο browser.
- Βελτιώθηκε η ταχύτητα και η απόκριση.
- Υπάρχει βελτιωμένη Javascript Engine (V8) ώστε να γίνει εφικτή η δημιουργία πολύ δυνατών web εφαρμογών που σήμερα δεν μπορούν να υλοποιηθούν με τους υφιστάμενους browsers.
Η Google παραδέχτηκε τη χρήση κώδικα απ' το Apple WebKit και τον Mozilla Firefox, μεταξύ άλλων open source projects, και κατά συνέπεια θεώρησε σωστό να ανοίξει τον κώδικα της στο κοινό. Αρχικά θα διατεθεί μόνο Windows έκδοση ενώ η Google εργάζεται και για τις εκδόσεις Linux και Mac.
Σύμφωνα πάντα με την εταιρία, ο στόχος της είναι να υπάρχουν περισσότερες επιλογές και καινοτομία στο Web. Ευελπιστεί δε, με το Chrome, να βελτιώσει το Web ακόμα περισσότερο.
Σχετικά links:
Blog entry της Google: "A fresh take on the Browser"
Προωθητικό / πληροφοριακό comic για το Google Chrome: http://www.google.com/googlebooks/chrome/
Updated (03/09):
Download links: Αγγλική έκδοση , Ελληνική έκδοση
Πηγή: adslgr.com